"Ekonomik görünüm kararıyor!"
Merkez Bankası'nın lirayı güçlendirmek için aldığı önlemler hemen dünyada hemen yankı buldu. Wall Street Journal gazetesi, adımların "olumlu ve yerinde" olmakla birlikte yetmeyebileceği görüşlerini yansıtırken Türkiye'nin sermaye kaybına uğradığını, ekonomik görünümünün de kararmakta olduğunu iddia etti.
ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "Türkiye, Lira'nın Gerilemesiyle Mücadele Ediyor" başlığını kullandığı haberinde "Türkiye'nin Merkez Bankası, Çarşamba günü, yatırımcılar yükselen piyasalardan kaçarken rekor düzeyine inen liranın hızlanan gerilemesini durdurmaya yönelik çabalarını artırdı" diye yazdı.
Merkez Bankası'nın 1.35 milyar dolar satacağını açıklamasının ardından liranın dolara karşı yükseldiğine işaret eden gazete, Çarşamba günü satıştan önce Merkez Bankası'nın da zorunlu karşılıklar oranlarını düşürdüğüne de dikkat çekti.
"Merkez Bankası'nın adımları olumlu ve yerinde"
Merkez Bankası'nın attığı adımın piyasalar için "sürpriz" oluşturduğunu belirten gazete, TL'nin yükselmesini sağlanmasına karşın ekonomistlerin bu adımın yeterli olmayacabileceğini söylediklerini de kaydetti.
ING Baş İktisatçısı Şengül Dağdeviren "Liranın değer kaybını durdumak zordur ama Merkez Bankası'nın attığı adımlar olumlu ve yerindedir" dedi.
"Büyük miktarda dolar satışları fazla sürdürülemez"
Ancak başkalarının Merkez Bankası'nın büyük dolar satışlarına uzun bir süre devam edemeyeceğini savunduklarını kaydeden gazete, bu bağlamda Londra'daki Capital Economics'ten Neil Shearing'in "Bu politika sürdürülebilir değil çünkü ülkenin bu tempo ile dolar satmayı sürdürmek için yeterli büyük rezervleri yok" değerlendirmesini yansıttı.
"Türkiye sermaye kaybına uğradı"
WSJ, son verilere göre, Türkiye'nin 84.7 milyar dolarlık rezervi olduğunu vurguladıktan sonra "Türkiye, yatırımcılar kötüleşen küresel büyüme görünümü karşısında artık bağışık gibi görülmeyen yükselen piyasalardan kaçarken sermaye kaybına uğradı" yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:
"Bu, kaygı yaratıyor çünkü Türkiye'nin büyümesi önemli ölçüde kısa vadeli pörtföy yatırımlarıyla finanse edildi. Banka kredileri ve kredi kart borçları ile finanse edilen ve tırmanan tüketici talebi, bu yıl Türkiye'nin etkileyici büyümesini körüklemişti."
"Ekonomik görünüm kararıyor"
Ancak son dönemde ekonomik görünümün "karardığı" iddiasını ortaya atan gazete, IMF'nin Türkiye'nin 2012 büyüme tahminini yüzde 2.2'ye indirdiğini anımsattı. WSJ, bunun, Merkez Bankası'nı bir "ikilem"le karşı karşıya bıraktığını savunurken "Kararan görünüm ve hızlanan enflasyon, bir faiz indirimi gerektiriyor ama daha düşük faiz oranları, lirayı yabancı yatırımcılar için daha da az çekici hale getiriyor" görüşünü öne sürdü.
IMF daha sonra Türkiye hakkındaki büyüme tahminini yeniden yüzde 2.5 olarak düzeltmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası