Enflasyon memuru ezdi... İşte zamlı maaşlar
enflasyon çift haneli rakamlara demirledi. Emekçiye verilen zam ise enflasyonun çok altında kaldı. TÜİK enflasyonu yüzde 10.9 olarak açıkladı. Memurun enflasyon farkı zammı yüzde 2.9’da kaldı. En yoksul yüzde 20’lik kesimin enflasyonu ise yüzde 243 oldu.
Enflasyon çift haneye demirlerken, hayat pahalılığına direnen emekçinin aldığı zam ise bir derde derman olmayacak.
TÜİK tarafından yüzde 10.9 olarak açıklanan aylık Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki artış, kendi hesabına çalışanlar için yüzde 11.46, yevmiyelilerde yüzde 11.32 olarak gerçekleşti. En yoksul yüzde 20’lik dilim için yıllık enflasyona yüzde 11.21 olurken en zengin yüzde 20’lik dilim için bu oran yüzde 10.86 ile genel enflasyon seviyesinin altında kaldı.
Sadece yüzde 6.92
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ve altı aylık enflasyonun yüzde 5.89 olarak gerçekleşmesi ile birlikte devlet memurları ve memur emeklilerinin alacağı enflasyon zammı da belli olmuş oldu. Memurlar, temmuzda alacakları yüzde 4’lük toplusözleşme zammına ek olarak yüzde 2.92 oranında enflasyon farkı zammı alacak. Böylece temmuz ayında memur maaşlarına yapılacak zam yüzde 6.92 olacak. Buna göre en düşük memur maaşı 2 bin 721 TL oldu. En düşük emekli aylığı ise 1.330 TL oldu. Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise 2017’nin tamamında kamu görevlileri ile memur emeklilerinin maaş ve ücretlerinde kümülatif bazda yüzde 10.1, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ise kümülatif bazda yüzde 10.90 oranında zam yapıldığı savunuldu.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Haziran 2017 Dönem Raporu’na göre Haziran 2003-Haziran 2017 dönemleri arasında genel TÜFE yüzde 209 artış gösterirken bu oran düzenli ücretlilerde yüzde 233, yevmiyeli çalışanlar için yüzde 248 ve emekli aylığı ile geçinenlerde yüzde 238.
Asgari ücret geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.9 artış göstererek AGİ (Asgari Geçim İndirimi) dâhil 1404 TL seviyesinde. Ancak asgari ücret enflasyon karşısına alım gücünü bir yılda yüzde 2.7 seviyesinde kaybetti.
Çift haneye demirledi
Tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) haziranda gıda, giyim ve ulaştırma kalemlerindeki fiyat indirimleri öncülüğünde, yüzde 0.27 gerilerken, enflasyon yıllık bazda ise dokuz yılın zirvesi olan yüzde 11.87’den düşüşünü ikinci ayda da sürdürdü ve yüzde 10.90’a indi.
Yükselecek
Ekonomi yönetimi enflasyonda düşüşün başta gıda kalemi özelinde olmak alınan tedbirlerin etkisiyle hız kazandığını savunurken ekonomistler, yıllık enflasyonda bir ay daha düşüşün devam edeceğini ardından ise Aralık 2017’ye kadar çift hane civarında seyrin görüleceğini öngörüyorlar. Beklentiler ise enflasyonun yılı yüzde 9.5 civarında tamamlayacağı yönünde.
Fiyatlar indi
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine öre haziranda ana harcama grupları itibarıyla aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1.25 ile giyim ve ayakkabı oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.06, ulaştırmada yüzde 0.84, haberleşmede yüzde 0.39 ve eğlence ve kültürde yüzde 0.14 düşüş gerçekleşti. Gıda kalemindeki düşüş tek başına enflasyonu 24 baz puan aşağı çekti. Bu kalemler enflasyondaki düşüşte belirleyici oldu. Aylık en yüksek artış yüzde 1.05 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Haziranda geçen yılın aynı dönemine göre gıda ürünleri arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 68.8 ile patateste görüldü.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması