Ergün: Son 8 yılda ABD dünyayı iki defa aldattı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, son 8 yılda dünyanın Amerika kaynaklı olmak üzere iki defa aldatıldığını ifade ederek, bunlardan birinin Irak diğerinin ise mortgage piyasası olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 02.05.2009 - 12:49
Abone Ol google-news

TOBB'un 64. Genel Kurulu'nda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bugün dünyanın küresel, mali krizin etkisi altında olduğunu ancak hiç kimsenin kötümserlik duygularını tahrik etmemesi gerektiğini belirterek, "Ekonominin temelinin bir psikoloji olduğunu bilerek bunu söylüyorum. Hiç kimse krizin kendisine veya etkilerine peşinen teslim olmamızı beklemesin. Kimse de krizin kendisine ve etkilerine peşinen teslim olmasın" dedi.

İşadamlarının yeraltı zenginliklerinden daha büyük bir değer olarak görülmeleri gerektiğine dikkat çeken Ergün, işadamlarının değerinin her zaman ülkenin yeraltı zenginliklerinden daha fazla olacağını söyledi.

Son 8 yılda dünyanın Amerika kaynaklı olmak üzere iki defa aldatıldığını dile getiren Ergün, şöyle devam etti:

"Bunlardan birisi Irak konusundaki aldatma. Irak'ta kitle imha silahları olduğuna dair büyük bir yanılgıyla ortaya çıkan tablo bölgesel olarak ciddi sorunlara yol açtı. Bugünkü Amerikan yönetimi de o günkü yönetimin dünyayı açıkça aldattığını ifade etmiştir. İkinci büyük yanılgı da mortgage piyasasının gizlenen gerçekleri. Burada bir bilgi saklama söz konusu olmuştur. Şeffaf bir ekonomik model inşa edilemediği için bugün dünya küresel bir mali krizin etkileriyle karşı karşıyadır. O nedenle bizim şeffaflığı mutlaka sağlamamız lazımdır. Türkiye'de bütün bilgiler şeffaf olmalı, iktisadi aktörler eylemlerini bu şeffaflığa göre planlamalıdır." 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon