Et fiyatlarına bir bakın

Küresel ekonomik krizin etkisiyle iyice fakirleşen yurttaşın midesinden 'et' ay bir ancak geçiyor. Türkiye'de dudak uçuklatan et fiyatları bakın diğer ülkelerde hangi seviyelerde...

Yayınlanma: 30.10.2009 - 13:41
Abone Ol google-news

Türkiye'de son aylarda ette yaşanan fiyat artışı sürerken komşu ülkelerdeki et fiyatları ile aradaki fark da giderek büyüyor. Edirne, Bulgaristan'ın Sivilengrad ve Yunanistan'ın Orestiada kentlerinde yapılan belirlemelerde, et fiyatlarında büyük farklılık olduğu ortaya çıktı.

Edirne'de, 1 kilogram dana kıyma 20, bonfile 30, dana kuşbaşı 22, kuzu pirzola 25, kuzu parça 20-28 liradan satılırken, Edirne'ye 20 kilometre mesafedeki Bulgaristan'ın Sivilengrad kentinde, dana (Kıyma, bonfile, parça ve diğerleri) 9-12 liradan, koyun eti 6.5, kuzu eti (kemiksiz) 10, kemikli 8 liradan satışa sunuluyor. Aynı yerde piliç 5, tavuk butu 3,5 ve tavuk filotesi da 8 liradan satılıyor.

Edirne'ye 18 kilometre mesafedeki Yunanistan'ın Orestiada kentinde ise dana eti 14-15 lira, kıyma 14, kuzu 18 liradan satılıyor.

Birbirine çok yakın olan ve aynı coğrafi koşullara sahip 3 ayrı ülkede, et fiyatlarındaki inanılmaz fark dikkati çekerken, özellikle kurban bayramında Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmiş çok sayıdaki soydaşın Bulgaristan'a giderek, yakınlarının yaşadığı Türk köylerinde kurban kesimi yaptıkları belirtiliyor.

Canlı hayvanların Bulgaristan'dan, kasaplarda satılan et fiyatlarının yüzde 40 daha azına temin edilebileceğini belirten soydaşlar, ''Türkiye'de kurban kesmek isteyenler en az 400 lira ayırmak zorunda. Orta boy bir kurbanlık fiyatı ise 500 liradan aşağı bulunması çok zor. Bulgaristan'da ise 200-300 liraya iyi bir kurbanlık bulunabiliyor'' diye konuştu.

 

"Geçtiğimiz yıl 275 TL olan süt fiyatı 630 TL'ye geriledi"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, et fiyatlarındaki artışı, hayvancılık konusunda yanlış politika uygulanmasına bağladı.

Yardımcı, yaptığı açıklamada, besicilerin yeteri kadar desteklenmediğini savunarak, şunları söyledi:
''Besicilik mutlak surette desteklenmelidir. Özellikle küçükbaş desteklenmeli. Biz peynir üreticileri koyun sütü bulamıyoruz. Süt ve et için destekleme yapılmalıdır. Yeterli desteği alamayan üretici, süt fiyatlarındaki düşüşte eklenince hayvan bakmıyor. Geçtiğimiz yıl 725 TL olan süt fiyatı 630 TL'ye geriledi.
Kurban Bayramı yaklaştıkta et fiyatlarındaki artış da sürecek gibi görünüyor. Bu yıl 50 kilogram ufak bir kurban 400 liradan aşağıya alınmaz. 70-80 kilogram arasındaki kurbanlık fiyatları ise 500'ü aşar. Biz borsa olarak bu yıl baskül fiyatı vermek yerine serbest bırakmayı planlıyoruz. Pazarlıkla belki fiyatlar biraz daha aşağıda olur.''

Yardımcı, et fiyatlarının komşu ülkelerle büyük fark göstermesi sonucunda kaçak et girişinin da olmasının kaçınılmaz olacağını belirterek, ''Aradaki fark böyle olursa kaçak et girişini önleyemeyiz. Türkiye'ye kaçak et girişi olduğunu yetkililer de söylüyorlar. Dışarda daha ucuz olursa bu sürer. Arzda azalma var. Talepte artış yok. Fiyat artışını önlemenin yolu besiciliği artırmak. Bunun için de desteği tam yapmaktır'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler