En çok boşanmış kadınlar şiddet görüyor!

Türkiye'de kadına yönelik şiddete ilişkin yapılan araştırmalarda en fazla şiddeti yüzde 73 ile boşanmış kadınların gördüğü bildirildi.

En çok boşanmış kadınlar şiddet görüyor!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.03.2013 - 09:15

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadına yönelik şiddette durumun dünya ile paralellik gösterdiğini, bu konuda ülkenin ne iyi, ne de kötü durumda olduğunu söyledi.

Türkiye'de 15-49 yaş arasındaki her 10 kadından 4'ünün yaşamının herhangi bir döneminde fiziksel şiddete uğradığını ifade eden Çan, ''Bu önemli bir sayı. Aynı yaş grubundaki 10 kadından 1'i ise cinsel şiddete uğradığından bahsediyor. Bunlar önemli tespitler'' dedi.

Kadına uygulanan şiddet oranlarının bölgesel farklılıklar gösterdiğini belirten Çan, şöyle devam etti:

''Ulusal çaptaki önemli bir çalışma, Kuzey Doğu Anadolu bölgesi olarak tanımlanan Erzurum, Erzincan, Iğdır, Kars, Ardahan ve Bayburt'ta yaşayan kadınların gördüğü şiddetin ülke ortalamasına göre yükselerek, yüzde 50'ler seviyesine kadar çıktığını gösteriyor. Yani bu bölgede 10 kadından 5'ine şiddet uygulandığı ortaya çıkıyor. Batı Marmara'da Balıkesir, Çanakkale, Edirne ve Trakya'da ise şiddet oranı yüzde 20-24'lere iniyor. Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan kadına şiddet oranları ise Türkiye ortalamalarına yakın. Kadına şiddet, kültürel ve bölgesel olarak farklılık gösteriyor.''

Şiddet oranının kadının eğitim ve refah seviyesine göre de değiştiğine dikkati çeken Çan, ''Kadın eğitimsizse ya da eğitim seviyesi düşükse şiddet oranlarının arttığını görüyoruz. Refah düzeyinin düşük olduğu yerlerde yine hem fiziksel hem de cinsel şiddetin yükseldiği biliniyor. Bu veriler bize kadının konumu ve eğitiminin çok önemli olduğunu gösteriyor. Hatta şöyle acı bir tarafı var ki bu kadınların şiddeti algılaması dahi değişiyor. Eğitimsiz kadın, şiddet yapılmasını daha doğal karşılıyor. Eğitim düzeyi yükseldikçe bu algının değiştiğini görüyoruz'' diye konuştu.

''Kadına şiddet, halk sağlığı sorunudur''


Çan, 10 kadından 4'ünün şiddet görmesinin bir halk sağlığı sorunu olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

''Biz toplumda öldüren, sakat bırakan, iş sorunlarını toplumsal, yani halk sağlığı sorunları olarak görürüz. Kadın zaten annelik görevinden dolayı ayrı bir hastalık yükü boyutuna sahiptir, yani üreme dönemi içinde 15-49 yaş arasında sadece annelik görevinden dolayı hastalık yükleri ciddi anlamda artar. Her ne kadar doğal bir süreçtir denilse de gebeliğin kadına getirdiği bir yığın sağlık sorunu vardır. Bu açıdan baktığımızda hem bu kadar yaygın sorunlar hem hastalık yükü hem de toplumsal cinsiyet bir araya geldiğinde maalesef kadının aleyhine işleyen bir süreç oluyor. Kadın eğitimsiz ve refah düzeyi düşükse otomatik olarak dezavantajlı durumu daha da belirgin hale geliyor. Halk sağlığı açısından risk altındakilere, özellikle dezavantajlı durumdakilere dikkati çekmemiz, bunlarla ilgili düzenlemeleri, gerekli önlemleri almamız lazım.''

Boşanmış ya da eşinden ayrı yaşayan kadınlarda şiddet görme oranının yüzde 73'e kadar çıkabildiğini dile getiren Çan, şunları söyledi:

''Toplumun boşanmış kadınlara yönelik bakış açısı kadının statüsü ile ilgili algıyı da bize yansıtıyor. Boşanmış, ya da ayrı yaşayan kadınlar şiddet boyutunda da dezavantajlı duruma düşüyor. Bu kadınlar aile bireyleri, boşandığı eşi, erkek arkadaşı gibi kişilerden şiddet görüyor. Bu kadınlar çok zor durumda. Boşanmış ya da eşinden ayrı yaşayan 4 kadından 3'ü şiddet görüyor. Bu kadınların gördüğü şiddet, ortalama şiddet oranlarının çok üzerinde seyrediyor.''

Prof. Dr. Gazme Çan, bekar kadınlardan yüzde 9'unun, evli kadınlardan yüzde 40'ının, eşi ölmüş kadınlardan ise yüzde 50'sinin şiddete uğradığını da vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon