Economist'ten Erdoğan'ın seçim kararı yorumu: Kumarbaz
Haftalık Economist dergisinin son sayısında yer alan Türkiye ile ilgili analizde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni seçimler için çağrı yaparak zar attığı" yorumu yapılıyor. Analiz, "kumarbaz" başlığını taşıyor.
Yazıda özetle şu ifadeler yer alıyor:
"Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl, Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olduğunda 'sıradan bir Cumhurbaşkanı' olmayacağı sözünü vermişti. Şimdi, bir kez daha siyasi gelenekten saparak, 7 Haziran'da Adalet ve Kalkınma Partisi'nin meclisteki 12 yıllık çoğunluğunu kaybetmesi ve bir koalisyon hükümeti kurmada başarısız olması ardından, ülkenin modern tarihinde ilk kez olacak şekilde, erken seçimler için çağrı yaptı.
"14 Ağustos'ta, 'İster kabul edilsin, ister edilmesin, Türkiye'nin yönetim sistemi fiili olarak değişmiştir' diyerek uzun zamandır değiştirme peşinde koştuğu anayasanın yeniden yazımının gereksiz olabileceğini ima etti.
"Erdoğan bunu ispat ederek, sözde tarafsızlık rolünün sınırlarını uzattı. Muhalefet lideri, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hükümet kurma şansını vermedi. Bu, 'bir sivil darbe' gerçekleştirildiği iddialarını tetikledi.
"Ancak sandıklara dönmek bir kumar. Erdoğan, son seçimlerde partisine doğrudan bir uyarı atışında bulunan seçmenlerin iktidara geri döneceğine ikna olmuş gibi gözüküyor. Ancak anketörler ortada buna dair az bir kanıt görüyor. Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geçici bir birlik hükümeti kurması talep edildi. Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi hariç muhalefetin büyük bir bölümü bu hükümete katılmayı reddetti.
Asker cenazelerindeki tepkiler
"Vaziyet Türkiye'nin güneydoğusundaki Kürt bölgelerindeki çatışmalarla karmaşıklaştı. Bölgesel bağımsızlık savaşçıları ve silahlı kuvvetler arasındaki çatışmalar yüzlerce kişinin yaşamına mal oldu. Bazı belediyeler öz yönetim ilan etti ve seçilmiş belediye başkanları gözaltına alındı. Yetkililer askeri operasyonların gerçekleştirildiği ilçelerde sokağa çıkma yasağı ilan etti ve 100'den fazla bölge 'geçici askeri bölge' ilan edildi."
Economist, asker cenazelerindeki tepkilere de dikkat çekmiş ve şu yorumu yapmış:
"AKP milliyetçi oyları yukarı çekmeyi amaçlarken yakınları ölmüş insanlardan bazıları buna karşı çıktı. Kardeşinin cenazesini kaldıran acılı bir Yarbay, 'Şu güne kadar çözüm diyenler neden şimdi sonuna kadar savaş diyor diye bağırdı."
Dergi, "Türkiye'nin üslerini IŞİD'e karşı ABD güçlerine açtığını, kendisinin de operasyonlara başladığını, bir tür geri tepmenin olası olduğunu bu arada ekonominin de durgunlaştığını" yazıyor.
Economist, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu kastederek, bir bakanın "Bugün yaşanan kaosların sebebi bu ülkede başkanlık sistemi olmadığı içindir" sözlerini sarf ettiğini hatırlatıyor.
Ancak dergi, "birçok seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarzından rahatsız olduğu" yorumunu yapıyor:
"Cumhurbaşkanı'nın büyük boy hırsları ve hükümet kurma sürecine müdahalesi birçok seçmenin canını sıkıyor."
Yazı şu sözlerle sona eriyor:
"Türkler 1 Kasım'da tekrar oy verdiklerinde üzüntülerinden kimi sorumlu tuttuklarını gösterme şansına sahip olacaklar." (BBCTürkçe)
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!