F tipinde göz teması suç oldu
Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde bir garip hak ihlali daha üretildi.
Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi bir garip hak ihlaline daha sahne oldu ve “göz teması ile kurumun güvenliğini bozmak” gibi yeni bir suç türü üretildi. Cezaevindeki hücre kapılarında bulunan mazgallar dahi “iletişim kurularak kurumun asayiş ve güvenliğinin bozulduğu” gerekçesiyle, dışarıdan A4 kâğıt yapıştırılarak kapatıldı. Tutuklu ve hükümlüler ise bu uygulamanın kaldırılması için Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Savcılık bu istemi reddetti, kararında, cezaevi idaresinin söz konusu uygulamasının yasalara ve yönetmeliklere uygun olduğunu, usulsüz bir işlemin yapılmadığını belirtti. Hayata Dönüş Operasyonu sırasında Ümraniye Cezaevi’nde bulunan, “Faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek”, “yaralama”, “kamu malına zarar verme” ve “cezaevi idaresine karşı silahlı isyan” iddialarıyla ilgili yargılanan 399 tutuklu ve hükümlü arasında yer alan İnan Gök, Tekirdağ 2 No’lu F Tip Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. Hükümlü Gök tarafından gönderilen mektupta, Tekirdağ Cezaevi’nin insan hakları ihlalleri konusunda ilk sıralarda yer alan cezaevleri arasında bulunduğunu vurguladı. Gök söz konusu cezaevinde bulunan hücre kapılarındaki mazgal pencerelerinin dahi kapatıldığını belirtti. “Hücre kapılarındaki el kadar pencereler dahi kâğıt yapıştırılarak kapatıldı” ifadesinin yer aldığı mektupta, konu ile ilgili savcılığına suç duyurusu dilekçesi sunulduğu anlatıldı. Mektupta, cezaevi yönetiminin hücre kapısındaki “küçücük bir pencereye” dahi tahammül edememesinin mantıklı bir açıklamasının olmayacağına dikkat çekildi.
Mektupta, “Savcılıktan öyle bir cevap geldi ki, evlere şenlik. Bizi süper kahramanlar sanıyorlarmış. Gelen cevapta, ‘önlerinden geçtikleri odalarda bulunan hükümlü ve tutuklular ile mazgal pencereleri vasıtasıyla göz temaslarına girme ve daha da ileri giderek çeşitli işaretleşmeler ile kurumu asayiş ve güvenliğini bozmaya yönelik farklı iletişim yöntemlerine başvurmaya çalıştıkları gözlemlendiğinden’ deniliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu kapıların önünden geçenlerle içerdeki kişiler arasında bir, iki saniye ya göz teması olur, ya olmaz. Böyle bir durumda nasıl kurum güvenliği sarsılabilir? Bu resmen bir hak ihlalidir. Söz konusu uygulama tam bir ‘kara mizah’. Göz temasıyla güvenlik mi bozulur?” ifadeleri kullanıldı.
Savcılık kararı
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın cevabında ise 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Yasa’nın 34 maddesi gereği, “hükümlerin bazı haller dışında diğer hükümlü ve kurum görevlileri ile temasta bulunamayacağı” ve yasalar gereği “örgüt veya çıkar amaçlı örgüt suçları ile terör suçlarının yasalarda sayılan haller dışında bir araya gelmelerine izin verilemediği” anlatıldı. Kararda, “Kurumda üçlü odaların bulunduğu koridorlarda aynı suç gruplarına mensup hükümlü ve tutukluların odalarından çıkarılarak götürülmeleri veya odalarına getirilmeleri esnasında, önlerinden geçtikleri odalarda bulunan hükümlü ve tutuklular ile mazgallı pencereler vasıtasıyla göz temasına girme ve daha da ileri giderek çeşitli işaretleşmelerle kurum asayiş ve güvenliğini bozmaya yönelik farklı iletişim yöntemlerine başvurmaya çalıştıkları gözlemlendiği ve mazgalların dışarıdan gerektiğinde açılabilecek şekilde A4 kâğıtla kapatılması yoluna gidildiği” anımsatıldı. Söz konusu uygulama ve idari işlemlerin “yasa, mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde yapıldığının” savulduğu kararda, konu ile ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza