Ergün: Tekrar yükseliş trendine geçilecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ihracat performansındaki gelişmeler ve iç talepteki canlanmaya paralel olarak Ekim-Kasım dönemi itibariyle kapasite kullanım oranında daha iyi rakamlar beklediklerini kaydederek, sonbaharla birlikte kapasite kullanım oranlarının tekrar yükseliş trendine gireceğini ifade etti.

Yayınlanma: 10.09.2009 - 11:05
Abone Ol google-news

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün "Kapasite kullanım oranı en düşük düzeyine, bu yılın Ocak ve Şubat aylarında gelmiştir. Yüzde 63'lere kadar düşen kapasite kullanım oranları Haziran ayında 72.7'ye kadar yükselmiş, Temmuz ayında ise yüzde 72.3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Kapasite kullanım oranı, iç ve dış talepteki hafif toparlanma, bunun yanı sıra hükümet tarafından alınan mali tedbirlerin de etkisiyle önce 8.9 puan yükselmiş, ardından mevsimsel faktörlerin de etkisiyle Temmuz ve Ağustos aylarında toplamda 3 puan gerilemiştir" dedi.
 

"Ekonomik faaliyetlerin azalması nedeniyle düşüş yaşandı"

Nitekim her yıl yaz aylarında ekonomik faaliyetlerin azalması nedeniyle Temmuz ve Ağustos verilerinde bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Ergün, düşük kapasite kullanım oranlarının, Türkiye'de olduğu gibi yurtdışında da görüldüğünü kaydetti. Ergün, şöyle devam etti:

"Her ne kadar toparlanma işaretleri giderek artmaya başlasa da küresel finans krizinin süregelen bazı olumsuz etkileri dünya çapındaki üretim ve talep düzeyini kısmen baskı altına almaya devam etmektedir. Dolayısıyla Ağustos ayında düşük düzeyde seyreden dış talebin ihracatımız ve bu aya ilişkin kapasite kullanım oranı üzerinde olumsuz etkileri olmuştur. Bu noktada özellikle ihracat yaptığımız ülkelerde ekonomik faaliyetlerdeki gelişmelerin de bizi doğrudan etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak önümüzdeki dönemde ihracat performansımızdaki gelişmeler ve iç talepteki canlanmaya paralel olarak Ekim-Kasım dönemi itibariyle kapasite kullanım oranında daha iyi rakamlar beklemekteyiz. Sonbaharla birlikte kapasite kullanım oranlarında tekrar yükseliş trendine gireceğimizi düşünüyorum." 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler