Eczane denetimlerinde 2.6 milyon TL zarar belirlendi

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Fatin Acar, iki ilde incelenen 19 eczaneden toplam 2 milyon 650 bin TL kurum zararı tespit edildiğini, söz konusu tutarların ilgililerden tahsili için işlemlere başlanıldığını ifade ederek, ayrıca 10 eczane hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

Eczane denetimlerinde 2.6 milyon TL zarar belirlendi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.02.2009 - 11:47

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Fatin Acar, kurumun 2008 yılı faaliyetlerini değerlendirerek, 2009 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi. 2008 yılında önemli yasal düzenlemeler yapıldığını dile getiren Acar, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile 5763 Sayılı İstihdam Paketini içeren Kanunu'nun çıkarıldığını kaydetti.

İstihdam paketi kapsamında verilen teşvikten yıl sonu itibariyle 688 bin işveren ve 5 milyon 689 bin 18 sigortalının yararlandığını vurgulayan Acar, 340 milyon 375 bin 225 TL'luk kaynağın teşvik uygulaması kapsamında özel sektöre aktarıldığını, 5 puanlık prim indiriminin bütçeye maliyetinin ise 4.7 milyar TL olduğunu söyledi.

Kurum alacaklarının yeniden yapılandırıldığını anımsatan Acar, kuruma 1 milyon 135 bin 409 başvuru yapıldığını, 26.2 milyar TL olan kurum alacağından 23.3 milyar TL'sinin yapılandırıldığına dikkat çekti. Acar, yapılandırma sonucunda 14.6 milyar TL'nin 6.06 milyar TL'sinin tahsil edildiğine işaret etti.
 

2008'de yapılanlar

2008 yılında geçici işgöremezlik ödeneklerinin, cenaze ödeneğinin, cenaze nakil gideri, yol gideri ve gündelik ödemelerinin, yaşlı ve özürlü aylıklarının imzalanan protokol sonrasında PTT şubelerinden yapılmaya başlandığını anlatan Acar, sağlık karnelerinin kaldırıldığını, Bağ-Kur kaydı olmadığına dair yazıların internet ortamına alındığını, tek belge çalışmasının uygulanmaya başlandığını söyledi.

16 bin 883 adet işyerinin, 331 bin 714 tane sigortalı denetiminin yapıldığını ifade eden Acar, şöyle devam etti:
"Bu denetimler sonucunda SGK'ya tescili yapılmamış bin 282 adet işyeri ile 15 bin 769 adet sigortalı tespit edildi. bu kayıt dışı çalışmalarından dolayı 136.3 milyon TL tutarında prime esas kazanç ile 74.8 milyon TL tutarında idari para cezası tespiti yapıldı. 3 bin 980 kişi de sigortalı çalışmadığı halde çalışmış gibi gösterildiği anlaşıldı. 4 bin 792 iş kazası soruşturması yapıldı. Tuzla denetimleri ise Başbakanlık ve Bakanlık müfettişleriyle ortaklaşa soruşturmalar devam ediyor."


"Denetimlerde ilgi çekici sonuçlara ulaşıldı"

Türkiye genelinde 262 hastane, tıp merkezi ile 246 eczane denetimi yapıldığını vurgulayan Acar, Ankara'da yapılan denetimler sonucunda 2 milyon 318 bin TL kurum zararı tespit edildiğini, bir hastane ile ilgili de Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

Pilot denetim kapsamında iki ilde yapılan eczane denetimlerinde de çok ilgi çekici sonuçlara ulaştıklarını vurgulayan Acar, "Yapılan usulsüzlüklerin başında sahte kupür, sahte ilaç raporu, sahte reçete, sahte doktor kaşesi ile reçete yazılması, sahte barkod ile reçete yazılması, yurtdışında yaşayan vatandaşların TC kimlik numaralarına sahte ilaç yazılması ve diploma kiralama yöntemi ile eczane işletilmesi geliyor" dedi.

İki ilde incelenen 19 eczaneden toplam 2 milyon 650 bin TL kurum zararı tespit edildiğinin altını çizen Acar, söz konusu tutarların ilgililerden tahsili için işlemlere başlanıldığını kaydetti. Acar, ayrıca 10 eczane hakkında da Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu belirterek, bu konuyla ilgili Savcılığa başvurmak istemediklerini ancak suistimalleri ortadan kaldırmak istediklerini anlattı.


Son altı ayda 250 bin kişi kayıt altına alındı

Kurumun kayıt dışı denetimleri ile ilgili de bilgi veren SGK Başkanvekili Acar, kayıt dışı ile ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını, son altı ayda 250 bin kişinin kayıt altına alındığını söyledi. Gelecek birkaç yıl içerisindeki hedeflerinin yüzde 40-60 arasında seyreden kayıt dışılığın yüzde 10'ların altına indirmeyi hedeflediklerini belirtti.


Emekli aylığı bağlama süresi bir ayın altına düşürülecek

2009 yılı hedeflerini anlatan Acar, emekli aylığı bağlama süresini 1 aya indirmeyi, 2010'dan sonra ise bu süreyi bir haftanın altına düşürmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Özel sektöre ait tüm aktif işyerlerinin "e-borcu yoktur" yazılarının elektronik ortamda vereceklerini dile getiren Acar, ilaçta kare borkod uygulamasına geçeceklerini ve Bolu'da başlatılan Akıllı Kart pilot uygulamasının genişletilerek 300 bin kart dağıtımı yapılacağını ifade etti.


"Prim tahsilatında kısmi düşüş var"

Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan SGK Başkanı Acar, hastaların aynı branşta 10 gün içinde başka bir sağlık kuruluşuna gidilmemesinin ertelenmesinde seçimlerle ilgisinin olmadığını belirterek, uygulamanın sağlık tebliğinde yapılan bir düzenleme olduğunu, ancak özel sağlık kuruluşlarının alt yapılarının buna hazır olmaması nedeniyle 1 Nisan'a ertelendiğini söyledi.

Bir gazetecinin muadil ilaç uygulaması ile ilgili gelişmeleri hatırlatması üzerine Acar, ilaç israfını önlemeyi amaçladıklarını ifade etti. Dünya genelinde ilaç harcamalarının yüzde 14-20, Türkiye'de ise bunun yüzde 42 olduğunu belirten Acar, tansiyon hastalarının mağdur edilmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Bir gazetecinin "kriz nedeni ile prim gelirlerinde düşme bekliyor musunuz" sorusu üzerine Acar, "2008 yılı sonu itibariyle toplam tahakkuk eden primlerin yüzde 84'lük kısmını tahsil ettik. Prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasını takip ediyoruz. Kısmi olarak prim gelirlerimizde bir düşüş oldu. Bu düşüş genel dengelerimizi etkileyecek kadar değil" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler