Eğitim-Sen birinci dönemi değerlendirdi
Eğitim- Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ''Okulların araç, gereç ve fiziki altyapı ihtiyaçları giderilmemiş, eğitim çalışanlarının ekonomik, sosyal ve özlük haklarında kayıplar yaşanmıştır''dedi.
Kılıç, eğitim-öğretim yılının ilk yarısının tamamlanması dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında, eğitimin sorunlarının geride kalan dönemde de devam ettiğini ileri sürdü.
Kamusal eğitimin zayıflatıldığını öne süren Kılıç, eğitimin tamamen paralı hale getirilmek istendiğini, ilköğretim ve ortaöğretimde dershanelerin öne çıktığını ve cinsiyet, mezhep ayrımcılığına ilişkin uygulamaların sürdüğünü savundu.
Öğretmen atamalarının yetersiz olduğunu kaydeden Kılıç, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamalarının devam etmesini de eleştirdi.
Geçen dönemde derslik, okul, öğretmen, memur ve hizmetli açıklarına çözüm üretilmediğini savunan Kılıç, ''Okulların araç gereç ve fiziki altyapı ihtiyaçları giderilmemiş, eğitim çalışanlarının ekonomik, demokratik, sosyal ve özlük haklarında kayıplar yaşanmış, üniversite kapılarındaki yığılmayı önlemek için gerekli adımlar atılmamıştır. Kısacası her yıl yaşanan sorunlar geçtiğimiz dönem içinde daha da artarak devam etmiştir'' diye konuştu.
MEB'in bu yıldan itibaren şubat ayında öğretmen ataması yapılmayacağını açıkladığını anımsatan Kılıç, şunları söyledi:
''Bu uygulama hem öğretmen açıklarının daha da artmasına neden olacak hem de yüz binlerce ataması yapılmayan öğretmeni mağdur edecektir. Bakan Nimet Çubukçu'nun aksi yöndeki ifadelerine rağmen sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik istihdamı tüm hızıyla sürmektedir.
Maaşlarımızın enflasyon karşısında erimesi, başlıca mal ve hizmetlere peş peşe yapılan zamlar, toplumun tüm kesimleri gibi, eğitim ve bilim emekçilerinin de krizden ve krizin yarattığı sonuçlardan etkilenmesine neden olmuştur.''
BES Genel Başkanı Avcı
Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı da düzenlediği basın toplantısında, ülkelerin belli başlı konularındaki politikalarında istikrar olduğunu, bunların başında dış politika ve eğitim politikası geldiğini belirtti. Avcı, ''Türkiye'nin milli eğitim politikasının hükümetlere ve hatta aynı hükümetteki bakanlara göre bile değiştiğini'' öne sürdü.
Avcı, eğitim alanındaki taleplerini şöyle sıraladı:
''Hükümet eğitime bütçeden ayırdığı payı AB standartlarına getirmeli. Devlet okullarında eğitim parasız olmalı ve para toplamaya son verilmeli. Devlet okullarında da özel okullardaki başarı ve eğitim kalitesi yakalanmalıdır. Ezberci eğitim sisteminden vazgeçilmeli. Kamuda en düşük seviyelerde olan öğretmen maaşlarının tabanı 2 bin 500 TL'ye yükseltilmelidir. Devlet, mezun ettiği bütün öğretmenlere iş bulmalıdır. Asgari ücretle öğretmen çalıştırma sistemine son verilmelidir.''
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza