Erdoğan, BAE’yi de küstürmüş!
Arap diplomatik kaynaklar elçinin, ‘Mursi’ye destek, Sisi’ye hayır’ kampanyası nedeniyle görevine dönmediğini söylüyor.
Hükümetin, Mısır’da izlediği politikaya Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) sert tepki verdiği ortaya çıktı. BAE’nin Ankara Büyükelçisi Halid Halifa A. Raşid el Mualla’nın 8 aydır Ankara’daki görevine dönmediği öğrenildi. Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Şefik Vural Altay’ın ise görevine devam ettiği belirtildi. BAE’nin tepkisini, Kahire-Ankara arasında kriz başlar başlamaz temmuz ayında koyduğu, Mısır’la büyükelçilerin karşılıklı olarak “istenmeyen adam” ilan edilmesinden sonra da politikasını net bir şekilde sürdürdüğü öğrenildi.
BAE’nin Ankara büyükelçiliğindeki kaynaklar, büyükelçinin yaz aylarından bu yana Ankara’da olmadığını doğrulayarak “Beyefendi uzun bir tatile çıktı. Ne zaman döneceği belli değil” demekle yetindi. Türk diplomatik kaynaklar ise iki ülke ilişkilerinde Mısır nedeniyle sıkıntı olduğunu doğrulayarak “Bize sağlık nedeniyle Ankara’da olmadığı, yakında döneceği söylendi. Ama bilmiyoruz” açıklaması yaptı.
‘Artık sevilen bir lider değil’
Arap diplomatik kaynaklar büyükelçinin, Türkiye’nin “Mursi’ye destek, Sisi’ye hayır” kampanyası nedeniyle görevine dönmediğini ve yakın zamanda dönmesinin beklenmediğini belirtti ve “Türkiye sadece Mısırlıları kaybetmedi, aynı zamanda Arap dünyasında da çok dost kaybetti. Erdoğan artık Arap dünyasında sevilen bir lider değil” dedi. BAE’nin Türkiye’ye yapacağı 12 milyon dolarlık yatırımdan da vazgeçtiği öğrenildi.
BAE ve Türkiye arasında Suriye konusunda yapılan işbirliğinin de bu süreçten etkilendiği ve BAE’nin Türkiye’deki Suriyeliler için yapacağı yardımı Ürdün’e kaydırdığı belirtildi. Türkiye, temmuz ayındaki yönetim değişikliği sırasında Mursi’ye destek verirken, Suudi Arabistan ve BAE, Sisi’ye destek vermişti.
Ortaklıktan küslüğe
BAE’nin, Mısır konusundaki tavrı öncesinde iki ülke arasındaki ilişkiler oldukça gelişmişti. BAE, 2010 yılında yaklaşık 4 milyar dolar hacimle, Türkiye’nin bölgedeki en büyük ticaret ortağı olmuş, 3.3 milyar dolarlık ihracat ile BAE, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarları arasına girmişti. Türk müteahhitleri de BAE’de birçok proje almış ve bu projelerin değeri 7 Milyar dolara ulaşmıştı.
‘Bir kapı kapanır, diğeri açılır’
Başbakan Tayyip Erdoğan geçen hafta El Cezire’ye verdiği röportajda BAE’nin Türkiye’ye karşı aldığı tavrı doğrulayarak şunları söylemişti:
“Ne yazık ki Mısır olaylarında kendileriyle aynı şekilde düşünmedik diye bir tavır içerisine girdi. Bu bir defa devlet yönetmeye uygun düşmez. Biz sizinle her yerde aynı şekilde düşünmeye mecbur değiliz. Farklı düşünebiliriz ama aramızdaki ilişkileri muhafaza ederiz. Böyle bir tutum içerisine girmesi Türkiye’ye bir şey kaybettirmez. Aslında kendileri kaybeder. Türkiye gibi bir dostu kaybetmek doğru bir şey değil. Biz dostun ötesinde kardeşiz. Sen kardeşini kaybediyorsun. Niye? Seninle aynı düşünmedi diye. Senin doğru düşündüğünü kim garanti edebilir? Belki Türkiye doğru düşünüyor. Bunu iyice bir ‘çek etmek’ gerekir. Zannettiler ki biz bu ilişkileri kesersek Türkiye batacak. Türkiye batmaz. Bir kapı kapanır, bir başka kapı açılır. Kararlılıkla da devam edeceğiz. BAE’nin attığı bu adımı iyi düşünmesi, gözden geçirmesi lazım. Dost kazanmak kolay bir iş değil. Ama kaybetmek çok kolay bir iştir.”
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği