Ergin Saygun'un tahliyesinin detayları

''Balyoz Planı'' davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve dün kalp ameliyatı geçiren emekli Orgeneral Ergin Saygun ile ilgili Adli Tıp raporunun dün saat 14.30'da mahkemeye ulaştığı ve gece saat 01.00'de tahliye kararı verildiği anlaşıldı.

Yayınlanma: 08.02.2013 - 10:07
Abone Ol google-news

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından yazılan tahliye kararında, Saygun'un avukatı Sedat Küçükyılmaz'ın 25 Aralık 2012'de sağlık gerekçeli tahliye talepli dilekçesinin incelendiği ve Adli Tıp Kurumu'ndan Saygun'un sağlık durumuyla ilgili rapor istendiği hatırlatılarak, kurumun 3. İhtisas Kurulu'nun 6 Şubat'ta hazırladığı raporun dün saat 14.30'da mahkemeye ulaştığı bildirildi.

''İyileşinceye kadar..''

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 16/2. maddesinde, ''Hapis cezasının infazı, mahkumun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa mahkumun cezasının infazı, iyileşinceye kadar geri bırakılır'' şeklinde bir düzenleme bulunduğu ve aynı kanunun 116/1. maddesi gereğince 16. maddenin tutuklular hakkında da uygulanabileceği belirtilen kararda, 21 Eylül 2012'de nihai karar vererek dosyadan el çeken mahkemece, ilk olarak bu taleple ilgili mahkemenin mi yoksa Yargıtay Ceza Dairesi'nin mi yetkili olduğuna yönelik bir değerlendirme yapıldığı ifade edildi.

Kararda, dava dosyasının gerekçeli kararının tebligat aşamasında olması nedeniyle halen mahkemede bulunması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesinin zaman alacak olması, rapor kapsamına göre yaşam hakkının söz konusu olması ve bu yönde verilecek kararın esas hakkındaki nihai kararı etkilemeyecek olması gerekçeleriyle, mahkemece karar verilebileceği sonucuna varıldığı dile getirildi.

''Tedaviden sonra yeni rapor''

Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun ''hayati tehlike'' kararı nedeniyle, Saygun hakkında Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 116/1 ve 16/2-3 maddeleri gereğince tutuklama infazının ertelenmesine hükmedilen kararda, tedavinin tamamlanması süreciyle ilgili de şu ifadeler yer aldı:

''Hükmen tutuklu sanığın tedavisinin hastanede tamamlanmasını müteakip ceza infaz kurumu şartlarında (cezaevi) kalmasının, hayatı için kesin bir tehlike teşkil edip etmeyeceği konusunda tekrar Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'ndan rapor alınarak tutuklama müzekkeresinin infazının ertelenmesinin devam edip etmeyeceğinin değerlendirilmesine,
Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne müzekkere yazılarak, hükmen tutuklu sanığın yatarak tedavisini tamamlamasını müteakip Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmak üzere tüm hastane evraklarının mahkememize gönderilmesinin, başka bir hastaneye sevk edilmesi halinde mahkememize bilgi verilmesinin istenilmesine, 1 yıl içerisinde yatarak tedavisinin tamamlanmaması halinde 5275 sayılı kanunun 16/3. maddesi gereğince 1 yıllık sürenin sonunda Adli Tıp Kurumu'ndan tekrar rapor alınmasına karar verildi.''


Yurt dışına çıkış yasağı

Sanık Saygun'un yatarak tedavisinin sona ermesi halinde kalacağı adresinin derhal mahkemeye bildirilmesine de hükmedilen kararda, Saygun'un yatarak tedavi gördüğü hastanede ve tedavisinden sonra kalacağı evinde, mahalli güvenlik görevlileri tarafından izlenmesine ve düzenlenecek izleme raporlarının aylık olarak mahkemeye gönderilmesine de karar verildi.

Kararda, Saygun için yurt dışına çıkış yasağı konulduğu da belirtilerek, Saygun'un karardaki yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda hakkında çıkarılan infazın ertelenmesi kararının geri alınacağı uyarısı da yer aldı.

ilgili haberler için tıklayınız:


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler