Engelleri kaldırmak için yürüdüler

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü nedeniyle, yurtta çeşitli etkinlikler düzenlendi. Engelliler, engelsiz bir yaşam için yürüdü.

Engelleri kaldırmak için yürüdüler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.12.2012 - 11:58

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi üyeleri yürüyüş yaptı. Yukarı Çarşı'dan başlayan ve Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şube Başkanı Necati Gülmez, konuşmada engellilerin dünya nüfusunun yüzde 10'undan fazlasını, ülke nüfusunun ise yüzde 12'sini oluşturduğunu belirtti.

Yıllardır boş bekletilen memur kadrolarının doldurulması sözü verildiğini, ancak sözün gereğinin yapılmadığını ve engelli istihdamının çözümlenemediğini savunan Gülmez, ''Son olarak açılan sınavlarla 7 binin üzerinde engellinin boş kadrolara alınacağı ilan edilmiştir. Tartışmalara neden olan sınavın ardından sadece 2 bin engelli memur kadrosuna alınmış, yine hüsran yaşanmıştır'' diye konuştu.

Törene Vali Yardımcısı Sibel Tursun, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çetin, siyasi parti temsilcileri, bazı daire amirleri ile engelliler ve engelli yakınları katıldı.
Buradaki törenin ardından eski belediye binasında Özel İlk Değişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin hazırladığı el işi ürünlerden oluşan sergi açıldı.


Engelliler, bir günlüğüne polis oldu

Çankırı'da ''3 Aralık Dünya Engelliler Günü'' kapsamında engelliler bir günlüğüne polis oldu.

Toplum Destekli Polis Şube Müdürü Volkan Şen, yaptığı açıklamada, Toplum Destekli Polisliğin; suçları oluşmadan önce önlemeye yönelik tedbirler aldığını belirtti.


Adana'da ''sevgi yürüyüşü'' gerçekleştirdi

Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisi'nin organizasyonunda gerçekleşen festivalde Adana'nın yanı sıra Romanya, Azerbaycan, KKTC, Diyarbakır, Ankara ve Trabzon'dan da gelen engelliler Atatürk Parkı'nda toplandı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından engelliler, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. İstiklal Marşı'nın seslendirilişi sırasında, bir kişi de işitme engellilere yönelik işaret diliyle marşı okudu.

Çukurova Özürlüler Derneği üyesi Vahap Keskin, engelliler adına yaptığı açıklamada, engellilere sunulan bakım, ulaşılabilirlik ve istihdam gibi hizmetlerin engellilerin hayatını kolaylaştırdığını belirterek, bütün mülki amirlere ve Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.
Engelli aylığının kapsamının genişletilmesi ve asgari ücret düzeyinde ödenmesini istediklerini ifade eden Keskin, şunları kaydetti:

''2006 yılında hazırlanan rapor yönetmeliği ve daha sonraki yönetmelikler engelliler açısından farklı uygulamalara neden olmaktadır. Bu sıkıntıların ortadan kaldırılmasını bekliyoruz. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulanan eğitim süresi arttırılarak engelli ailelerinin de eğitim sürecine dahil edilmesini istiyoruz. Engelli evde bakım hizmetleri yasal hak boyutunda değerlendirilmesi ile birlikte yoksulluk ölçütü gözetilmeden hastanelerde konunun uzmanlarınca oluşturulan komisyonca karar verilerek sonuçlandırılmalıdır. Kanunlar ile öngörülen fiziksel çevre ve kamu binaları engellilerin ulaşılabilirliğine uyumlu hale getirilmeli.''

Daha sonra Vali Yardımcısı İbrahim Avcı ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da katılımıyla engelliler, Büyükşehir Belediyesine kadar ''Sevgi Yürüyüşü'' gerçekleştirdi. Mersin'de gerçekleştirilecek 2013 Akdeniz Oyunları'nın maskotu ''Karetta'' da engellilere eşlik ederek, çocuklarla şakalaştı.

 

Basın açıklaması

Türkiye Engelliler Konfederasyonu üyeleri, sorunlarının çözümü için Güvenark'ta basın açıklaması yaptı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, Konfederasyon binasının önünde toplanan bir grup engelli, sloganlar atarak Güvenpark'a yürüdü.

Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli burada yaptığı basın açıklamasında, engellilere yönelik ayrımcılığın bütün boyutlarıyla yaygın bir şekilde sürdüğünü savundu.

Bazı yasaların yanlış uygulanması nedeniyle engellilerin kapısına haciz memurlarının dayandığını ileri süren İçli, körler okullarının kapatılma riskiyle karşı karşıya kaldığını iddia etti.

İçli şöyle devam etti:
''Engellilere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği, hak kayıplarına yol açmadan bir an önce değiştirilmeli, sakatlığın tespitinde Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterleri yasallaştırılmalıdır.
Muhtaçlık Yasası ivedilikle değiştirilmeli, 10 binlerce engelli için çıkarılan ve engellilerin kapısına haciz memurlarının dayanmasına yol açan borçlar iptal edilmeli, Muhtaçlık Aylığı'nın ödenmesi için 'bakmakla yükümlü kimsesi olmama' koşulu kaldırılmalıdır.
Bakım hizmetlerinden yararlanmak için ailede birey başına düşen gelirin asgari ücretin 2/3'ü oranının altında olması koşulu kaldırılmalı, devlet bakıma muhtaç tüm yurttaşlarına ücretsiz bakım hizmeti sunmalı, engelliye bakan yakınları eğitilmeli ve sigortalı hale getirilmelidir.
Bankaların ve Noterlerin yasal düzenlemeye rağmen görme engelli bireylerden iki tanık istemeleri zulmüne derhal son verilmeli, 5378 sayılı yasa yaşamın bütün alanlarında uygulamaya geçirilmelidir.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler