Erdoğan'ın "kapatalım" dediği DPT, düşünce kuruluşuna çevrilecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yatırım ve harcamalarda kurallı davrandığı için tepkisini çekerek, "Kapatalım gitsin" dediği Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), araştırmalar yapan bir düşünce kuruluşu gibi çalışacak.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 09:08
Abone Ol google-news

DPT, Kamu Mali Yönetimi Reformu çerçevesinde hazırladığı Stratejik Plan'la yeniden yapılanacak. Devlet Planlama Teşkilatı'nı bir "think-tank kuruluşu" gibi araştırmalar yapan bir yapıya dönüştürecek "Stratejik Plan'ı", Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın perşembe günü açıklayacağı öğrenildi.

Bakan Yılmaz'ın uzun süredir boş bulunan müsteşar yardımcılıkları ve vekaleten yürütülen müsteşarlığa da en kısa sürede atama yapması bekleniyor. Bu çerçevede uzun zamandır kurumda işleri yürüten Müsteşar Vekili Halil İbrahim Akça uzun süreli izne ayrıldı.

DPT raporlar üreten bir kurum olacak

Başbakan Erdoğan'ın önce sözlü tepkisine ardından yasal düzenleme ve kabine revizyonu ile etkisizleştirme operasyonuna maruz kalan DPT'de, yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından stratejik planını tamamladı. Hükümetin DPT'yi kapatacak mı, yoksa işlevsiz hale mi getirecek tartışmalarının yaşandığı bir dönemde açıklanması beklenen Stratejik Plan'da, DPT'nin think-tank kuruluşu gibi araştırmalar yapan bir yapıya dönüştürülmesinin öngörüldüğü öğrenildi. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, bu yaklaşımla DPT'nin hükümete muhalefet gibi görünen bir kurum görüntüsünden çıkarılacağı, başta Başbakan olmak üzere siyasilerin eleştirilerine maruz kalmayacağı bir çözüm bulunmuş oldu. Kamu kaynaklarının öncelikli kamu hizmetlerine tahsisini, bu kaynakların etkin, etkili ve ekonomik bir şekilde kullanılmasını amaçlayan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde çalışmalarını sürdüren DPT, Stratejik Plan'da "Kurum olarak neredeyiz, nereye gitmek istiyoruz, gitmek istediğimiz yere nasıl ulaşırız ve başarılarımızı nasıl takip ederiz sorularına" cevap verdi. Stratejik Plan'da, 1980'li yıllar sonrasında işlevinden uzaklaşan kurumu, çağdaş bir think thank kuruluşu gibi raporlar üreten bir yapıya dönüştürecek adımlar da yer aldı. DPT'nin ekonomi yönetimindeki konumunun sorgulandığı Plan'da, müsteşarlığın sadece bölgesel politikalar üreten bir kurum olmanın ötesinde, ekonomi yönetiminin kalbinde yer alması için atılacak sonuca odaklı adımlara da yer verildi.

DPT kurum vizyonu ve misyonuna yer verilen Plan'da, kamu yönetimi ve kamu mali yönetimi reformları çerçevesinde, makro düzeyde bütçe hazırlama ve uygulama sürecinde mali disiplini sağlamak, kaynakları stratejik önceliklere göre dağıtmak, bu kaynakların etkin kullanılıp kullanılmadığını izlemek ve bunun üzerine kurulu bir hesap verme sorumluluğu geliştirmek temel başlıkları üzerine oturtuldu.Stratejik planda DPT'nin küçültülmesi ile ilgili bir çalışma bulunmuyor.

Kurum dışından transfer de konuşuluyor

Bakan Yılmaz'ın uzun süredir boş bulunan müsteşar yardımcılıkları ve vekaleten yürütülen müsteşarlığa da en kısa sürede atama yapması beklenirken, Bakan Yılmaz'ın kamu yönetimi reformu alanında çalışmalarıyla dikkat çeken DPT Daire Başkanı Osman Yılmaz'ı bakanlık danışmanı olarak seçmesi DPT'de ve kamuda yeniden yapılanma sürecinin başlayacağının işareti olarak kabul gördü. DPT Müsteşar Vekili Halil İbrahim Akça'nın bir aylık izne ayrılmasının ardından, müsteşarlığa Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Kemal Madenoğlu vekalet ediyor. Nazım Ekren'in bakanlığı döneminde uzun süredir boş olan müsteşar yardımcılığı koltuklarına atama yapılmaması, eski Müsteşar Ahmet Tıktık'ın ardından kurumun vekaleten yürütülmesi, DPT'de oldukça büyük sıkıntı yaratmıştı. DPT kökenli bir isim olan Cevdet Yılmaz'ın bakanlık koltuğuna oturmasının ardından DPT'de yeni atamalar yapılacağı beklentisi hakimdi. Özellikle Bakan Yılmaz'ın DPT'nin en iyi moderatörlerinden biri olması, DPT'nin ve kamunun yeniden yapılanması konusunda çalışmalara katılmış olması bu beklentiyi artırıyordu. Kurum içinde, teşkilatın yenilenecek imajını güçlendirecek vizyona sahip bir ismin, kurum dışından müsteşarlık için transfer edileceği de konuşuluyor.

KİT'ler belediyeler de stratejik plan hazırlayacak

Kamu İdareleri'nde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte belirlenen geçiş programı dahilinde yaygınlaştırılan Stratejik Plan çalışması, 104 kamu idaresinde uygulanacak. 2008 Eylül ayı itibariyle kamu kurumlarından 94'ü stratejik plan, 82'si ise performans programlarını hazırladı. 2009 yılı Haziran ayı sonuna kadar, stratejik plan ve performans programlarını 2009'da tamamlaması gereken toplam 40 kamu kuruluşu bulunduğu öğrenildi. Ayrıca, stratejik plan hazırlaması gereken kuruluşlar arasında KİT'ler de yer alıyor. İl özel idareleri, büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50 binin üzerindeki belediyeler, ilgili kanunlar gereği, 29 Mart 2009'da yapılan yerel idareler seçimlerden itibaren 6 ay içinde stratejik planlarını hazırlamak zorunda olacaklar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler