Eminağaoğlu 'görev süresi'ni yorumladı

Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (YARGI-SEN) Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanı'nın görev süresi hakkında konuştu.

Eminağaoğlu 'görev süresi'ni yorumladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.12.2011 - 16:26

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği'nde (KYÖD) düzenlenen ''Hukukun Üstünlüğü'' konulu söyleşiye katılan Eminağaoğlu, cumhurbaşkanlığı seçim tarihiyle ilgili belirsizlik bulunduğunu, hukuk devletinde seçim tarihiyle ilgili belirsizlik yaşanmaması gerektiğini savundu.

Eminağaoğlu, belirsizliğin ortadan kaldırılması ve vatandaşın aydınlatılması adına Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurduklarını ancak bir cevap alamadıklarını ifade ederek, TBMM'nin milletvekilliği seçim süresini 5 yıldan 4 yıla indirdirdiği düzenlemeyle cumhurbaşkanlığı süresinin de 7 yıldan 5 yıla indirildiğini savundu. YSK milletvekilliği seçimleri için seçim takvimi açıklarken cumhurbaşkanlığı seçimi için bir takvim belirlememesi nedeniyle sorunlar yaşandığını ifade eden Eminağaoğlu, ''Metinler aynı metinler, YSK aynı YSK, YSK'da o kararı alanlar da bugün göreve devam eden aynı kişiler. Milletvekilliği seçimi konusunda 4 yıl, 5 yıl kararını alan YSK, her nedense bugün cumhurbaşkanlığı konusunda aynı kararı almaktan uzak durmaktadır'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanının seçimiyle ilgili Meclise sunulan ancak çıkmayan bir yasa tasarısı olduğunu ifade eden Eminağaoğlu, şöyle konuştu:
''Böyle bir yasanın çıkması şart mıdır? Anayasa, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ilgili hükümlere göre yapılacağını belirtir. Milletvekili seçimlerine ilişkin özel yasalarımız olduğuna göre, o yasa çıkana kadar mevcut hükümler cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılması için yeterlidir. Yeni bir özel yasa çıkabilir ancak çıkması zorunlu değildir. Kaldı ki böyle bir özel yasa beklense bile bir yıl içerisinde uygulanamıyor. Anayasada 'seçim yasalarındaki değişiklikler yürürlüğünden itibaren bir yıl içerisindeki seçimlerde uygulanamaz' hükmü var. Bugün cumhurbaşkanı istifa etse vaya hayatını kaybetse hemen yarın o özel yasayı çıkaracak olsanız bile o özel yasa o seçimde uygulanamaz. Meclisten bu özel yasa çıksa bile mevcut anayasa değiştirilmediği sürece bu özel yasa uygulanamaz.''

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ''Cumhurbaşkanlığının görev süresine TBMM karar verir, bir seçim kararı alır, o seçim kararını aldıktan sonra ancak YSK görev yapar'' dediğine dikkati çeken Eminağaoğlu, şunları kaydetti:
''TBMM, kendi seçimleri için karar alır, alma yetkisine sahiptir. Çünkü anayasada seçimlerin yenilenmesi yetkisi Meclise verilmiştir. Şu an Meclis 4 yıl görev yaptığına göre, Meclis seçimlerin 4 yıldan daha erken yapılması için karar alabilmektedir. Buna 'erken seçim' diyoruz. Meclisin 4 yıl görev yapması azami bir süredir. Eğer 4 yıl içinde Meclis bir karar almazsa yasalara göre YSK zaten süre dolduğu için, seçimlerde gerekli işlemleri yapacaktır. Cumhurbaşkanlığı için azami bir süre değil, net, açık ve kesin bir süre vardır. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erken yapılması, erken seçim kararının alınması gibi herhangi bir şey söz konusu değil. Bu noktada TBMM'ye anayasanın vermiş olduğu bir görev ve yetki söz konusu değildir. O nedenle bu iki konu birbirine karıştırılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclisin yapacağı herhangi bir düzenleme veya karar söz konusu değil. Mevcut tabloda YSK'nın, bir hukuk devletinde üzerine düşen yetki ve görevlere sahip çıkması, hükümetin veya belli siyasi partilerin gözüne bakmadan, sadece 'hukuk' diyerek üzerine düşen kararları alması ve seçim takvimini açıklaması gerekiyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler