Enerjide AB'ye uyum için yol haritası belli oldu
Türkiye'nin Avrupa Birliğine (AB) katılım için enerji alanında yapacağı düzenlemeler arasında doğalgaz piyasasında özel sektörün payının artırılması ve yenilenebilir enerji kanununda teşvik amacıyla değişiklikler öngörülüyor.
AB'ye katılım için Ulusal Eylem Planı, AB Bakanlığının resmi internet sitesinde açıklandı. Enerji alanında kapsamlı bir yol haritası içeren planda, siyasi blokaj sebebiyle henüz müzakerelere kapalı olan Enerji Faslı'nın yasayla düzenlenecek birincil mevzuatında, doğalgaz piyasasına yönelik düzenlemelerin 2015'te yürürlüğe girecek şekilde yenileneceğine yer verildi.
Birincil mevzuatta, doğalgaz piyasasına özel sektör katılımının artırılması, ulusal sistem operatörünün belirlenmesi, depolama ve LNG faaliyetlerinin düzenlenmesi, arz güvenliğinin temini, son kaynak tedarikinin düzenlenmesi ve organize toptan doğal gaz piyasasının düzenlenmesi amacıyla 4646 sayılı doğalgaz piyasası kanununda değişiklik yapılacağı belirtildi.
Ev eşyalarında verimlilik artacak
AB Eylem Planı'nda öngörülen ikincil mevzuat değişikliklerinde, elektrik ile çalışan ev eşyalarının enerji etiketlemesi ve çevreye duyarlı hale getirilmesi için AB mevzuatına uyum sağlanması amaçlanıyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılacak tebliğ değişikliği için öngörülen eylem planında, elektrik süpürgesi, fırın ve davlumbazlar, lambalar, bilgisayar ve bilgisayar sunucuları, elektrik motorları gibi cihazların enerji etiketlemesi ve çevreye duyarlı bir tasarıma sahip olması hedefleniyor.
Yenilenebilir Enerji Eylem Planı
"Türkiye Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı" ile yenilenebilir enerji alanında yeni stratejiler oluşturulması ve kurumsal yapılanmanın sağlanması öngörülüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sorumlu kurum olarak belirtildiği belgede yenilenebilir kaynakların teşvik edilmesi ile ilgili şu ifadeler yer aldı: "Yenilenebilir enerji ulusal politikasının ve yenilenebilir enerjide mevcut durumun ortaya konulması ile 2023 yılı yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşması amacıyla Türkiye'de yenilenebilir enerjinin geliştirilmesini teşvik etmeye yönelik stratejilerin oluşturulması amaçlanmaktadır."
Türkiye, 2023 yılında yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki toplam payının en az yüzde 30'a çıkarmayı planlıyor.
Enerji faslı açık değil
AB müktesebatında 15'inci başlık olarak yer alan Enerji Faslı, siyasi blokaj sebebiyle müzakerelere açılmıyor.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, enerji faslına ilişkin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Fransa'nın enerji faslı ile ilgili endişelerinin olmadığını ve önümüzdeki günlerde bunu değerlendireceklerini açıklamıştı.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!