Eğitim zaten "dinselleşti"

Yapı, AKP iktidarı döneminde adım adım ve sistemli bir şekilde planlanarak bugünlere getirildi.

Eğitim zaten
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.02.2012 - 09:57

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Dindar bir gençlik yetiştirmek istiyoruz” açıklamasının yarattığı tartışma hâlâ devam ederken, AKP’nin 9 yıllık iktidarında eğitimin dinsel referanslara göre yeniden yapılanmasına yönelik pek çok adım atıldı. İmam hatip liseleri yapılan program değişiklikleriyle genel liselere alternatif oldu. İlköğretime seçmeli Arapça dersleri konulurken, ortaöğretimde de seçmeli Osmanlıca dersleri okutulması tartışılıyor. Yükseköğretimde ilahiyat fakültelerinin sayısı ve kontenjanları rekor oranda arttı, devlet üniversitelerine ilahiyatların yanı sıra İslam ilimleri fakülteleri açıldı.

AKP iktidarının 9 yıl içinde eğitim sistemini dinsel referanslara göre yeniden yapılandırdığı bazı uygulamalar şöyle:

İlköğretime seçmeli Arapça dersi: İlköğretimde okutulan seçmeli yabancı dil dersleri arasına 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren “seçmeli Arapça dersi” eklenecek. Seçmeli Arapça dersleri ilköğretim 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflara yönelik olacak.

Ortaöğretime seçmeli Osmanlıca: Sosyal bbilimler liselerinde eçmeli olarak okutulan Osmanlıca derslerinin tüm ortaöğretim kurumlarında yaygınlaştırılması tartışılıyor.

Binlerce öğrencinin katılımıyla Arapça yarışması: MEB’in desteğiyle bu yıl 3.’sü düzenlenecek Uluslararası Arapça Yarışmaları’na toplam 2 bin 710 öğrenci katılacak. Türkiye genelinde önce iller, ardından bölgeler ve son olarak da yapılacak Türkiye finaliyle son bulacak yarışmalar kapsamında 5 farklı kategoride gerçekleştirilecek. 15 Şubat’ta başlayacak Arapça yarışmaları 20 Mayıs 2012 tarihinde son bulacak. Öğrenciler ezberledikleri Arapça şiir ve metinleri okuyacak, Arapça gösteriler düzenleyecek.

Zorunlu din dersi uygulaması: AİHM ve Danıştay’ın kaldırılması yönündeki kararlarına karşın ilköğretim 4. sınıftan ortaöğretim 12. sınıfa kadar zorunlu din dersi uygulaması sürüyor.

Seçmeli din dersi gündemde: AKP’nin 1+4+4+4 formülüyle kesintili hale getirmesini öngören çalışmasıyla birlikte ilköğretimin ikinci kademesinde İHL’lerin açılması ve seçmeli din eğitimi derslerinin konulması sağlanacak.

İHL’ye adım adım katsayı kolaylığı: İHL’lerin tıp, hukuk gibi alan dışı tercihte bulunmasını engelleyen katsayı adım adım etkisizleştirildi. Aralık 2011’de alınan kararla katsayı oranları 0.12’de eşitlendi. İHL’ler; genel ortaöğretim okullarına alternatif hale geldi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler