Eşitlik karşıtı atama sonrası ABD'de yeni protesto dalgası
Trump’ın Yüksek Mahkeme’ye ilk yargıç atamasında kadın, LGBTİ, işçi hakları karşıtlığıyla tanınan Gorsuch’u tercih etmesi yeni protesto dalgası başlattı.
Tartışmalı kararlarıyla milyonları sokağa döken yeni ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki en hassas konularda son karar mercii olan Yüksek Mahkeme’ye aday gösterdiği muhafazakar yargıçla bir cephe daha açtı. Beyaz Saray’ın görkemli Doğu Odası’nda, geçmişte sunduğu realite şovları aratmayan bir basın toplantısı düzenleyen Trump, yargıç Antonin Scalia’nın geçen yılki ölümüyle boşalan koltuğa Colorado Temyiz Mahkemesi yargıcı Neil Gorsuch’u aday gösterdi. Henüz 49 yaşındaki Gorsuch’un eğitimini, hukuk becerisini, zekasını, disiplinini övdü. Muhafazakarlığı konusundaysa “Milyonlarca seçmen bana oy verirken en çok önem verdikleri konunun bu olduğunu söyledi. Sözümün eriyim” diye konuştu. Gorsuch da ömür boyu sürdüreceği göreve getirilmesi halinde anayasa ve kanunlara sadık kalacağını, tarafsız ve bağımsız olacağını söyledi.
1000 diplomattan imza
Gelgelelim kadın ve eşcinsel hakları, gıda güvenliği, işçi haklarınını korunması aleyhine hükmetmekle suçlanan Gorsuch’u Senato’da zorlu bir onaylanma sürecinin beklediği tahminleri hızla doğrulandı. Scalia’nın ölümünün ardından Kongre’deki Cumhuriyetçilerin dönemin başkanı Barack Obama’nın liberal adayına geçit vermemesine öfkeli Demokratlar, “ana akımın dışında kalan herhangi bir adayı engellemeye hazır olduklarını” açıkladı. Senato’daki Demokratlar, seçilmek için 52 Cumhuriyetçi senatöre ek olarak 8 Demokrat’a ihtiyacı olan Gorsuch’un onay sürecini uzun kürsü konuşmaları, oylamalara katılmama gibi “filibuster” yöntemleriyle yavaşlatabilir. Ancak Kongre’nin iki kanadında çoğunluğu ve Beyaz Saray’ı ellerinde bulunduran Cumhuriyetçiler, öncesinde bu yöntemleri ortadan kaldırabilir. Üstelik mahkemenin diğer yargıçlarının yaşı da ileri olduğu için, Trump’ın bir kuşağın geleceğini belirleyecek çok sayıda atama yapması olası.
Trump’ın mültecilere ve 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarına kapıları kapatmasıyla ilgili tepkiler de büyüyor. Amerika’nın Sesi’ne göre Dışişleri Bakanlığı’nda karara karşı olduklarını beyan eden memorandumu imzalayan diplomat ve sivil personelin sayısı bini aştı.
MOORE’A GÖRE DARBE YAPILDI
ABD Başkanı Donald Trump’ın yemin törenin ardından düzenlenen protesto gösterilerine katılan ünlü belgesel yönetmeni ve yapımcı Michael Moore, Trump’ın darbe yaptığını savundu. Daha başkanlık seçimlerinden önce Trump’ın kazanacağını tahmin edenlerden biri olan MooreTwitter’dan paylayştığı mesajında ABD’de devletin Trmup ve atadığı kişiler tarafından yıkıldığını and kimsenin durumun farkında olmadığını yazdı. Mesajına Trump’ın baş stratejisti yaptığı, alt-sağ (alternatif sağ) hareketinin öne çıkan isimlerinden biri Steve Bannon ile ilgili bir New York Times yazısını da ekleyen Moore, ““Eğer şu an bir 21. yüzyıl darbesi yapılmadığına kendinizi inandırmaya çalışıyorsanız, lütfen bundan vazgeçin.” ifadelerini kullandı. Moore’un kaynak gösterdiği haberde, yakın zamana kadar sağcı Breitbart haber sitesini yöneten Bannon’a ulusal güvenlik politikalarında verilen rolün kapsamı sorgulanıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza