"Eğitim ulusal çizgide yürütülmelidir"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir ile biraraya geldi. DSP lideri Türker, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de gelecek nesilleri ve Türkiye'nin DNA'sını ortaya koyacak olan tek aracın 'eğitim' olduğunu belirtirken "Eğitim ulusal çizgide yürütülmelidir" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.07.2011 - 15:11

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir ve beraberindeki heyetle DSP Genel Merkezi'nde görüştü. Demir, Türker'e yeniden DSP Genel Başkanı seçilmesi nedeniyle tebrik için ziyarette bulunduğunu bildirdi. Görüşmede, DSP'nin Türk işçi sınıfına yaptığı katkıları ifade eden Demir, "DSP'ye ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Size başarılar diliyoruz" dedi. Demir, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini belirtirken, DSP'nin bu süreçte de üzerine düşeni yapacağına inandıklarını belirtti.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, küresel güçlerin, Türkiye'ye yeni bir düzen dayattığını, ülkenin ciddi bir dönüşüm süreci yaşadığını belirterek bu süreçte iç dinamiklerin farklı bir anlayışa sürüklendiğini söyledi. Gelişmekte olan ülkelerde 'örgütlü toplum' olmanın önem taşıdığını, örgütlü toplum yapısında sendikaların kıymetli bir fonksiyona sahip olduğunu anlatan Türker, sendikaların hem emeğin hakkını koruduğunu hem de emek sahibi vatandaşların siyasi kararları dengelemesini sağladığını kaydetti.

Türker, "Partimiz özel sektör ve kamu sektöründeki işçilerin örgütlenmesi, sendikal hakların alınması konusunda verilmiş olan bir mücadeleye dayanarak kurulmuştur. Partimizin temel harcı emektir. Partimiz işçiyle köylü işbirliğine dayanarak kurulmuştur" dedi.

"Kamu çalışanlarının sendika kurma hakkı kaldırıldı"

Referanduma sunulan ve kabul edilen Anayasa değişikliği kapsamında sendikal haklar genişletilmiş gibi görünse de kamu çalışanlarının sendika kurma hakkı düzenlemesinin kaldırıldığına dikkat çeken Türker, bu nedenle ortaya çıkabilecek eylemlerin bir kaosa neden olabileceğini söyledi. Türker bu düzenleme ile Hükümet'in mevcut programa göre kamu çalışanlarını artık 'memur' değil, normal bir 'çalışan' statüsüne rahatlıkla sokabileceğini vurguladı ve bunun pek çok hak kaybına neden olabileceğini kaydetti.

"Özgür insan özgür toplumu yaratır"

"Örgütlü insan, örgütlü toplum anlayışının, özgür insan, özgür toplumu yarattığına inanıyoruz. Bizim temel felsefemiz bu!"
diyen Türker, DSP'nin bu çerçevede sendikal hareketlere hassasiyetle yaklaştığını, diğer sendikaları olduğu gibi, Eğitim İş Sendikası'nı da her zaman destekleyeceğini ifade etti. Türker sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Türkiye'de gelecek nesilleri belirleyecek, Türkiye'nin yeni DNA'sını ortaya koyacak olan tek araç eğitimdir. Eğitim, sektör olarak da ekonomik ağırlığının yanı sıra, esasen toplumsal ilişkilerin düzenlenmesindeki rolü itibariyle, önemsenmeli ve ulusal çizgide yürütülmelidir. Gelişmiş bir ülke olan Almanya, eğitimi daha ulusal yapabilmek için anaokuluna çocuğunu gönderen ailelere özel teşvikler vermektedir. Amaç, çocuğun kendi ailesi içinde değil, ulusal bir çizgi içinde, toplumsal yaşamın kurallarını belirleyebilmesidir. Eğitim-İş Sendikası'nın amaçlarını, hedeflerini ve sendikalar içindeki farklı yaklaşımını bilen bir partinin genel başkanı olarak size başarılar diliyorum. Sizin hem toplumun örgütsel yapısına büyük katkınız olacaktır, hem de eğitimin ulusal çizgiden uzaklaşmasını engelleyeceğinize olan inancımız tamdır."

"Kamuda çalışanlara zam, krizden etkilenmeyi önler"

Türker görüşmede bulunan DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi'nin bir eğitimci olduğunu ve gerekli organizasyonu sağlayarak destekte bulunacağını bildirdi. Toplu görüşmelerin, dünyada yaşanan ekonomik kriz ve bunun Türkiye'yi etkileme ihtimali nedeniyle daha büyük önem taşıdığını anlattı.

Türkiye'de bu dönem geçmiş dönemlere göre fazla tasarrufun zorunlu olarak sağlandığını, vergi affıyla bütçenin fazla verdiğini, cari açıktan kaynaklanan ithalattaki vergilerin de bunda etkili olduğunu anlatan Türker, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bütün bunlar satın alma gücünü azaltan gelişmelerdir. Hükümet toplu sözleşme ya da toplu görüşmeler sırasında vatandaşa harcama olanağı yaratırsa, zincirleme olarak esnafı, tüccarı sanayiciyi rahatlatacak, sanayicinin kullandığı tarım ürünlerine talep artacak, böylece ekonomi çarkının küresel kriz dolayısıyla yavaşlamasına ilişkin handikap sona erecektir. Bu nedenle toplu görüşmelere hem emeğin hakkının verilmesi açısından, hem de yaklaşmakta olan küresel krize karşı, Türkiye'nin iç dinamiğini etkin kılabilmek açısından önem veriyoruz. Bunun için ne gerekiyorsa yaparız."

Türker'e görüşme sırasında DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ile DSP Genel Başkan Yardımcısı ve Örgüt Kurulu Başkanı Önder Aksakal eşlik etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler