Eğitime kırık not
Eğitim-İş ve Eğitim Sen, eğitimin ilk yarıyılında kartopu gibi büyüyen sorunları gözler önüne serdi: Her şey geriye gidiyor. Kötü gidişe ‘dur’ denilmedi. İmam hatiplere destek sürerken 2 yıldır kadrolu öğretmen atanamadı. Okullarda şiddet artarken öğretmenlerin maaşları hızla eridi.
17 Eylül’de başlayan 2018-2019 eğitim öğretim yılının birinci yarıyılı, onlarca sorun ve tartışmaların eşliğinde bugün sona eriyor. Türkiye’de resmi ve özel 68 bin 411 okulda, 1 milyon 97 bin 292 öğretmen ve 17 milyon 505 bin 379 öğrenci için bugün yarıyıl tatili başlayacak. Eğitim yılının ilk yarısını değerlendiren Eğitim İş ve Eğitim Sen, öğretmen, öğrenci ve okulların sorunlarına dikkat çekti.
Sendikaların raporlarından dikkat çeken başlıklar şöyle:
-Dinselleştirmeye devam: Diyanet, il müftülükleri, dini vakıf ve derneklerle imzalanan protokoller, okulları dini grupların faaliyet alanı haline getirdi. 10 Eylül 2018’de MEB’e bağlı her kuruma mescit ve abdesthane açma zorunluluğu getirildi. Çok programlı Anadolu lisesi ve mesleki ve teknik eğitim kurumlarında karma eğitim yapılması şartı kaldırıldı. 4-6 yaş çocuklara zorunlu okul öncesi eğitim verilmesi, okul öncesinde yüzde yüz okullaşma sağlanması gerekirken hızla bu hedeften uzaklaşılmakta, bu yaş çocuklarımız Diyanet gibi işi eğitim olmayan kurumlarca dini eğitim/değerler eğitimi adı altında en verimli çağları heba edilmeye çalışılmaktadır.
-Vizyon beklentileri karşılamadı: 2023 Eğitim Vizyonu, eğitim alanında yıllardır izlenen politikalarda köklü bir değişikliğe gidilmeyeceğini, eğitimde yaşanan ticarileşme, özelleştirme ve dinselleştirme uygulamalarının hız kesmeden devam edeceğini ortaya koydu.
İmam hatiplere iktidar desteği: İmam hatip okulları 2018 yılında her açıdan desteklenirken, tüm masrafları devlet tarafından karşılandı.
Bu şekilde özellikle yoksul ailelerin çocuklarını bu okullara göndermeleri sağlandı. Türkiye’de imam hatip okullarında okuyan toplam öğrenci sayısı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın üstün gayretleri ve devletin bütün imkânlarını seferber etmesi sonucunda 2018 itibarıyla 1 milyon 350 bin 611’e çıkarıldı. En çok tercih edilen okul türü olan Anadolu liselerindeki öğrenci sayısı imam hatip liselerini tercih etmek zorunda bırakılan öğrencilerin üç katı olmasına rağmen, imam hatip lisesi sayısı ısrarla artırılmaya devam edildi.
-Sözleşmeli öğretmen ısrarı: 15 Temmuz 2016 sonrasında tek bir kadrolu öğretmen ataması yapılmazken, 2018 itibarıyla sözleşmeli öğretmen sayısı 59 bine ulaştı. MEB, öğretmen atamalarında mülakat kriteri olarak KPSS’den alınan puanın 50 puan ve üzeri yaparak eski düzenlemeyi değiştirirken, bu durum, öğretmen atamalarında siyasi torpil ve kayırmacılığı ön plana çıkardı. İktidara eleştirel ve muhalif yaklaşanlar, farklı kimlik ve mezheplerden olanlar elenirken, öğretmen atamalarının meslek ilkelerine göre değil, iktidarın siyasal çizgisine göre belirlenmesinin önü açıldı.
Kriz maaşları eritti: Öğretmen maaşında yaşanan erime aylık olarak 953 TL (175 ABD doları) oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama