EGİAD Think Tank, bölge için düşünüp karar aldıracak
Konuk Yazar: EGİAD Başkanı Mustafa Aslan, Cumhuriyet Ege için yazdı...
EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği olarak Milli Mücadele’nin başlamasının 100. Yılında Ata’mıza armağan olarak EGİAD Think Tank’in basın lansmanını gerçekleştirdik; dolayısıyla EGİAD Think Tank’in resmi kuruluşu 19 Mayıs 2019 olarak kayıtlara geçti. Bu anlamlı günde gerçekleştirdiğimiz toplantıda Nobel Barış Ödülü Sahibi Emekli Büyükelçimiz Sayın Ahmet Üzümcü’yü “Uluslararası Güvenlik ve Silahsızlanma Alanında Sivil Toplumun Rolü” konusunda ağırladık.
EGİAD olarak aslında uzun süredir iş dünyasına bilgi ve fayda sağlayabilecek bir Think Tank oluşumunun hayalini kuruyorduk. Ana amacı tamamen ekonomi ve iş dünyası odaklı bir yaklaşımla bilgi ve faydalı içerik üretmek olarak belirlenen EGİAD Think Tank, bölgemizin aslında ilk düşünce kuruluşu sayılabilir. Hedefimiz ekonomik ve sosyal kalkınmaya destek olabilecek konularda bilgi üretmek ve bu bilgiyi kamuoyuyla ve ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmaktır. Ulusal ve bölgesel sorunlara yönelik çalışmalar yapan, devletin ilgili organlarının karar alma süreçlerinin etkinliğini artıran ve doğru politikalar izlenmesini sağlamak amacıyla stratejiler oluşturan özel ve nitelikli bir araştırma merkezi olarak hareket edeceğiz. Bu düşüncelerle bir araya gelip EGİAD Think Tank’i tasarlarken aslında EGİAD’ın geçtiğimiz 29 yılda bir nevi düşünce kuruluşuna evrilerek bu şekilde çalıştığını da görmüş olduk. Bunun en büyük kanıtı da sanırım geçmiş yıllarda hazırladığımız ekonomik raporlar ve kent raporlarıdır. Bu kent raporlarından Kemeraltı Raporu’nun bir çıktısı olarak tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yer alan Portekiz Sinagogu’nu restore ederek Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi’ne çevirdik ve İzmir’in kullanımına açtık. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde farklı kamu kuruluşları ve odalar bu merkezde bakanları ve üst düzey misafirleri ağırlayarak bir anlamda teveccühlerini göstermiş oldular. Özetlemek gerekirse EGİAD Think Tank; öncelikle İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin ve bu yolla ülkemizin daha güçlü, daha dinamik ve refah seviyesi daha yüksek bir hale getirilmesine yardımcı olmak için eldeki sorunlara çözümler önermeyi, geleceğe dair stratejiler belirlemeyi hedefleyen bir araştırma platformudur.
Think Tank kavramı yerine benzer şekilde ülkemizde araştırma merkezi, düşünce merkezi, stratejik araştırmalar merkezi ve düşünce kuruluşu gibi isimlerin kullanıldığını görüyoruz. İşleyiş olarak ise; iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve siyasi liderler; göçten terörizme , ekonomik krizden çocuk haklarına kadar önemli konular için bir araya gelerek yeni ve uygulanabilir politikalar geliştirirler. Ülkeler açısından dış politika, ekonomi ve ülke içi politikalar gibi konularda izlenecek stratejileri ortaya koyarlar. Bizce bir Think-Tank’i gerçek anlamıyla başarılı kılan, özgür ve yenilikçi fikirler üretebilmek adına bağımsız olabilmesidir. Bu nedenle EGİAD Think Tank’in bağımsızlığı büyük bir öneme sahip; bu bağlamda bizler konu seçiminde birtakım tercihler yapabiliriz fakat konunun işlenişi ve ele alınışı, çıkacak rapor ve söylenecek şeyler konusunda ilgili uzmanları tamamen özgür bırakıyoruz; bu bağlamda bilimsel bir bakış açısını verecek ve akademik dokunuşu yapacak akademisyenler bizim önemli paydaşlarımız arasında yer almaktadır. Bağımsızlık gibi önem verdiğimiz bir başka konu da paydaşlarla olan katılımcı süreçlerimiz. Şehrimizin geleceği için hazırlanan yol haritalarında İzmir Ticaret Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası gibi çok kıymetli paydaşlarımızın hem fikirlerini alarak hem de EGİAD Think Tank’in tüm süreçlerine dahil ederek ilerliyoruz.
EGİAD Think Tank ilk çalışma konusu olarak girişimciliği seçti. İzmir’in dünyanın ilk 100 girişimci şehri arasında yer alabilmesi vizyonuyla yapılması gerekenleri ortaya koyacak bir yol haritası hazırlamak üzere ilk toplantımızı Temmuz ayında gerçekleştirdik. EGİAD Melekleri projesi ile girişimcilik alanında ciddi işler başardık; hali hazırda İZTO Başkanı Mahmut Özgener liderliğinde girişimcilik ile ilgili çok büyük ölçekte projeler yürütülüyor; dolayısıyla bu çalışmalar da bizi konu seçiminde motive eden unsurlar arasında yer aldı. Bu yönde başlanan çalışmamın ilk toplantısında İzmir Üniversitelerinde yer alan Teknoloji transfer Ofisleri yöneticileri; girişimcilere ortak çalışma alanı hizmeti sunan şirketler ve İzmir Ticaret Odası temsilcileri paydaş olarak yer alıp fikirlerini paylaştılar. Eylül ayında ikinci toplantıda bu sefer girişimcileri dinliyor olacağız. Bir diğer konu olarak ele alınacak “Çin ile Ticaret” için de ön çalışmalar sürüyor.
19 Mayıs 1919 ile başlayan süreçte bir yüz yılı gururla geride bırakıp önümüzdeki ikinci yüz yıla başlarken Cumhuriyet’imizin temel değerlerine sıkı sıkıya bağlı, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygılı Genç İş İnsanları olarak ekonomik ve sosyal kalkınmayı başarmak, ülkemizde yaşayan herkesin eğitim ve refah seviyesini yükseltmek için çalışmaya ve üretmeye aynı kararlılıkla devam edeceğiz.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi