Ergin'den Ergenekon açıklaması

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ergenekon soruşturması kapsamında gazetecilerin tutuklanması ile ilgili olarak açıklama yaptı. Ergin, Ergenekon davasının tutuklu sanıkları gazeteci Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın başka kimseyle kalmak istemedikleri için tek başlarına tutulduklarını da savundu.

Yayınlanma: 07.03.2011 - 10:13
Abone Ol google-news

NTV'nin canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Sadece gazetecilik faaliyeti olsaydı, basına darbe olurdu" şeklinde konuştu.

Ergin, Ergenekon davasınını tututklu sanıkları gazeteci Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın başka kimseyle kalmak istemedikleri için tek saşlarına tutulduklarını savundu. Cezaevi şartlarının kişilere göre farklılıklar göstermediğini iddia eden Ergin, Balbay ve Özkan'ın mektubu üzerine Silivri'de inceleme yaptırdığını da söyledi.

Ergin, ''Bununla ilgili açıklama ve değerlendirmeler yaptık. Bu cezaevleri hem yurt içi hem yurt dışı kurumlar tarafından denetlenmekte. Türkiye'deki tüm cezaevlerimizdeki standartlar oralarda da söz konusu. Kendilerine ayrı, özgü ne zorlaştırma ne kolaylaştırma söz konusu değil. Bu anlamda bizim ceza infaz kurumlarının standartlarını taşıyor orası da. Ayrı kalmayı kendi dilekçeleriyle kendileri talep etmişlerdir. 2'si dışında başka biri ile kalmak istemediklerini ifade etmişler. Dolayısıyla gerçekler bunlardır. Onun ötesindekiler maalesef bilgi kirliliğinden öteye geçmemektedir'' diye konuştu.

Ergin,  ''Ergenekon kapsamında şu anda 50-60 tutuklu ya vardır ya yoktur. Türkiye'de 55 bine yakın tutuklu var. Bunun yaklaşık 5'te de biri hükmen tutukludur. Nedir hükmen tutuklu; mahkemesi kararı vermiş ama temyizde bekleyen tutuklular. Bu çok önemli rakamdır. Eğer hükmen tutuklular olmasa Türkiye'deki tutuklu sayısı Avrupa standartlarına yaklaşmış durumda. Hükmen tutuklular, bizde tutuklu sayısını artırıyor. Bunun da tedbirlerini alıyoruz. Tutuklulukta uzun süreler de kısalacak.''

 

"İzin vermedik"

Ergin, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "Asker kağıttan kaplanmış" sözü nedeniyle CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum hakkındaki soruşturma talebine izin verilmediğini de açıkladı.


Basın yasası

Sadullah Ergin, basın yasasıyla ilgili bir soruya ''Ayak üstü değerlendirilecek bir konu değil, değişik boyutları var. Yasadışı dinlemelerin cezasını artıran düzenlemeler var yasanın içinde. Basın mensuplarını çokça rahatsız eden, taciz eden ve en çok soruşturma gördükleri maddelerde iyileştirmeler yapılmak suretiyle basın çalışanlarını rahatlatacak düzenlemeler var'' yanıtını verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler