Erçakıca'nın açıklamaları

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Türk tarafının bir bütün olarak, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan müzakere sürecini etkinleştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 03.11.2009 - 13:36
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, haftalık basın brifinginde, Türk tarafının Kıbrıs sorununun çözümü için gösterdiği aktifliğin ve çabanın sonuç verici olabilmesi için, Kıbrıs Rum tarafının da benzer bir tutum içinde olması ve müzakere sürecinin de artık daha fazla karar verici bir şekle dönüşmesi gerektiğini kaydetti.

Bir soru üzerine, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs'la ilgili son açıklamasında belirttiği gibi, Türk tarafının, müzakere sürecinin karar alıcı bir şekle dönüşmesine hazır olduğunu bildiren Erçakıca, Kıbrıs Rum tarafının alacağı tavra göre de Türk tarafının tavır almasının söz konusu olduğunu ifade etti.

Erçakıca, "Türk tarafı bir bütün olarak müzakere sürecini etkinleştirmeye hazırdır. Ban Ki-mun'un da dediği gibi biz karar almaya hazırız, muhataplarımızın da hazır olmasını bekliyoruz ve istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın cumhurbaşkanlığına adaylığı konusundaki soru üzerine Erçakıca, Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarının nisan ayında sona ermesinin söz konusu olmadığını, çabaların nisandan sonra devam edebileceğini, ancak "Talat'ın cumhurbaşkanlığının da önemli bir fırsat olduğunun bilindiğini" söyledi.

Talat'ın cumhurbaşkanlığı dönemi içinde müzakerelerden sonuç alınmasının sadece kendilerinin değil, uluslararası camianın da bir hedefi olduğunu kaydeden Erçakıca, "Böyle bir hedefe varmak hala mümkündür" dedi.

Talat'ın, aday olup olmamasını, çoğu zaman Kıbrıs sorununun alacağı şekle bağladığını aktaran Erçakıca, Talat'ın seçime girerse bir öz güvenle gireceğini, nihayetinde bunun bir seçim olduğunu ve kararı verecek olanın da Kıbrıs Türk halkı olduğunu ifade etti. Erçakıca, "Nisan 2010'dan önce bir sonuca ulaşılması pekala mümkündür. Bundan vazgeçmemiz için herhangi bir neden yok" diye konuştu.

Erçakıca, bir soru üzerine, Ulusal Birlik Partisi (UBP) yetkililerinin Cumhurbaşkanı Talat'ı müzakerelerde "tavizkar" politika izlemekle suçlamasının da yaklaşan cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle iç politikaya dönük mesajlar olduğunu söyledi. Erçakıca, "Nisan 2010'a kadar fırsatımız var diyoruz ama çok da yok galiba. Şubat ayı gibi seçim ortamının fazla hareketleneceğini, dolayısıyla müzakere sürecinin sonuçlandırılması bakımından sürenin gittikçe kısaldığını da belirtmek gerekiyor" dedi.

Hasan Erçakıca, KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'ün, Cumhurbaşkanı Talat'ın Ankara ziyareti heyetinde yer alırken, Talat'tan ayrı temaslarda bulunmasının "hoş olmadığını" da söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat'ın, "KKTC'nin ilan edildiği gece ağladım" sözleriyle ilgili soruya karşılık, "Bizim camiada bu gizli saklı bir şey değildi" diyen Erçakıca, Talat'ın, o dönem görev aldığı partinin politikasındaki ani bir değişikliğin kendisi üzerinde yarattığı etkiyi halkıyla paylaştığını ifade etti.

Talat'ın bu açıklamasını hamasete dönüştürmek isteyenler olabileceğini söyleyen Erçakıca, "Sayın Talat'ın Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını koruma konusundaki kararlı mücadelesi bir yerde ilk gençlik yıllarından beri devam ediyor" dedi.

Erçakıca, "Hamasete hiç gerek yoktur. Bir siyasi liderin kendi halkına karşı dürüst, açık duruşunun bir ifadesi olarak yorumluyorum, Sayın Talat'ın açıklamasını" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler