‘Erdoğan’ın intikam arayışı’

İngiltere’de yayımlanan gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘idam’ açıklamalarına vurgu yaparken, ‘arayışının’ endişe verici olduğunu söyledi.

‘Erdoğan’ın intikam arayışı’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.07.2017 - 23:39

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü kutlamalarına ilişkin başyazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘idam’ açıklamalarına değinildi.

Yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘toplu intikam’ arayışında olmasının endişe verici olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminin yıldönümünde Guardian için bir köşe yazısı kaleme almıştı.

Erdoğan Guardian’a yazdığı yazıda “Darbe girişiminin püskürtülmesi demokrasi tarihi için bir dönüm noktasıdır. Diktatörlerin yönetimi altında yaşayan herkes için bir ilham ve umut kaynağı olacaktır. Maalesef Türkiye’nin müttefikleri, özellikle de Batılı dostları, olanların önemini kabul edememişlerdir” mesajını vermişti.

‘Ne tür bir adalet?’

Pazartesi günü Guardian gazetesinin iç sayfalarında yer verilen bir başyazı, Erdoğan’ın gazete için kaleme aldığı köşe yazısında kullandığı “Adalete bağlı kalmaya devam ediyoruz” ifadesini hatırlatarak başlıyor.

Yazının devamında, “Asıl soru, Erdoğan’ın ülkesinin ne tür bir adalete bağlı kalmasını istediği” deniliyor.

Erdoğan darbe girişiminin birinci yıldönümü için İstanbul’da düzenlenen etkinliklerde “Bu hainlerin kafasını kopartacağız” açıklamasını yapmış, destekçileri de bunun üzerine ‘idam’ çağrısında bulunmuşlardı.

“FETÖ’nün yalnızca FETÖ olmadığını, PKK’nin yalnızca PKK olmadığını, DEAŞ’ın yalnızca DEAŞ olmadığını çok iyi biliyoruz” diyen Erdoğan; tüm bu örgütlerin arkalarında kimlerin olduğunu çok iyi bildiklerini söylemişti.

Erdoğan, “Ama piyonu ezip geçmeden kaleleri alamaz, şahı da mat edemeyiz. Onun için önce bu hainlerin kafasını kopartacağız” demişti.

Guardian’ın yazısına göre, idamın geri getirilmesi Türkiye’yi ‘hem dış hem de iç siyasette geriye götürür’. AB üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi, bu risklerden biri. Yazı şöyle devam etti: “Türk F-16’ları ülkenin Meclis’ini bombaladı. Ancak sıradan Türkler, askeri diktatörlüğe geri dönmek istemedi ve statükoyu savunmak amacıyla sokağa çıktı. Muhalefetteki siyasiler de darbe girişimini kınadılar. Batılı güçler, milyonlarca mülteciye kapısını açan ve onlara bakan, NATO üyesi bir ülkedeki darbe girişimini kınamak için öne çıkmakta gecikerek, Türkiye’yi yüzüstü bıraktı. Güçlü adam da, demokrasiyi yeniden kurmak yerine, güçlerini sıklaştırma arayışına girdi. Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’yi yeniden biçimlendirme amacındaki fikirleri, birçok nedenden dolayı kaygı verici - en önemlisi de, toplu cezalandırmaya dayanıyor olmaları.”

FT: Erdoğan tarihi yeniden yazmaya çalışıyor

Britanya’nın Financial Times gazetesindeki yorum haberde, “Büyük ölçüde dinselleştirilmiş törenlerle 15 Temmuz, ülkenin ulusal tarihinin ayrılmaz bir parçası haline getirildi” ifadelerine yer verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘hainlere Guantanamo gibi hapishane vaadinin’ hatırlatıldığı haberde, “Erdoğan’ı desteklemiyorsan, iyi bir Türk ve iyi bir Müslüman değilsin” havası estirilmeye çalışılıyor yorumu yapıldı. Laura Pitel imzalı haberde, ana muhalefetteki CHP’nin Cumartesi günü yapılan anmalara katılmadığı vurgulandı ve Kılıçdaroğlu’nun “Son bir yılda adalet yok edildi. Hızlı bir normalleşme süreci yerine kalıcı bir OHAL rejimine geçildi” sözlerine yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon