Erdoğan'ın telekonferans görüşmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutunda Rusya'da bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile telekonferans yöntemiyle görüştü.

Yayınlanma: 22.10.2009 - 13:32
Abone Ol google-news

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmekten çok memnun olduğunu ifade ederek, ''Size ve Türk hükümetine almış olduğunuz karardan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Yeni boru hattının kurulmasıyla ilgili, Karadeniz'in dibinden Rusya'dan Bulgaristan'a Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinden boru döşemeye izin verdiğiniz için...'' dedi. Türkiye'den geçerek Karadeniz'den Akdeniz'e uzanan Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesine ilişkin anlaşmanın İtalya'da imzalandığını anımsatan Putin, Kazakistanlı yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türkiye'deki temaslarının sürdüğünü hatırlatan Vladimir Putin, Kazakistanlı yetkililerin ortak çalışmaya hazır olduklarını ifade ettiklerini kaydetti. Putin, bu projenin çok önemli katkılar sağlayacak uluslararası bir proje olacağını ve Avrupa'daki enerji güvenliği açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.
 

Berlusconi'nin konuşması

Putin'den sonra İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de sözlerine, ''Seni selamlıyorum değerli arkadaşım. Tabii sözü aldığında artık dün akşamki Milan'ın Real Madrid'e karşı zaferini de kutlarsınız'' diye başladı. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan da, Milan futbol takımının galibiyeti nedeniyle Berlusconi'yi kutladı.

Müzakerelerin başarılı bir şekilde ilerlemesinden memnuniyet duyduğunu dile getiren Berlusconi, Samsun-Ceyhan Boru Hattına çok önem verdiklerini söyledi. Projeyle ilgilenen 4 şirket bulunduğunu, bu şirketlerin sayısının artabileceğini ifade eden Berlusconi, Karadeniz'in dibinde yapılacak çalışmaların kısa sürede başlayacak olmasından da memnuniyet duyduklarını belirtti. Berlusconi, Başbakan Erdoğan'a hitaben, ''Ayrıca, bir mutluluğum daha var. Senin İstanbul'a da ne kadar bağlı olduğunu biliyorum. Bu proje, İstanbul Boğazı'ndan geçişlerin güvenliğini de ekolojik açıdan had safhada yükseltecektir'' dedi.

Başbakan Erdoğan

Başbakan Erdoğan da, telekonferans sistemiyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki lidere, ''Değerli dostlar, sevgili Putin, sevgili Silvio, öncelikle sizleri Türkiye'den en samimi duygularımla selamlıyorum. Sevgili Silvio'yu da ayrıca Milan'ın galibiyeti nedeniyle de tebrik ediyorum'' diye seslendi.

Üç ülke arasında son dönemde enerji alanında mevcut işbirliğinin derinlik kazanması ve bu işbirliğinin dikkat çekici bir düzeye ulaşmasının, dünyada örnek anlaşmalardan, örnek buluşmalardan biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: ''Sizler de takdir edersiniz ki Türkiye, çevresinde bulunan enerji zengini ülkelerle dünya pazarları arasında doğal bir köprü işlevi görüyor. Bu bağlamda, bölgedeki transit ülke konumumuzu güçlendirmek ve ülkemizi bir enerji merkezine dönüştürmek için çaba sarf ediyoruz. Tabii gerçekleştirdiğimiz veya üzerinde çalışmaları sürdürdüğümüz projelerle gerek ülkemizin, gerekse Avrupa'nın enerji güvenliğine katkıda bulunabileceğimize inanıyorum. 2000'li yıllarda işlerlik kazanan veya halen proje aşamasında bulunan Mavi Akım, Türkiye-İran, Bakü-Tiflis-Ceyhan, bunun yanında Bakü-Tiflis-Erzurum, Türkiye-Yunanistan-İtalya, Samsun-Ceyhan, Nabucco, Mavi Akım 2, Türkiye-Irak gibi doğal gaz veya petrol boru hatları projeleri bu anlayışla malum geliştirilmiştir. Sevgili Putin'in 6 Ağustos 2009 tarihinde ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret gerçekten çok anlamlı, çok önemliydi. Bu ziyaret esnasında Sevgili Silvio'nun da aramızda bulunması, bu işe bir farklılık, bir renk katmıştır. Üçlü olarak orada attığımız yeni adımla birlikte bir yeni süreç başladı. Bildiğiniz gibi, Milano'da bakanlarımız bir araya geldi ve burada Güney Akım ile ilgili verilen sözler yerine geldiği gibi aynı anda Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ile ilgili olarak orada Kazakistan müjdesini de arkadaşlarımız aldığı gibi bana ilettiler.''

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile bir araya geleceği çalışma yemeğinden de söz eden Başbakan Erdoğan, yemekte de bu konulara da değineceklerini ifade etti. Erdoğan, ''Bu proje hayata geçtiği andan itibaren, Türkiye'nin nazar boncuğu dediğimiz İstanbul Boğazı, ekolojik bir tehditten ciddi oranda kurtulacaktır. Bu bakımdan, bunu çok önemsiyoruz'' dedi.
 

Gökdeniz'in golü

Rusya Başbakanı Putin de bunun üzerine, bu projeler ilk konuşulduğunda Başbakan Erdoğan ile Soçi'de bir araya geldiklerini hatırlatarak, Türkiye'de yapılacak bir sonraki görüşmede prensip anlaşmasına varacaklarını konuştuklarını söyledi. Türk hükümeti ile çalışmanın çok kolay olduğunu dile getiren Putin, ''Silvio az önce futboldan bahsetti. Bizim de bununla ilgili söyleyecek bir şeyimiz var. Bir kaç gün önce bizim Tataristanlı Rubin takımı çok büyük başarı elde etti. Dünya tarafından çok takdir edilen bir Barcelona takımı üzerinde büyük bir başarı elde etti ve zafer gölünü attı. Onlara da teşekkür etmek istiyorum'' diye konuştu.

Putin'in ardından söz alan Berlusconi, ''İspanya ile uluslararası ilişkide bulundular'' dedi. Bunun üzerine Putin, ''Ben özellikle söyledim bu çok saygı değer bir kulüp, Rusya'da da pek çok kişi bu takımı çok tutuyor ciddi anlamda destekliyor ama bizim Rubin takımımız bu seferlik biraz daha güçlü çıktı ve tekrar söylüyorum futbolcunun gölüyle bu başarı elde edildi'' dedi.

Berlusconi'nin, ''İspanya Başbakanı ile ilişkileri düzeltmek gerekecek'' sözleri gülüşmelere neden oldu. 3 ülke arasında yürütülen enerji projelerinin bütün Avrupa'nın güvenliği için son derece önemli olduğuna işaret eden Berlusconi, ''Geçen sene biz soğuğu hissettik, Rusya'nın verdiği gazı kesmesi dolayısıyla. Yeni hatlar, yeni imkanlar sayesinde hem akaryakıt, hem doğal gaz çeşitlendirilmesi olacak ve daha üst güvenliğe ulaşmış olacağız'' diye konuştu.

Putin'in daveti üzerine Başbakan Erdoğan, en kısa zamanda Moskova'da olacağını söyledi. Erdoğan, ''Gerek Güney Akımla ilgili atılan adım, gerekse Mavi Akım 2 ile ilgili atılacak adımların planlanması devam ediyor. Verilen sözlerin yerine gelmesi ayrı bir mutluluk'' dedi.

Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesinin dünyaya çok ciddi bir güç katacağına ve zemin oluşturacağına dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti: ''Rubin takımının aldığı neticede temennim o dur ki sevgili Zapatero üzülmemiştir. Bunlar futbolun kaderidir. Gökdeniz'in galibiyet gölünü atması beni de ayrıca mutlu etti, bir Türk futbolcunun bu gölü atması sevindiricidir. Bu futboldaki gelişmeler inanıyorum ki aramızdaki sevgi sağlarını da güçlendiriyor, dayanışmayı da güçlendiriyor.''

Erdoğan, yakın bir zaman sonra İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile İtalya'da bir araya geleceklerini söyledi. Berlusconi'nin ''Rus şirketlerinin önüne Güney Akım Projesi ile ilgili çok zor ödevler çıkarttığını'' anlatan Putin, Berlusconi'nin Güney Akım'ın Kuzey Akım'dan çok daha çabuk yapılmasını düşündüğü için öyle talimat verdiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler