Elvan 'günah keçisi' oldu

Etiyopya asıllı milli atlet Elvan Abeylegesse zor günler yaşıyor. Berlin'de yarışın tamamlanmasına 7 tur kala acı içinde pisti terk eden Elvan'ın bu hareketi eleştiri oklarının ona çevrilmesine neden oldu.

Yayınlanma: 17.08.2009 - 10:07
Abone Ol google-news

Türk atletizm tarihinde adeta rüyaları gerçeğe dönüştürerek, pistlerde büyük başarılara imza atan, Türkiye'ye dünya rekorları, olimpiyat madalyaları hediye eden, ancak bir türlü ''devşirme sporcu'' sıfatından kurtulamayan Etiyopya asıllı milli atlet Elvan Abeylegesse, 12. Dünya Atletizm Şampiyonası 10 bin metre finalinde aşil tendonunda yaşadığı sıkıntı nedeniyle yarışı terk edince, eleştiri oklarının hedefi haline geldi.

Berlin'de yarışın tamamlanmasına 7 tur kala acı içinde pisti terk eden Elvan'ın bu hareketi, Türkiye'nin şampiyonadaki en büyük madalya umudu olduğu için hemen sorgulanmaya başlandı. Alınan bilgiye göre, ''Antrenörünü dinlemedi'', ''Kendini yaktı'', ''Sakatlığını gizledi'' eleştirileriyle adeta yıkılan Abeylegesse, yakın çevresine, yarışması mucizelere kalan 5 bin metre elemelerinden önce, Berlin'deki tedavisini yarıda kesip Türkiye'ye dönmek istediğini ifade etti.


Arkadaşlarından yakın ilgi

Yıllardır, ''devşirme olduğu için milli takım sporcuları tarafından istenmediği'' yorumları yapılan Elvan'a, sakatlanarak terk ettiği 10 bin metre finalinden sonra en büyük desteği ay-yıldızlı takım arkadaşları verdi.

Elvan'ın başarısını izlemek üzere Berlin Olimpiyat Stadı'nda yerlerini alan milli takım sporcuları, rekortmen atletin yarışı terk etmesiyle birlikte pist kenarına gelerek, Elvan'a destek verdiler ve üzüntüsünü paylaştılar.


ENKA'dan radikal önlemler

Milli atleti Berlin'de yalnız bırakmayan takımı ENKA Spor Kulübü'nün yöneticilerinin, büyük üzüntü yaşadıkları 10 bin metre finalinin ardından, milli atlet Elvan Abeylegesse'nin bundan sonraki kariyeri için radikal önlemler almak üzere harekete geçtiği bildirildi.

Başta Enka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara olmak üzere, kulüp başkanı Alparslan Tansu ve kulüp müdürü Ekrem Ay, her zaman yanında olduklarını ifade ettikleri milli atlete, moralini bozmaması tavsiyesinde bulundular.

Enka'nın üst düzey yöneticileri, radikal önlemleri süratle gündemlerine alırken, federasyondan ücret alan milli sporcunun çalıştırıcısı Mykola Kolodyeyev'i kulüp antrenörlüğüne başlatmak ve rekortmen sporcuya özel sağlık ekibi kurmak gibi önemli icraatları hayata geçirmek için çalışmalara başladı.


Antrenörden ilginç değerlendirme

Milli atlet Abeylegesse'nin yeni antrenörü, eski Rus ve Ukrayna Milli Takımı Başantrenörü Mykola Kolodyeyev'in, rekortmen sporcu ile çalışmaya başlamasının ardından, ilginç bir değerlendirme yaptığı ortaya çıktı.

Eski SSCB dönemi ve Ukrayna federasyonları çatısı altında birçok yıldız atlet yetiştiren tecrübeli antrenörün, uzun süredir takip ettiği Elvan ile ilgili, ''1999'dan bu yana gerek kulübü, gerek milli takım, bu kızdan sürekli verim almış. Elvan, ara vermeden sürekli koşmuş. 38-40 kiloluk bu kızın biraz dinlenmesi lazım'' dediği ve milli atletin belli bir süre yarış koşmaması gerektiğini ifade ettiği öğrenildi.


Elvan'a Etiyopya'da misilleme

Öte yandan, Elvan'a dünya şampiyonası öncesi kamp yaptığı Etiyopya'da pist verilmemesinin arkasından, ''milli atletin her şampiyonada eski yurttaşları için tehlike arz etmesi'' çıktı.

Türkiye'nin Adis Ababa Büyükelçisi'nin dahi araya girmesine karşın, milli atletin pist çalışması için talepte bulunduğu International Community School (ICS) yöneticilerinin, gördükleri baskı karşısında Elvan'a tesislerde antrenman izni vermediği öğrenildi.

Adis Ababa'daki uluslararası standartlara uygun tek pist olan ICS pistinde Elvan'ı çalıştırmak istemeyenlerin, okul yönetimine, ''Bu kız burada çalışıp bizim çocuklarımızı geçiyor'' şeklinde baskı yaptıkları ve milli atletin bu nedenle toprakta çalışmak zorunda kaldığı belirtildi.


Kolodyeyev, Berlin'de tedavinin devamını istiyor

Abeylegesse'nin antrenörü Kolodyeyev, milli atlet 5 bin metre seçmelerine katılamasa dahi, tedavisinin Berlin'de sürmesini istiyor.

Tecrübeli antrenörün, Elvan'ın aşil tendonundaki sakatlık konusunda uzman olan ve Berlin'de bulunan bir ABD'li ve bir Bulgar doktor ile temasa geçtiği ifade edildi. Halen tedavisi süren milli atletin, tabanına basarak yürüdüğü, aşil tendonuna baskı yapmasından dolayı parmak uçlarına yüklenemediği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler