Eczacılar, sorunlarına çözüm istiyor

Eczacılar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan, provizyon sisteminden kaynaklanan sorunların çözülmesi, ilaç raporlarında standardizasyon sağlanması ve geri ödemelerin düzenli yapılmasını talep ediyor.

Eczacılar, sorunlarına çözüm istiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.08.2009 - 08:18

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Dr. Hasan Çağıl'a, SGK'lilere verilen ilaç ve eczacılık hizmetinde yaşanan sorunlar ve bunların çözümüne ilişkin bir rapor sunduklarını belirtti.

Raporda, Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık hizmetlerinin kesintisiz olmasının önemine işaret edilerek, ilaç hizmetinin sürdürülebilir, kabul edilebilir ve verimli bir düzeyde yapılmasının eczacıların da hedefi olduğu kaydedildi.

SSK'lilerin serbest eczanelerden hizmet alımına başlamasıyla yaşanan süreçte belli iyileştirmeler yapılmış olmasına rağmen, halen sorunların belli bir düzeyde devam ettiği ifade edilerek, bunların yöntem, mevzuat ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar olduğu savunuldu.

''Yöntem sorunları''nın uzun vadeli, kolay, değişmeyen bir Sağlık Uygulama Tebliği'nin hayata geçirilememesi, yapılan düzenlemelerde uygun bir geçiş sürecinin tanınmaması, Sağlık Uygulama Tebliği'nin uygulamada bazı yönlerden verimsiz ve yetersiz kalması, gerek Sağlık Uygulama Tebliği'nde, gerekse yeni düzenlemelerde eczacıların görüşünün alınmaması ve yoruma açık düzenlemelerden kaynaklandığı belirtildi. Raporda, ''ivedi olarak'' şu düzenlemelerin yapılması talebinde bulunuldu:

-Provizyon sisteminin acilen Sağlık Uygulama Tebliği ile birebir uyumlu hale getirilmesi,

-Kontrol birimlerinde yorum birlikteliğini sağlaması açısından, örnekli Sağlık Uygulama Tebliği rehberinin oluşturulması ve kontrol birimleri ile eczacılara ulaştırılması,

-Rapor formatlarının fazla değişmesi nedeniyle tek bir rapor formatı hazırlanması ve tüm hastanelerin bu formatı kullanmaya zorunlu tutulması,

-Medula sisteminin hayata geçirilmesi ve rapor ibrazı zorunluluğunun ortadan kalkması,

-Kesinti ve iade ile yaşanan sorunlar hakkında detaylı bilgi verilmesi,

-Kesintilerle ilgili itiraz oranının düşürülmesi,

-Piyasada olmayan veya piyasada bulunma oranları gerekli düzeyde olmayan ilaçların geri ödeme listelerinden bir an önce silinmesi,

-Diüretik içeren tansiyon ilaçlarının geri ödemesinde hastalara fark çıkaran eşlenik ilaç uygulaması düzenlemesinin iptal edilmesi,

-Sağlık Uygulama Tebliği'nin uygulamasında karşılaşılan soruların cevaplanabilmesi için ortak bir rehber oluşturulması ve birebir cevap alınması,

-Yasalarla belirlenmesine karşın yaşanan ödeme gecikmelerinin önlenmesi,

-Kuruma yapılan yazılı başvurulara zamanında ve açıklayıcı cevap verilmesinin sağlanması,

-Provizyon sisteminin gün içinde sık sık arızalanmasının önlenmesi,

-Katılım payı ödemelerinin düzene girmesi,

-Reçetelerde teşhis kısaltmaları, endikasyon uyumu gibi konularla eczacıların cezalandırılmaması,

-İlaç kullanım raporları ile ilgili düzenlemeler için doktor ve hastanelerin uyarılması,

-Tebliğ değişikliklerini uygulama için makul bir süre tanınması,

-Reçetelerdeki suistimal ve hatalar ayırt edilmeli, hata varsa düzeltilmesi için eczacıya iade edilmeli,

-Kurumun eczaneler üzerindeki denetimleri nasıl yapacağı, serbest eczaneler ile kurum arasında imzalanan 2009 yılı protokolünün 6. maddesinin 16. fıkrasında açıkça belirlenmiştir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından 13.10.1992 tarih 21374 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkında Yönetmelik'in 32 ve 33. maddelerinde eczane denetimlerinin nasıl olacağı ve kimin yetkili olduğu belirtilmektedir. Buna rağmen kurum tarafından yayımlanan 06.07.2009/89 tarihli genelge; ilaç ve eczacılık mevzuatına, yasalarına ve kurumla yapılan sözleşmeye aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle bu yönetmelikte yer alan 'eczane denetimleri' kısmının ivedilikle çıkarılması ve buna uygun düzenleme yapılması gerekmektedir.

Raporda, Sosyal Güvenlik Kurumunun hayata geçireceği yeni düzenlemelerde, eczane eczacılarının görüşünün alınmasının önemine de dikkat çekildi.

Yurt dışında çalışan sigortalıların reçetelerinin provizyon sistemine girilememesinin, ödemede gecikmelerin yanı sıra birçok bürokratik işleme neden olduğu belirtilerek, provizyon alınan reçetelerin kontrol sırasında yorum farkından dolayı kesintiye uğramasının önlenmesi için provizyon sistemi onayının geri ödemede bağlayıcı olması istendi.

Saydan, olumlu bir görüşme yaptıkları SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Çağıl'ın, ''SUT'un sadeleştirileceği, provizyon sisteminin SUT'a uyumlu hale getirileceği ve 'hata' ile 'kast'ın ayrılarak eczacıların mağduriyetinin önleneceğini'' dile getirdiğini aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler