EKK toplantısı sona erdi (08.08.2011)
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sona erdi.
Yaklaşık 3 saat süren EKK'nın üçüncü toplantısının gündemini, ''Yargı reformu çalışmaları, kayıt dışıyla mücadele ile piyasa gözetimi ve denetimi'' konuları oluşturdu. Ali Babacan başkanlığındaki toplantıya, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve ilgili bürokratlar katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya ilişkin olarak yazılı bir açıklama yapılacak.
Toplantı özeti
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 4 Ağustos tarihli toplantı özetini yayınladı. Toplantı özetine göre Kurul üyeleri, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin giderek derinleştiğini, Temmuz 2011 Kurul toplantısında dikkat çekilen risklerin belirginleştiğini tespit etti. Özellikle, euro bölgesi çevre ülkelerinde süregelen kamu borcu sorunlarının bazı merkez ülkelere de yansıması ve bunun sonucu olarak İspanya ve İtalya gibi ülkelerin kamu borçlanma maliyetlerinin yakın tarihin en yüksek düzeylerine erişmesi küresel ekonomiye dair belirsizlikleri hızlı bir şekilde artırdı.
Bunun yanı sıra, yakın dönemde küresel iktisadi faaliyete ilişkin verilerin giderek kötüleşmesi ve beklentilerin belirgin olarak altında kalması da risk iştahındaki bozulmayı hızlandırdı. Bu doğrultuda Kurul, Merkez Bankasının, küresel ekonomiye dair süregelen sorunların yurt içi piyasalar üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkileri sınırlamak amacıyla hazırlamakta olduğu kapsamlı tedbir paketini uygulamaya koymasının yerinde olacağına karar verdi. Para politikası kararlarının iktisadi faaliyet üzerindeki etkilerinin belli bir dönem sonra gecikmeli olarak ortaya çıkacağını hatırlatan Kurul üyeleri, kararın zamanlamasının önemli olduğuna vurgu yaptı.
Faiz koridoru daraltıldı
Risk iştahının daha da bozulması halinde dengeleyici likidite tedbirlerinin etkili bir şekilde devreye sokulabilmesini teminen, Türk lirası ve döviz piyasalarına yönelik bazı düzenlemeler yapıldı. Piyasaya sağlanan Türk lirası likiditenin hızla artırılması ihtiyacının ortaya çıkması halinde kısa vadeli faizlerde oluşabilecek aşağı yönlü oynaklığı azaltmak amacıyla, gecelik borçlanma faizi 350 baz puan yükseltilerek faiz koridoru daraltıldı.
Kuruluşların verebileceği toplam teklif tutarı yüzde 20 ile sınırlandırıldı
Türk lirası piyasalarındaki likidite yönetiminin etkinliğini artırmak ve Merkez Bankasınca sağlanan likiditenin sistem içinde daha dengeli dağılmasına katkıda bulunmak amacıyla teknik bir düzenleme yapılması uygun görüldü. Bu doğrultuda, haftalık repo ihalelerine katılan her bir kuruluşun verebileceği toplam teklif tutarının, ilan edilen ihale tutarının en fazla yüzde 20'si ile sınırlandırılmasının uygun olacağı konusunda görüş birliğine varıldı.
Repo faiz oranlarındaki dalgalanmaların azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla zorunlu karşılıkların tesis koşullarında bir değişikliğe gidilmesi kararlaştırıldı.
Bu kapsamda, zorunlu karşılığa tabi olacak repo yükümlülüklerin, 14 günde bir Cuma günleri yerine iki yükümlülük dönemi arasındaki tüm günlerin ortalaması alınmak suretiyle hesaplanması uygun görüldü. Ayrıca Kurul, dış piyasalardaki gelişmelerin yakından izlenmesi ve gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kaldı. Bu doğrultuda; 5 Ağustos 2011 tarihinden itibaren gerek görüldüğü günlerde döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanması uygun görüldü.
Likiditenin zamanında sağlanması için altyapı hazırlandı
Aynı strateji çerçevesinde, gerekli görüldüğü takdirde yabancı para yükümlülükler üzerinden alınan zorunlu karşılık oranlarının azaltılması uygun bulundu. Bankaların kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankası, Döviz ve Efektif Piyasaları Döviz Depo Piyasasından alabilecekleri bir haftalık döviz depolarında halen ABD doları için yüzde 5.5, euro için yüzde 6.5 düzeyinde bulunan faiz oranlarında ölçülü bir indirime gidilebileceği konusunda mutabık kalındı. Bütün bu önlemlerin amacı, küresel ekonomiden kaynaklanabilecek olası bir finansal çalkantı durumunda piyasaya ihtiyacı olan likiditenin zamanında, kontrollü ve etkili bir şekilde sağlanabilmesi için gerekli altyapıyı hazırladı.
Küresel ekonomide yeni bir yavaşlama riski arttı
Bir önceki Kurul toplantısında, mevcut durumun bir risk senaryosu olarak enflasyon ve cari açık üzerindeki etkilerinin detaylı bir şekilde ele alındığı ve planlanan politika tedbirleri ile hem fiyat istikrarına hem finansal istikrara yönelik risklerin en aza indirileceği konusunda mutabık kalındığı hatırlatıldı. Kurul, alınan tedbirler sonucunda hem kredilerin hem de iç talebin büyüme hızlarında amaçlanan düzeyde bir yavaşlama olduğunu ifade etti. Bu çerçevede, cari dengenin aylık bazda istikrarlı bir iyileşme eğilimine girmesi beklendi. Son günlerde gerek küresel iktisadi faaliyete dair açıklanan verilerin giderek zayıflayan bir görünüme işaret etmesi gerekse Avrupa'da kamu borcunun sürdürülebilirliğine ilişkin kaygıların hızla artması, küresel ekonomide yeni bir yavaşlama riskini artırdı.
İktisadi faaliyetin hızında gözlenen yavaşlama devam edecek
Kurul üyeleri, önümüzdeki dönemde özellikle İtalya ve İspanya gibi Türkiye'nin ana ticaret ortaklarının büyüme görünümündeki bozulmanın dış talebi olumsuz etkileyebileceğini, iç talepte ise artan küresel belirsizlik nedeniyle yavaşlamanın devam edebileceği düşüncesini dile getirdi. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde iktisadi faaliyetin hızında bir süredir gözlenen yavaşlamanın devam edeceği tahmin edildi.
Aşağı yönlü risk senaryosunun gerçekleşme olasılığı arttı
Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, Enflasyon Raporunda yer alan küresel ekonomiye dair aşağı yönlü risk senaryosunun gerçekleşme olasılığının arttığını belirtti. Bu nedenle politika faizinde bir miktar indirim yapılması ve bankacılık sistemine gereken likidite desteğinin sağlanması gerektiği konusunda mutabık kaldı. Kurul, alınan bu önlemlerle Türkiye ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü risklerin önemli ölçüde dengelenmiş olduğunu, bununla birlikte küresel ekonominin içinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında her türlü gelişmenin yakından izlenmesinin ve gerekli politika tepkilerinin gecikmeksizin verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Yargı reformu ile kayıtdışı mücadele stratejisi eylem planı görüşüldü
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında toplanan 3. Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK)toplantısında "Yargı Reformu Stratejisi", "Kayıt Dışı ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı" masaya yatırıldı. Piyasa gözetim ve denetim sisteminin etkinliğini artıracak çalışmalar ele alındı.
EKK, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bugün 3. toplantısını gerçekleştirdi. Başbakan Yardımcılığından yapılan açıklamaya göre toplantıda Adalet Bakanlığı tarafından "Yargı Reformu Stratejisi" uygulama sonuçları ile önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek eylemler hakkında sunuş yapıldı. Kurul, özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesi bakımından önem taşıyan düzenlemelere öncelik verilmesi hususunun önemini vurguladı.
Bu çerçevede, ihtisas mahkemelerinin çeşitliliğinin ve sayısının artırılması, yargı hizmetlerinin hızlandırılması, bilirkişilik kurumunun gözden geçirilmesi, icra iflas sisteminin etkinlik ve verimliliğinin artırılması, tahkim mekanizmasının etkinleştirilmesi gibi alanlardaki eylemlerin süratle tamamlanmasının önem taşıdığı değerlendirildi.
Kayıt dışı ile mücadele stratejisi eylem planı da görüşüldü
Toplantıda ayrıca "Kayıt Dışı ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı" konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı'nca Kurul'a bilgi sunuldu. İlgili tüm kurum ve kuruluşların katkılarıyla hazırlanan Eylem Planı'na ilişkin Kurul üyelerinin yapmış olduğu değerlendirme ve önerilerin dikkate alınarak Eylem Planı'nın nihai hale getirilmesi ve en kısa sürede yayımlanması kararlaştırıldı.
Toplantıda son olarak piyasa gözetim ve denetim sisteminin etkinliğini artıracak çalışmalar ele alındı. Bu çerçevede piyasa gözetim ve denetiminde görev yapan birimler arasında daha etkin koordinasyon sağlanmasını, piyasa gözetim ve denetimine tahsis edilen mali imkânlar ile insan kaynağının artırılmasını, denetim politikasının ve planlamasının sağlıklı tayini için bilgi-iletişim teknolojisinin etkin ve yaygın kullanılmasını temin edecek düzenlemeler üzerinde çalışılması kararlaştırıldı.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!