Ekrem Bora'ya veda
Tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden Yeşilçam'ın usta oyuncusu Ekrem Bora (78), son yolculuğuna uğurlandı.
Bora için Zincirlikuyu Camisi'nde öğle namazının ardından düzenlenen cenaze töreninde tabutun üzerine, Fenerbahçe bayrağı ve ''Güle Güle Ekrem Ağabey'' yazılı bir not bırakıldı.
Törene Bora'nın eşi Gül, kızları Yasemin Bora, Lale Bora ve Sevil Kayıhan ile torunu Ekrem Kayıhan'ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sinema sanatçıları Perihan Savaş, Sümer Tilmaç, Selda Akkor, Kadir İnanır, Orhan Gencebay, Eşref Kolçak, Hülya Koçyiğit, Kıvanç Tatlıtuğ, Serdar Gökhan, Yusuf Bengin, Mahsun Kırmızıgül ve sanat dünyasından temsilciler ile çok sayıda seveni katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, sinema dünyasına ve Türk milletine baş sağlığı dileyerek, ''Ekrem Bora 1953'te bir artist yarışmasını kazandığına göre, 60 yıldan bu yana Türkiye'de sinema dünyasında adı bilinen ve 40-50 yıl önce bu ödülleri almış bulunan, sinema sektörüne büyük hizmetler veren çok değerli bir sanatçıydı. Hepimiz onu bugün rahmetle uğurluyoruz'' diye konuştu.
İzzet Günay da Ekrem Bora için çok şey söylenebileceğini, ancak bugün kelimelerin yetersiz kaldığını, Bora'nın çok eski bir dostu olduğunu bildirdi.
Günay, Ekrem Bora'nın çok iyi bir sinema sanatçısı olmasının yanı sıra Türk sinemasına çok sayıda oyuncu ve seyirci kazandırdığını kaydederek, ''Bora'nın oyuncu tarafının yanı sıra insani tarafı da çok önemliydi. Çok sayıda insana yardımı olmuştur. Saf ve temiz bir insandı. Herkese elinden geldiğince yardım ederdi. Onu kaybettiğimiz için çok üzgünüz. Mekanı cennet olsun'' dedi.
Sinema sanatçısı Ediz Hun da hayranlık uyardıran bir insan olan Ekrem Bora'nın gençler için çok önemli bir hoca olduğunu söyledi. Hun, Bora'nın sinemalara çok büyük katkılarının olduğunu belirterek, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diledi.
Daha sonra kılınan cenaze namazının ardından Ertuğrul Günay ve Bora'nın sanatçı dostları, tabutu omuzlayarak Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedileceği yere kadar taşıdı. Defin sırasında Bakan Günay da hazır bulundu.
Bu arada İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu tarafından törene çelenk gönderdi.
İlk tören Akatlar Kültür Merkezi'nde
Akatlar Kültür Merkezi'ndeki uğurlama töreninde, Ekrem Bora'nın cenazesinin bulunduğu tabut sahneye yerleştirildi ve önüne bir fotoğrafı ile üzerinde ''Eşi'' ve ''Kızları-torunları'' yazan çiçekler konuldu. Ayrıca tabutun üstüne Fenerbahçe Kulübü bayrağı da örtüldü. Bu arada, eşi Gül, kızları Lale ve Yasemin Bora ile Sevil Kayıhan taziyeleri kabul etti.
Uğurlama törenini sunan Berna Laçin, Ekrem Bora'nın Türkiye ve Türk sinemasının efsane ismi olduğunu dile getirdi. Törende, Cengiz Özkarabekir'ın hazırladığı belgesel de izlendi.
Törende Ekrem Bora'nın sanatçı dostları da birer konuşma yaparak duygularını dile getirdi.
Hülya Koçyiğit, Ekrem Bora'yı sevenlerin kendisine veda etmek için bir araya geldiklerini ifade ederek, ''Hastanede yüzümüzde maske vardı, sarılıp doya doya öpemedim ama 50 yıldır senin o sıcak baba gibi, ağabey gibi kucaklayan, saran dostluğunu yaşadım. Türk sineması var oldukça seni eserlerinle hatırlayacaklar, biz de seni dostluğunda hatırlayacağız'' dedi.
Merhum Kemal Sunal'ın oğlu Ali Sunal da konuşma yapmak için davet edilmenin kendisi için şeref olduğunu belirterek, ''Ekrem ağabey benim ustam, babamın ustası, Türk sinemasının ustası... Türk sineması aslan gibi bir delikanlısını kaybetti'' diye duygularını dile getirdi.
Songül Öden de Ekrem Bora'nın kendisine çok şeyler öğrettiğini kaydederek, ''Bugün bir şeyler yapabiliyorsam Ekrem ağabeyin çok büyük payı var'' dedi.
Türkan Şoray da elindeki çiçeği Ekrem Bora'nın tabutunun üzerine bıraktıktan sonra ''Bugün burada tüm onu sevenleri, sinemada yıllarca birlikte olduğum yol arkadaşlarımı, sinemaya emek verenleri görüyorum. Böyle acı bir günde bir aradayız. Bu öyle bir acı ki, kelimelerle tarif edilebilecek bir acı değil. Sinemamız gerçekten büyük bir değerini kaybetti. Bizler de çok iyi bir dost ve yakın yol arkadaşımızı kaybettik. Ancak o, Türk sinemasında sonsuza kadar yaşayacak. Bizlerin de kalbinde sonsuza kadar yaşayacak'' diye konuştu.
Fatma Girik de tabutun başına geldiğinde göz yaşlarını tutamayarak, ''Seni sevenler, dostların buradalar'' dedi.
Senarist Safa Önal da Ekrem Bora'nın yiğit ve mert bir insan olduğunu dile getirerek, ''Yaman bir adamdı. Hiç sıradan olmadı'' diye konuştu.
Merhum Sadri Alışık'ın oğlu Kerem Alışık da Ekrem Bora'nın halkın içinden gelmiş birisi olduğunu ve onun için halkın onu bağrına bastığını dile getirdi.
Fikret Hakan da Ekrem Bora'nın Yeşilçam sinemasının direklerinden biri olduğunu belirterek, Bora'nın hem iyi bir insan, hem de büyük bir oyuncu olduğunu söyledi.
Kıvanç Tatlıtuğ da Ekrem Bora'dan çok şey öğrendiğini dile getirerek, Bora'yı tanımaktan dolayı onur duyduğunu ifade etti.
Selda Alkor da Bora ile film yapmanın çok güzel olduğunu belirterek, ''Hepimizin başı sağ olsun'' dedi.
Ekrem Bora'nın küçük kızı Yasemin Bora da babasıyla anılarını anlatarak, ''Babam halkın sevdiği bir insandı, halk adamıydı. İyi ki onun kızıyım'' dedi.
Konuşmaların ardından Ekrem Bora'nın cenazesi, alkışlarla cenaze namazının kılınacağı Zincirlikuyu Camisi'ne götürülmek üzere araca konuldu.
Dedesinin kıyafetleriyle geldi
Bu arada, dedesiyle aynı adı taşıyan Ekrem Kayıhan, tüm tören boyunca dedesinin tabutunun başından ayrılmadı. Ekrem Kayıhan'ın, dedesinin ayakkabıları dahil tüm kıyafetlerini giydiği öğrenildi.
Törene Cüneyt Arkın, Kadir İnanır, Eşref Kolçak, Salih Güney, merhum Kemal Sunal'ın eşi Gül ile kızı Ezo Sunal, Metin Serezli, Çolpan İlhan, Adnan Şenses ile çok sayıda sinema emektarı katıldı.
Ekrem Bora kimdir?
Gerçek adı Ekrem Şerif Uçak olan Ekrem Bora, 1934 yılında Ankara'da doğdu. İlkokuldan sonra Sultanahmet Devlet Basımevi Kursu'nu bitirerek mürettip ve mücellit diploması alan Bora, 1953 yılında Yıldız Dergisi'nin açtığı sinema artist yarışmasında birinci olmasına rağmen film çeviremeden askere gitti.
Bora, 1955 yılında askerlik dönüşü ilk filmi olan ''Alın Yazısı''nı çevirdi. İki yıl aradan sonra tekrar sinemaya dönen Bora, çok sayıda sinema filminde rol aldı.
İlerleyen yaşına rağmen dizi filmlerde oynamayı sürdüren Bora'nın aldığı ödüller arasında 1966 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, ''En İyi Erkek Oyuncu'' ödülü ile 1991 yılında 28. Antalya Film Şenliği'nde ''En İyi Erkek Oyuncu'' ödülü yer alıyor.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!