En çok AKP ve MHP’liler güveniyor

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından demokratikleşme paketi olarak hazırlanan “Toplum ve polis: Türkiye’de polise güven araştırması” sonuçları açıklandı.

Yayınlanma: 20.01.2015 - 22:14
Abone Ol google-news

Raporda Sünni-Türk kökenli AKP ve MHP seçmeninde polise güven yüksek iken, Aleviler, Kürtler ve BDP/HDP’liler arasında polise duyulan güven daha düşük çıktı. Türkiye’de toplumun yüzde 59’u polis teşkilatının yönetiminde halkın söz sahibi olmasını isterken yüzde 39’luk bir kesim çocuğunun polis olmasına sıcak bakıyor.

TESEV tarafından demokratikleşme paketi olarak hazırlanan “Toplum ve polis: Türkiye’de polise güven araştırması” sonuçları dün Beşiktaş Conrad Otel’de düzenlenen toplantıyla açıklandı. Toplantıya TESEV adına Özge Genç, Polis Akademisi Güvenlik Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet Erkan Koca, İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Ferhat Kentel, raporu hazırlayan John Hopkins Üniversitesi’nden Araştırmacı Nur Kırmızıdağ ile Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak katıldı. Toplantıda konuşan Nur Kırmızıdağ raporun polisin yasal uygulamalarının incelendiği bir çalışma olduğunu ve polis reformlarının belirlenmesinde önemli rol oynayabileceğini söyledi. Ferhat Kentel de polisin TSK’ye göre farklı bir yönü olduğunu, halkın polisi kendisiyle daha çok özdeşleştirdiğini söyledi.

Halk saygı görmek istiyor

Toplumda parçalanmış bir yapının olduğunu ve halkın polisten sadece kendisine saygı duymasını istediğini anlatan Kentel, o zaman polisin meşruiyetinin artacağını kaydetti. A. Erkan Koca da, “Polislik nasıl sorusuna da cevap vermektir. Örnek vermek gerekirse Gezi Parkı’nda gece saat 05.00’te çadırı kaldırın talimatı verilirken polislik hangi yolun kullanılacağını ve nasıl sorusunun cevabını kendisinin vereceği bir meslektir” diye konuştu. Koca bir soru üzerine ise polis teşkilatında Aleviler, BDP’li Kürtler ve Ermenilere yönelik ayrımcı bir tavrın çok açık olduğunu, bu algının yeni yeni değişmeye başladığını söyledi.

 

Aleviler ve Kürtlerde düşük

Raporda öne çıkan bazı başlıklar özetle şöyle:

* Sünni, Türk, AKP, MHP’li kesimlerde polise duyulan güven yüksekken, Aleviler, Kürtler, BDP/ HDP’liler arasında polise duyulan güven düşük.

* Türkiye’de toplumun yüzde 59’u polis teşkilatının yönetiminde halkın söz sahibi olması gerektiğine inanıyor.

 

Ceza almadıklarına inanılıyor

* Türkiye’de toplumun yüzde 60’ı kanunları çiğneyen polis memurlarının cezasız kaldığını düşünüyor.

* Türkiye’de toplumun yüzde 39’u çocuğunun polis olmasına sıcak bakarken yüzde 38’i çocuğunun polis olmasına karşı.

* Türkiye’de polise güven ortalaması genel olarak yüksekken (ort. 3.89 - 5’li ölçeğe göre) siyasi ve sosyal merkezde yer almayan kesimler arasında polise güven düşüktür.

* Türkiye’de siyasi aidiyete göre polis meşruiyeti algısı AKP seçmenleri arasında en yüksek, BDP/ HDP seçmenleri arasında en düşük.

* Dini kimliğe göre polisin en etkin ve başarılı olduğunu düşünenler Sünni kesimken (ort. 3.54), Alevi/Bektaşiler arasında bu oran daha düşük (ort. 2.97).

* Siyasi kimliğe göre polisin etkinliği/performansı algısı değerleri AKP seçmenleri arasında 3.76, CHP seçmenleri arasında 3.24, MHP seçmenleri arasında 3.55, BDP/HDP seçmenleri arasında 2.79..

 

Sünniler işbirliğine açık

* Sünniler, Alevi/Bektaşilere göre polisle işbirliği yapmaya ve polise itaat etmeye daha açık.

* AKP seçmenleri arasında polis ihlallerine tolerans gösterme eğilimi en yüksek çıkarken BDP/ HDP seçmenleri arasında bu oran en düşük olarak karşımıza çıkıyor.

 

İşkence oranları

* Raporda katılımcılara sorulan muhtemel bir yasadışı eylemi engelleyecekse polisin işkence yapmasını haklı görür müsünüz yönündeki soruya yüzde 54.7 hiç haklı görmem, yüzde 14.5 pek az haklı görürüm, yüzde 12.2 bir miktar haklı görürüm, yüzde 10’luk kesim epeyce haklı görürüm ve yüzde 7’lik bir kesimde çok haklı görürüm yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler