Ferit Melen’in yüzde 83.3’lük rekorunu kıran olmadı
Ferit Melen’in yüzde 83.3’lük rekorunu kıran olmadı
Çok partili döneme geçildiğinden bu yana yapılacak en ilginç seçime sayılı günler kaldı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), zora girdiği gözlenen iktidarını koruma, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) iktidarı ele geçirme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) de yüzde 10’luk seçim barajını aşma savaşımı veriyor.
Geriye kalan 16 partiden kimileri ise “iktidara gelme” söylemini dillerinden düşürmeseler de yüzde 3 barajını aşarak bütçelerini rahatlatacak hazine yardımından yararlanma olanağını yaratmaya çalışıyor.
51 yıl önce
Basınımızın geleneksel bir seçim izleme yöntemi vardı. Yazarlar, muhabirler, foto muhabirleri ve çok sık olmasa da çizerler yurda dağılır; “nabız yoklama” gezileri yaparlardı.
Yazıişleri yönetimleri, bir dönem anket şirketlerinin çekimine kapılıp geleneği bozdular ama Cumhuriyet bu geleneğinden de ödün vermekten kaçındı.
Önümüzdeki seçim için planlama yapan arkadaşlarım bana da sorunca Van ve Bitlis’e gitmeyi önerdim.
Çünkü çiçeği burnunda bir Cumhuriyetçi olarak 1964 Senato Yenileme Seçimi’nde Van, Bitlis, Muş, Siirt ve Hakkâri’de görev yapmıştım.
Rastlantı bu ya o seçimde de 7 Haziran’da sandık başına gidilmişti. Gezi süreci de aynı günlerdeydi. Aradan geçen süreçte epey değişiklik yaşandı ama görülüyor ki dinin siyasete ve oy kapmaya alet edilmesi uygulaması, değişmek bir yana daha da yoğunlaşmış.
Van’dan bin bir zorlukla merkeze ulaştırabildiğin yazıma, yazıişlerindeki arkadaşlarım şu başlığı atmışlar:
“Van’da seçim mücadelesi ağalar, şeyhler ve hacılar arasında oluyor.” Yazının spotunda da şunlar yer alıyor: “Cumhuriyet Halk Partisi’nin kendisine yöneltilen dinsizlik iddialarını ortadan kaldırabilmesi için bu yıl geçen senelere kıyasla daha fazla kişinin hacca gönderildiğini ispat etmesi gerekiyor.”
Anımsatalım ki iktidarda İnönü’nün kurduğu 10’uncu hükümet ve koalisyon vardı.
Melen’in rekoru
CHP’nin senatör adayı Ferit Melen’in ulaştığı yüzde 83.8’lik oy oranını bugüne kadar kimsenin, hem de Türkiye genelinde kıramadığı da bir başka gerçek. Kalan oylar ise şöyle dağılmış: Yeni Türkiye Partisi (YTP) yüzde 11.6, Adalet Partisi (AP) yüzde 4.7, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP, sonra Milliyetçi Hareket Partisi - MHP 1969) yüzde 0.4.
Yine geriden bugüne bakarsak, kendisini devlet başkanlığından cumhurbaşkanlığına dönüştürecek halkoylamasına oy sağlamak için kürsüden ayetler ve hadisler aktaran Kenan Evren’in yerini, cumhurbaşkanlığını başkanlığa dönüştürmenin yolunu açmak için elinde Kuran’la kürsüye çıkan tarafsız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığını görüyoruz.
Az buz ilerleme değil hani...
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı