Erdoğan: AKP de sahip çıkmadı
Başbakan Erdoğan, yerel seçimin erkene çekilmesine yönelik oylamayla ilgili "MHP'li arkadaşları suçlayacak değilim" diyerek AKP'nin de imzalara sahip çıkmadığını söyledi.
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlenen AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda, geçen hafta cuma günü, mahalli seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili anayasa değişikliği oylamasında arzu etmedikleri bir sonucun ortaya çıktığını hatırlattı.
Anayasa değişikliğinin doğrudan kabulü için gereken 367'in altında bir oy çıktığını, yetkinin meclisten verilmediğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
''Kendileriyle altına attığımız imzalar sebebiyle mutabık kaldığımız MHP ve AK Parti olarak, burada ben MHP'li arkadaşları suçlayacak değilim. Ama şunu açıkça söylemek durumundayım. Gerek Sayın Bahçeli'nin, gerekse şahsımın ortaya koymuş olduğumuz irademiz mevcut. Altına imzalarımızı attık. Görünen o ki her iki siyasi parti de burada attıkları imzalara sahip çıkmamışlardır. İmza farklıdır, gizli oylama maalesef farklı olmuştur. Eğer herkes attığı imzasına sahip çıkmış olsaydı, netice böyle olmayacaktı. Bu tabii üzücü bir tablodur ve ben bunun fitneye, nifaka, şuna, buna vesile olmasına da vesile olmak istemem. Ama siyaseti biz, böyle anlamıyoruz. Eğer biz, bir yere imza attıysak mezara kadar o imzanın arkasında durmalıyız, pazara kadar değil. Bu, tabii üzücüdür ve şu anda biraz gecikmemizin sebebi de o oldu.''
''Referandum konusunu düşünmüyoruz''
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün takdir hakkını kullanarak anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi meclise iade etmesinden sonra pazartesi günü Merkez Yürütme Kurulu'nda muhtemel gelişmeleri ve atılacak adımları değerlendirdiklerini hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Az önce tekrar arkadaşlarımızla dar kapsamlı bir görüşmeyi yaptık ve Sayın Cumhurbaşkanımızın kararından sonra oluşan yeni duruma istişarelerimizi tamamladık. Bugün itibarıyla ilgili arkadaşlarım Anamuhalefet partisi ve MHP ile gidip görüşmeleri yapacaklar. Bu görüşmeleri yaptıktan sonra da parlamentoda bu adımlar atılacaktır. Referandum konusunu düşünmüyoruz. Bunu da çok açık olarak, bugün burada ifade etmiş oluyorum.''
''Farklı tarihler üzerinde mutabakata varabilmemiz halinde...''
Muhalli seçimlerin öne alınmasıyla ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin olumlu kanaatinin zaten ortada olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
''CHP yönetimi ise bizim belirlediğimizden daha farklı tarihler dile getiriyordu. Fakat bu tarihleri dile getirirken de bir şeyi söylüyordu: İmza koymayız ama erkene alınmasını destekleriz. Açıklamaları var, açıklamalarıyla da bunu teyit ettiler. Ama sonra bunun arkasında da ne yazık ki onlar durmadı. Şimdi oluşan yeni durumda, farklı tarihler üzerinde mutabakata varabilmemiz halinde bu yönde yeni bir adım atılabilir. Arkadaşlarımız, süratle bugün grup başkanvekili arkadaşlarım bu çalışmayı sürdürecekler. Ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlı olan neyse o olsun.''
Büyükşehir Kanun Tasarısı
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Parlamento'nun gündemindeki Büyükşehir Kanun Tasarısı'yla ilgili olarak, ''Türkiye'nin modern bir ülke olması lazım. Modernlik lafla olmuyor ey Kılıçdaroğlu. Sen bu işlerden anlamazsın. Bunlar senin işin değil. Bunun için çarığı giyeceksin, çalışacaksın. Biz o araziden geliyoruz. Biz o Bağcılar'ın, Güngören'in ta 90'lı yıllarda sokaklarında, sokak aralarında o çamurlarda çizmeleri giydik, oralarda seçim kampanyaları yaptık. Oralarda seçim kazandık ve ondan sonra o Bağcılar'ı Esenler'i, o Güngören'i bu hale getirdik'' dedi.
Seçilme yaşını 18'e indiren düzenleme
Erdoğan, seçilme yaşını 18'e indiren düzenlemeyle ilgili, ''Neredeyse Avrupa'nın yarıya yakınında 18 yaş, hem seçme hem seçilme yaşıdır. Bir diğer yarısın da 21 yaş seçilme yaşıdır, bir diğerinde de 25 yaş seçilme yaşıdır. Cumhurbaşkanı seçilme yaşını bile buralara kadar indiren ülkeler var. Cezalandırmaya gelince, rüşt olmaya gelince 18 yaşa 'evet' diyorsun, seçmeye 'evet' diyorsun ama seçilme noktasına geldiği zaman bakıyorsun 'hayır' diyorsun'' dedi.
10 yıldır iktidarda olduklarının ve bunu gündeme getirmediklerinin söylenebileceğini dile getiren Erdoğan, ''Çok açık net söylüyorum. Birçok konuda olduğu gibi ülkede o hazırlık dönemi, o olgunlaştırma dönemi var ya işte biz attığımız her adımı buna göre attık. Çünkü meyveyi hamken yiyemezseniz. Yerseniz tadına eremezsiniz. Ama o olgunluğunu geçirdiğiniz zaman yine meyveyi kaybedersiniz. Onu zamanında tam mevsiminde yemek durumundasınız ki tadına eresiniz. Birçok konuları bu harita üzerinde, bu yol takvimi üzerinde, siyasetimizde gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz. Yani 444 kod numarasını unutmayın. O da bu şekilde olmuştur'' dedi.
Terör konusu
Erdoğan, bu yıl PKK'nin eğitim kurumlarına yönelik saldırılarının sayısının 110'a yaklaştığını belirterek, ''Terör örgütleri cehaletten beslenirler, istismar edecekleri bir ortam isterler. Cehaletin ortadan kalktığı bir ortamda terör örgütü varlık sebebini kaybedeceğini biliyor. Bunun için okula, öğretmene, öğrenciye düşmanlar, bunun için eğitim kurumlarına saldırıyorlar'' dedi.
Erdoğan, barbarlığın en bariz özelliğinin eğitime ve eğitim kurumlarına düşmanlık olduğunu ifade ederek, ''Bu bakımdan terör örgütü çağımızın en barbar, en ilkel, en insanlık düşmanı yapısıdır. Üstelik bu barbarlığı güya haklarını savunduğu insanlara karşı uyguluyorlar'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'