Erken seçim kararını dünya basını böyle gördü: Asıl neden ekonomik çöküş
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 Haziran'da erken seçim yapacağını açıklaması dünya medyasının da ilgisini çekti. Ajanslar kararı flaş haber olarak duyururken, yabancı gazeteler erken seçim kararının arkasında bozulan ekonomik dengeler ve İYİ Parti korkusu olduğu vurgulandı.
<video:960278>
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Haziran'da erken seçim yapılacağını açıkladı. Erdoğan'ın erken seçim çıkışı dünya basınında ilgiyle karşılanırken, erken seçim kararının arkasındaki neden hakkında ağırlıklı olarak ekonomideki kötü gidiş gösteriliyor.
Türkiye ekonomisini bekleyen tehlikeler
Erken seçim kararının ardından YSK'den ilk açıklama
ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya'nın önde gelen gazetelerinde erken seçim kararı hakkında öne çıkan yorumlar şöyle:
Corriere della Serra (İtalya)
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sandık başına dönmek için acele ediyor.
Sınır ötesi savaş, Cumhurbaşkanının partisi olan AKP'nin popülizmini beslemeye katkıda bulunuyor; ancak Türk lirasının devalüasyonu, ekonominin kötüleşmesi ve Avro'nun kısa zamanda 3.5'ten 5'e çıkması halkta tehlikeli bir hoşnutsuzluk yaratabilir.
2003'ten beri iktidarda olan 64 yaşındaki Erdoğan, yeniden seçilmek için anayasayı değiştirmekten çekinmiyor.
Ancak ufulta can sıkıcı bir rakip var: eski İçişleri Bakanı olan 61 yaşındaki Meral Aksener gibi çok politik ve karizmatik bir kadın tarafından ekim ayında kurulan İYİ Parti'ye örgütlenmek için bir buçuk yıl bırakışlmış olsaydı, parti sağ oyları toplayabilirdi.
Le Monde (Fransa)
Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerin, başlangıçta planlanan tarihten bir buçuk yıl önce yapılacak olması analistleri şaşırttı.
Uluslararası Para Fonu'na göre, 2017'de yüzde 7.4'lük rekor büyüme oranına rağmen (G20'deki en yüksek oran), Türkiye ekonomisi bozuldu ve aşırı ısındı.
Esas endişe, Türk Lirası'nın (TL) değer kaybetmesi. Temmuz 2016'daki başarısız darbeden bu yana TL dolar karşısında yaklaşık % 43 değer kaybetti. Bunun başlıca nedeni, cari işlemler açığının ve çift haneli enflasyonun (Şubat'ta % 10.26) % 5'lik hedeften uzak olmasıdır.
Enflasyonun geri dönüşü, 2000'lerin başlarında hüküm süren ekonomik ve politik istikrarsızlığı andırıyor, ki bu da İslami-muhafazakar hükümet için kötü bir gösterge. Ayrıca, yabancı yatırımlar on yıl öncesinin yarısından bile az.
Guardian (İngiltere)
Uzmanlar ve gözlemcilere göre, erken seçimin nedeni ekonomik sıkıntıların etkisinden kurtulmak. Aşırı ısınan ekonomi, genişleyen cari işlemler açığı ve Türk lirasının değerinde süregelen dik düşüş, AKP'nin popülaritesini tehdit ediyor.
Erdoğan, çarşamba gününe kadar, seçimlerin planlandığı gibi 2019'da yapılacağını savunuyordu, ancak ekonomik gerileme korkusu nedeniyle fikrini değiştirebileceği konuşuluyordu.
Partinin, Afrin operasyonundan sonra yükselen milliyetçi duygudan da yararlanacağı düşünülüyor.
New York Times (ABD)
Ülke 2017'nin son çeyreğinde yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi. Ancak ekonominin kötüleştiğine dair işaretler var. Enflasyonun yüksek seviyede olması Erdoğan'ın destekçilerinin çoğuna zarar veriyor.
Bahçeli, ülkenin ve ekonominin istikrarı için erken seçimleri desteklediğini söyledi. Ancak bu desteğin bir nedeni de, MHP'den ayrılıp geçen sene İYİ Parti'yi kurmuş olan milliyetçi rakibi Meral Aksener'i savuşturmak. (Çeviriler: Esin İleri)
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza