'Felçli hastalar ve spastik çocuklar suiistimal ediliyor'
Felçli ve spastik çocukların tedavisinde yanlış ve gereksiz tedaviler uygulanıyor.
Halk arasında felç diye bilinen “inme” ile spastik çocuk diye bilinen “serebral palsi” hastalarına yanlış ve gereksiz tedaviler uygulandığı belirtiliyor. Uzmanlar, “Felçli hastalar ve spastik çocukların tedavisi çok sık suiistimal ediliyor. Tedavilerde, yalnızca basit hareketlerden oluşan egzersiz tedavisi eksik kalacaktır. Ozon veya kuantum gibi uygulamaların tedavide gerekli olduğu yönünde yapılan telkinler de çok sık yapılıyor. Halbuki bu tedavilerin bu hastalıklarda tıbbi kanıtı yoktur” dediler.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, ülkemizde felçli ve spastik çocukların tedavisinde gereksiz, yetersiz ve yanlış şekillerde uygulamaların yapıldığına sıklıkla şahit olduklarını vurgulayarak “Ülkemizde maalesef ailelere bilinçli veya bilinçsiz şekillerde doğru olmayan mesajlar verilmektedir” dedi. Serebral palsinin bebeklikten itibaren erken tedavisinin gerekli olmadığı yönünde ailelere telkinlerin yapıldığını anımsatan Dursun, “Halbuki, serebral palsiden şüphe ediliyorsa, bebek doğar doğmaz, tedavi mümkünse kuvözde başlamalıdır” vurgusunu yaptı.
‘Erken tedavi çok önemli’
Spastik çocuklarda ve felçlerde kas kasılmalarının erken tedavilerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dursun, “Böyle olduğu halde, buna ‘gereksiz’ veya ‘zararlı’ bile dendiğine sıklıkla şahit olmaktayız. Oysa kas kasılmalarının tedavilerine geç başlandığında çoğu zaman iş işten geçmiş olabilmektedir” diye konuştu. Serebral palsinin toplumsal yönünü ülkemizde çok zayıf olduğunu vurgulayan Prof. Dursun, eğitim kurumları adı altında çok yetersiz birimlerde hizmet vermeye çalışıldığını, bu çocukların iyi ve yeterli eğitimlerinin sağlanabilmesi için detaylı çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Dursun, özetle şunları söyledi:
“Bu konuda ilgili kamu kurumları sorgulanmalı, gerekli hizmetleri sağlamalarının yolları aranmalıdır. Biz sağlık çalışanlarına, hasta ailelerine, sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir.
Felci ve serebral palsiyi olumlu yönde geliştirecek çok önemli tedaviler ve rehabilitasyon programları vardır. Tedavide hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, hastanın bağımsızlık düzeyi artırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Felçte ve serebral palside uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan hasta için en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır.”
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası