Erdoğan'dan Afrin Harekâtı açıklaması: Biz Amerika'yla beraber bu işleri yürütelim istiyoruz

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin'e düzenlenen harekâta ilişkin NATO tarafından yapılan açıklamaya teşekkür ederek, ABD tarafından yapılan açıklamalara tepki gösterdi. Erdoğan, "Biz Amerika ile beraber bu işleri yürütelim istiyoruz" diye konuştu.

Yayınlanma: 26.01.2018 - 11:23
Abone Ol google-news

<video:913535>

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında konuştu. "Savaş karşıtı tutum almak hekimlerin görevidir” başlıklı açıklaması hedef haline getirilen Türk Tabipleri Birliği'ne sert sözlerle yüklenen Erdoğan şunları söyledi:

Türk Tabipleri Birliği gibi bir kesim kendine göre bir kampanya yürütmek istiyor. Bu terörist sevicilerin bugüne kadar barışa evet dediklerini de duymadık. Benim Güneydoğu'da, Doğu'da vatandaşlarım şehit edildi. Bunlar bugüne kadar bir şey dedi mi? Kandil'e gidip görüşmeler yapıp, kendilerine kitap temin edinenlerin bu teröristler hakkında bir şey dediğini duyduk mu? Bu dernek veya kişiler kusura bakmasınlar. Attığımız adım haklı bir adımdır. Bu beyefendiler hiçbir zaman yerli ve milli olmadılar. Sözde tabipler odası tüneller açılerken neredeydiniz? Güvenlik güçlerimizin bu operasyonlarda verdikleri kayıpların büyük bölümü sivil halka zarar vermemek için yapılan özveriden. Bundan da hiç pişmanlığımız yok.

İstanbul Tabip Odası Başkanı'ndan Erdoğan'a 'terörist seviciler' yanıtı

ERDOĞAN'DAN TBB'YE SERT SÖZLER - VİDEO

<video:913534>

ERDOĞAN'IN HEDEFİNDEKİ TBB'NİN SAVAŞ KARŞITI BELGESİ

TTB’nin de aralarında olduğu beş tabip birliğinden oluşan bir çalışma grubunun yaklaşık 3 yıllık bir çalışma ile oluşturduğu ve Dünya Tabipler Birliği (DTB) tarafından kabul edilen tutum belgesinde, hekimlerin savaşın insani açıdan yol açacağı sonuçlar konusunda hükümetleri ve devlet dışı aktörleri uyarmaları gerektiği belirtiliyor.

TTB, Twitter hesabından bu belgeyi dün paylaşınca yandaş medya tarafından hedef haline getirilmişti.

DTB tarafından Ekim 2017’de Chicago'da düzenlenen 68. Genel Kurul toplantısında, silahlı çatışmalarda hekimlerin rolüne ilişkin bir tutum belgesinde öne çıkanlar maddeler şöyle:

-Savaş ya da silahlı çatışmanın diğer biçimleri genellikle en yoksul durumda olanların koşullarını daha da kötüleştirir. Kendi ülkesinde yerinden olmuş kişilerin ve mültecilerin sayısındaki artışa katkıda bulunur.

-Hekimler, çatışmalar sırasında nüfusun katlandığı acıların hafiflemesi için tarafları etkileme çabası içinde olmalıdır.

-Hekimler ve ulusal tabip birlikleri (UTB) savaşın insani açıdan yol açacağı sonuçlar konusunda hükümetleri ve devlet dışı aktörleri uyarmalıdır.

-Hekimler, siyasetçilerin, hükümetlerin ve yetki sahibi diğer kesimlerin, silahlı çatışmayla ilgili aldıkları kararların sonuçlarının daha fazla farkına varmalarını sağlamak için çalışmalıdır.

-Devletler ve devlet dışı aktörler dahil olmak üzere silahlı çatışmada yer alan diğer yetkililer bu eylemlerinin sonuçlarıyla ilgili sorumluluklarını kabullenmeli,  bu sonuçlarla ilgili uluslararası mahkemelere ve yargı organlarına hesap vermeye hazır olmalıdır. DTB yetkililerin bunun gerekliliğini görmeleri ve gerçekleşmesi için işbirliği yapmalarını önermektedir.

-DTB silahlı çatışmaların etkisinin en ağır biçimde, kadınlar, çocuklar, gençler, yaşlılar ve toplumun en yoksul kesimleri dahil savunmasız durumdaki insanlar tarafından hissedileceğini  kabul eder. Hekimler sağlık hizmetlerine ayrılan kaynakların ayrımcılığa  yol açmamasını  sağlamalıdır.

-Hekimler, çatışmaların zarar verip bozulmalara yol açtığı yörelerde yaşayanlara               temel hizmetleri ulaştırma gerekliliğini yetkili mercilere sürekli anımsatmalıdır.

"AFRİN'İ İŞGAL'E GİTMİYORUZ"

Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı hakkında konuşan Erdoğan şunları söyledi:

Afrin'i işgale gitmiyoruz. Orayı terör örgütlerinden temizleyerek asli sahipleri için yaşanabilir bir yer haline getirmeye çalışıyoruz. Suriye'deki son terörist ortadan kalkana bu ülke asli sahipleri için emin hale gelene kadar operasyonlarımızı sürdüreceğiz. Irak sınırına kadar hiçbir terörist bırakmayana kadar bu mücadelemizi devam ettireceğiz.

Birileri operasyon kısa sürsün diyor. Biz de o birilerine telefonda söyledik. İstersek birkaç günde tankla gireriz. Ama sivillerin güvenliğini hesaba katıyoruz.

Kısa sürsünmüş. Daha 7 gün oldu. Afganistan'da 20, Irak'ta 18 yıl oldu. Hala oradasınız. Bize bu aklı verenler biraz da kendisi kullansa ne olur?

"AFRİN HAREKÂTINI ABD İLE BİRLİKTE YAPMAK İSTİYORUZ"

NATO Genel Sekreteri'ne yaptıkları açıklamadan dolayı teşekkür ediyorum. NATO böyle derken Amerika neden böyle yapıyor. Biz Amerika ile beraber bu işleri yürütelim istiyoruz.

Münbiç'i bize söz verildiği gibi teröristlerden arındıracağız. Irak sınırına kadar hiçbir terörist bırakmayana dek mücadele sürecek.

Bizim kimsenin toprağında gözümüz olmadığı gibi kimsenin onuruna ve haysiyetine tecavüz etmek gibi bir niyetimiz de yok. Tek derdimiz sınır güvenliği.

"ÖSO'YA TERÖRİST DİYENLER PKK'NIN TAM KENDİLERİDİR"

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) şahsiyetli ve onurlu bir mücadelenin askerleridir. Onları da alkışlıyorum. ÖSO'ya terörist diyenler PKK'nın tam kendileridir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler