Felaketlerin gölgesinde yaşam

Tarihinin en büyük sel felaketine maruz kalan, zaman zaman terör olaylarının da yaşandığı Pakistan'da tüm olumsuzluklara rağmen hayat devam ediyor.

Felaketlerin gölgesinde yaşam
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.11.2010 - 09:00

Ağustos ayında yaşanan sel felaketinde resmi rakamlara göre iki binden fazla kişinin öldüğü, 8,5 milyondan fazla kişinin evsiz kaldığı, 21 milyon insanın doğrudan etkilendiği Pakistan'da, aradan geçen 3,5 aya rağmen halk yaralarını sarmayı sürdürüyor. Selin etkili olduğu çoğu bölgede suların çekilmesine karşın, felaketin yarattığı etki halen görülebiliyor.

Halk özellikle akşam saatlerinde yavaş yavaş etkisini göstermeye başlayan soğuktan korunmak için yıkılan evlerini yeniden yapmaya çalışıyor. Kurban Bayramı'nı Türkiye'den gönderilen yardımlar sayesinde geçiren selzedeler, yaşadıkları olumsuzluklara rağmen hayata umutla bakmaya çalışıyorlar.

Terörün gündelik yaşama etkisi

Pakistan'da zaman zaman yaşanan terör olayları gündelik yaşamı da etkiliyor. Kent girişlerinde oluşturulan kontrol noktalarında görev yapan güvenlik güçleri, yola koyulan barikatlar nedeniyle yavaşlayan araçların içini kontrol ediyor, şüphelendikleri araçları durdurup arama yapıyor. Bazı iş yerleri de kendilerinin ve müşterilerinin güvenliklerini sağlamak için silahlı özel güvenlik görevlileri tutarken, özellikle turistlerin kaldığı otellerde güvenlik önlemleri en üst seviyede uygulanıyor.

Pencap eyaletinin başkenti Lahor'daki bir otel, müşterilerinin güvenliğini sağlamak için özel önlemler alırken, otele tüm giren araçlar ve kişiler hassas aramalardan geçiriliyor, binanın çevresi çok sayıda güvenlik görevlisi tarafından korunuyor. Otel yetkilileri, bu önlemlerin müşterilerin rahat etmesi için alındığını belirtirken, oteller tanıtımlarında güvenlik önlemlerine özel bir yer veriyor.

Renkli kültür hayata yansıyor

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkenin renkli kültürü ve kendine özgü yaşam tarzı sokaklarda hissedilebiliyor. Pakistan'da renkli kültürün en önemli göstergelerinden birini yük taşımada kullanılan kamyonlar oluşturuyor. Kamyonları rengarenk süsleyen kamyoncular, kültürlerini araçlarına yansıtıyor.

Bunun yanı sıra ülkede ''rikşa'' olarak adlandırılan ve yine çeşitli süs eşyalarıyla donatılan üç tekerlekli motosikletler de yaklaşık 5 kişi taşıyabiliyor. Rikşalar genellikle taksi hizmetinde kullanılıyor. Kalabalık nüfusu ile dikkati çeken ülkede halkın dolmuşların üstünde de seyahat etmesi ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Tarihi dokusu ile ilgi çekiyor

Pakistan'ın en hareketli kentlerinden biri olan Lahor ise merkezindeki yoğun trafik, gün boyu süren canlılık ve tarihi dokusu ile dikkati çekiyor. Lahor'da bulunan ''Padişah Mescidi'' turistlerin en çok ilgi gösterdiği tarihi yapılardan birini oluşturuyor. ''Padişah Mescidi'' geniş avlusu ve kendine has yapısı ile gezenleri adeta büyülüyor.

''Padişah Mescidi''nin hemen girişinde ise fikirleri ve şiirleriyle Pakistan'ın bağımsızlığına kavuşmasında büyük rol oynayan şair, filozof, siyaset adamı Muhammed İkbal'ın kabri bulunuyor. Kabrin karşısındaki ''Lahor Kalesi'' de ülkeye gelen turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon