Erdoğan yabancı gazetelerin gündeminde... ‘Güçlenirse feci olur’

Dünyaca ünlü yabancı gazetelerin gündeminde yine Erdoğan vardı. İşte Financial Times, The Guardian ve The Economist'in haberleri.

Yayınlanma: 06.06.2015 - 05:21
Abone Ol google-news

 

‘Güçlenirse feci olur’

Financial Times gazetesi başyazısında “Seçimler Türkiye tarihinin seyrini belirleyebilir” ifadelerine yer verdi. Seçmenin Erdoğan’a “yürütme gücünün neredeyse tüm tekelini” verip vermemek arasında seçim yapacağını yazan gazete, AKP’nin, anayasayı değiştirecek şekilde meclis çoğunluğu almasının “Türkiye için kötü olacağı” yorumunu yaptı. Türkiye’de HDP’nin barajı aşmaması için sonuçlarla oynanacağına dair endişeler olduğu belirtilen yazıda Erdoğan’ın daha fazla güç elde etmesinin feci olacağı yorumu yapıldı.

Muhalefete açık savaş

İngiliz Guardian gazetesi, genel seçimlerde sandıkta usulsüzlük yapılacağı iddialarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kızdırdığını ve Erdoğan’ın medyaya “savaş ilan ettiğini” yazdı. Guardian’ın dış politika köşe yazarı Simon Tisdall’ın imzasını taşıyan yazıda Erdoğan “gergin” olarak nitelendirildi. Erdoğan’ın kendisine muhalif basınla pek iyi geçinemediğini yazan Tisdall, bunun “açık bir savaşa” dönüştüğünü belirtti. Yazıda, Erdoğan’ın Meclis’i kenara iterek “diktatöryal güçler” elde etmek istediği kaydedildi.

AKP gücünü kaybetti

Economist dergisi bu haftaki sayısında yayımlanan “Tepki oyları ne kadar çok olacak?” başlıklı makalede “AKP neden geçmişte olduğu gibi iyi bir sonuç alamayabilir” diye soruyor. Dergi AKP’nin 7 Haziran’da yüzde 40’ın üzerinde oy alacağını yazıyor, ancak buna rağmen gücünü kaybettiği yorumunu yapıyor. Yazıda, daha önce AKP’nin lehine olan durumların artık “tersine döndüğü”, Erdoğan’ın daha despotik olduğu, AKP’nin en güçlü olduğu alan olan ekonominin de artık ivme kaybettiği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler