En güzel terapi oyuncak
Çocuklar kardeş kıskançlığını, korkularını, sevinç, acıma, kaygı, dostluk, düşmanlık, sevme, sevilme gibi birçok duygusal tepkiyi kontrol etmeyi oyun ile öğreniyorlar.
Oyuncaklar çocukların beden ve ruhsal gelişimine katkı sağlıyor. Uzmanlar, oyuncakların çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel sürecine uygun, güvenli ve ilgisini çekebilecek özellikler taşıması gerektiğini belirterek “Evde bulunan malzemelerle de çocuklara kaliteli oyun oynatılabilir. Bir yaşın altındaki çocuklarda ses çıkaran, renkli ve tehlikesiz oyuncaklar tercih edilmeli. Bebeğin oyuncağı eliyle rahatça kavrayabilmesi gerekir. 6. ve 7. aydan itibaren emekleme ve yürümeyi geliştirebilecek itilebilir ve çekilebilir oyuncaklar tercih edilebilir. Çocuğa oyuncak verdikten sonra kendisinin inceleme, deneme ve keşfetmesine fırsat tanınmalı” dediler.
Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Mehmet Kılıç, oyuncakların çocuklar üzerindeki etkilerini anlattı. Kılıç, erken dönemde bir çocuğun oyuncakla oynamasının kavrama, anlama, keşfetme ve sosyal ortamda birey olma gibi etkilerle çocukların zihinsel ve zekâ gelişimine katkı sağladığını söyledi.
Mutlaka konuşun...
Ailelerin oyun sırasında çocuğu ile konuşması, fikir ve düşüncelerini paylaşması gerektiğine dikkat çeken Kılıç, özetle şunları kaydetti:
“Çocuklar kardeş kıskançlığını, korkularını, sevinç, acıma, kaygı, dostluk, düşmanlık, sevme, sevilme, güven duyma gibi birçok duygusal tepkiyi ve bu tepkileri kontrol etmeyi oyun ile öğrenir. Çocukların oyunlarını iyi gözlemleyen anne, baba ve öğretmenler oyun sayesinde çocukların problemlerini fark edebilir, sorunu çözme konusunda yardımcı olabilirler. Özellikle, iletişim konusunda yetersiz olan çocuklarda oyun sayesinde paylaşım ve iletişim oluşur. Çocuk toplumsallaşmayı, başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı duymayı, kendi hak ve özgürlüğünü korumayı, yardımlaşmayı, paylaşmayı, lider olmayı, kazanmayı, kaybetmeyi öğrenir.”
EGZERSİZ DE YAPIYORLAR
Özellikle koşma, atlama, tırmanma gibi fiziki gücü gerektiren oyunların, çocuğun solunum, dolaşım, sindirim gibi sistemlerinin düzenli çalışmasını sağladığını vurgulayan Kılıç “Oyun oynama, çocuğun vücut sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Okul öncesi çocuklarda yeterli fiziksel aktivite aşırı kilo almaya karşı koruyucudur. Resim yapma, makas kullanma gibi aktivitelerle çocukların ince motor kasları harekete geçer ve egzersiz yapılmış olur” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!