Felçli mahkum Meclis gündeminde
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, felçli mahkum Özgür Uygun'un durumunu meclis gündemine taşıdı.
Tanrıkulu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, "Mahkumun bu koşullarda halen cezaevinde tutulması Anayasamızın 'Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz' maddesine aykırı değil midir" diye sordu.
Önergesinde, işlediği darp, polise mukavemet ve ağır ceza hakimliğine hakaret gibi suçlarla 15 yıl hapis cezası alan Özgür Uygun'un, konulduğu Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 14 Haziran 2011'de cezaevi yetkililerin verdiği bilgiye göre, intihar girişimi sonucu felç kaldığını belirten Tanrıkulu, vücudunun hiçbir uzvunu kullanamayan dolayısıyla kendine bakacak durumda olmayan mahkuma bakmak üzere ise abisi Soner Uygun'un cezaevi savcılığına yapılan başvuru ile cezaevine girdiğini kaydetti.
İyileşinceye kadar cezası ertelenmesi gerekirken, hem mahkumun, hem abisinin cezaevinde oluşunun kamuoyu vicdanını yaraladığını ifade eden Tanrıkulu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunu hatırlattı. Söz konusu kanunun 16/2 maddesinde, 'mahkumun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa, cezanın infazı iyileşinceye kadar geri bırakılır' dendiğini ifade eden Tanrıkulu, Bakan Ergin'e şu soruları yönetti:
"Mahkum Özgür Uygun'un sağlık durumuna ilişkin Adli Tıp raporu neden hala hazırlanmamıştır?
Mahkumun ailesi tarafından Adalet Bakanlığı'na başvuru yapılmasına karşın mahkûm yukarıda belirtilen ilgili yasa maddesine aykırı biçimde neden hala cezaevindedir?
Mahkumun bu koşullarda halen cezaevinde tutulması Anayasamızın 'Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz' maddesine aykırı değil midir?
Cezaevi yetkililerince mahkumun intihara teşebbüs etmesi sonucu felç kaldığı iddia edilmektedir. Ancak ailesi cezaevinde başka mahkumların, mahkum Özgür Uygun'un felç olmasına yol açtığı iddiasını dile getirmektedir. Ailenin bu iddiaları araştırılmış mıdır?
Cezaevindeki bir mahkumun can güvenliğinin korunması devletin görevi değil midir? Bu konudaki değerlendirmeleriniz nelerdir?
Mahkumun yanısıra mahkuma bakmak üzere hakkında herhangi bir hüküm olmamasına karşın cezaevine giren Soner Uygun'un durumu Anayasamıza, temel insan haklarına ve cezaların ferdiliği ilkesine aykırı değil midir? Bu konudaki değerlendirmeleriniz nelerdir?
Mahkum ve mahkumun abisinin cezaevindeki koşulları ile ilgili sorumlular hakkında bir işlem yapılması düşünülmekte midir?
Benzer durumların ve başkaca insan haklarına aykırı durumların önlenmesi için cezaevlerindeki tutukluluk ve hükümlülük koşullarının düzeltilmesi için herhangi bir çalışma var mıdır?"
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık