"Fethullah'ın isteği doğrultusunda yapıldı"

Ergenekon'un 11. dalgasına yönelik tepkiler sürüyor. Siyasiler ve sendika temsilcileri, Avrasya TV ve Türk Metal-İş Sendikası önüne gelerek çalışanlara destek veriyor. Temsilciler basına operasyonla ilgili değerlendirmelerde de bulunuyor.

Yayınlanma: 22.01.2009 - 09:27
Abone Ol google-news

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Ergenekon soruşturması ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Türk Metal Sendikası ile ART televizyonunda bugün başlatılan aramaların ''hak ve hukuk tanımadan'' yapıldığını ileri süren Genç, ''ART televizyonuna yapılan baskın, basın hürriyetine aykırıdır. Eğer bir suistimal varsa hesaplarını incelersiniz. Televizyonun bütün yayınlarına el konulmuş, çalışanların savunma hakları ellerinden alınmış. Telefon dinlemeleri hakkında Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi veriliyor. Kendilerine karşı tenkit yapan kişileri seri şekilde susturmaya çalışıyorlar'' diye konuştu.

Kamer Genç, seçim bölgesi Tunceli'de de faili meçhul cinayetlerin ve kayıpların bulunduğunu belirterek, ''Yıllarca devlete hizmet etmiş insanlarla çete suçlularının birlikte sorgulanması hukuka aykırıdır. Suçlar ve suçlular birbirinden ayırt edilmelidir. Fikir suçları, adi suçlar, çete suçları ayrı ayrı ele alınmalı'' dedi.

Ergenekon soruşturması kapsamında ''tutuklananların, cezaevinde korunabileceklerine inanamadığına'' işaret eden Genç, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in soruşturmayla ilgili kamuoyuna eksik ve yanlış bilgiler verdiğini belirtti.

AKP içinde dürüst ve saygı duyduğu milletvekilleri bulunduğunu ifade ederek, bu milletvekillerine çağrıda bulunan Genç, ''Gelin Parlamento olarak bu olaylara el koyalım. Arkalarında pisliği olmayanlardan kadro oluşturalım, araştırma inceleme yapalım. Bilin ki Abdullah Gül, Tayyip Erdoğan ve Fethullah Gülen'in üçü aynı amaç, hedef, ülkü birliğinde bir rejim getirmeye çalışıyorlar'' iddiasında bulundu.

Kamer Genç, Ergenekon soruşturmasının Fethullah Gülen'in istekleri doğrultusunda yapıldığını da vurguladı.

 

''Yaşananlar 12 Eylül'ü hatırlatıyor''

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, ART binasına gelerek, çalışanlara ''geçmiş olsun'' dileklerini iletti.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Okuyan, ''AKP'nin karşısında olan, iktidarı eleştiren, ABD ve AB ile ilişkilerde Türkiye aleyhinde gelişmeler olduğunu iade edenlerin susturulmak istendiğini'' ileri sürdü. Operasyonun psikolojik sonuçlarının uzun yıllar hissedileceğini belirten Okuyan, ''Yaşananlar 12 Eylül'ü hatırlatıyor'' dedi.

 

''Gözaltına alınma gerekçesini öğrenebilirsek mutlu oluruz"

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olarak, Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in gözaltına alınmasına ilişkin şunları söyledi:

''Sayın Özbek, kamuoyunun önünde olan bir insan. Avrasya TV (ART) hükümete çok sempatik gelen bir televizyon kanalı değil. Dolayısıyla gözaltına alınma gerekçesini öğrenebilirsek mutlu oluruz. Dün Sayın Cumhurbaşkanı başkanlığında toplantı yapılmıştı. Hukukun üstünlüğünü egemen kılmak Türkiye'de çok önemli bir karar. Hukuku egemen kılan bir soruşturma anlayışıyla yola çıkılırsa sanıyorum Türkiye pek çok badireyi rahatlıkla atlatmış olacak.''

 

''Türkiye'de tam bir komedi yaşanıyor''

CHP Heyeti, Türk Metal-İş Sendikası önünde operasyonları değerlendirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, beraberinde Genel Sayman Mustafa Özyürek ve Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'la birlikte Türk Metal-Sen'e gelerek açıklama yaptı.

Heyet adına değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz  Ateş, Türk Metal-Sen'de yetkililerle görüşemediklerini, ancak çalışanlara dayanışma duygularını ilettiklerini söyleyen Ateş, ''Türkiye'de tam bir komedi yaşandığını'' ifade etti.

Dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yüksek yargı organlarının başkanlarını, başbakan ve TBMM Başkanı'nı bir yemekte bir araya getirdiğini anımsatan Ateş, bu buluşmanın yargı bağımsızlığına gölge düşürecek bir görüntü olduğunu kaydetti.

Bu yemeğin ertesinde Türkiye'nin en saygın sendikalarından birinin, saygın bir yayın kuruluşunun ''baskına'' uğradığını ifade eden Yılmaz Ateş, ''Her sabah ayrı bir Türkiye'de uyanıyoruz. Uyandığımız Türkiye'de her geçen gün anti demokratik bir Türkiye olarak gözlerimizi açıyoruz'' dedi.

Ateş, "Sendikalarda demokrasinin olmazsa olmaz unsurlarıdır. sendikalar demokratik düzene çok önemeli katkkılarda bulunmaktadır. Askeri rejimlerde faşizm karşısında dimdik duran sensdikalar AKP faşizmine karşı durdukları için zulme uğruyorlar. Eğer bu aramada halkı dolandıranları arıyorlarsa; RTÜK'e gidip başkanını gözaltına alsınlar. Sendikalar, Televizyonlar baskı altında. İşgal altındaki ülkelerde bile böyle uygulamalar olmaz. ART yayınını bile değiştiremiyor. Arama yapıldığının haberini veremiyor" diyerek yaşananları kamuoyuna aktardı.

 

"Korkutma anlayışı giderek yaygınlaşıyor"

CHP Genel Saymanı ve parti sözcüsü Mustafa Özyürek, ''Öyle anlaşılıyor ki toplumu yıldırma, korkutma anlayışı giderek yaygınlaşıyor'' dedi.


''Artık sıranın sendikalar ve medyaya geldiği görülüyor'' diyen Özyürek, CHP milletvekilleri olarak, her kesime hizmet eden, herkese ekranlarını açan Avrasya televizyonu çalışanlarına geçmiş olsun dileklerini sunmak için geldiklerini ifade etti.
Tutuklanan ve gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini belirten Özyürek, şöyle konuştu:

''Öyle anlaşılıyor ki toplumu yıldırma, korkutma anlayışı giderek yaygınlaşıyor. Medyaya, sendikalara dönük bu girişim, sendikaları da etkisiz, suskun hale getirmeye ve medyayı korkutmaya yöneliyor. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, Türkiye giderek korku imparatorluğuna dönüyor. Dileğimiz, hukukun üstünlüğünün egemen olması, işlemesi ve insanların haklarının elinden alınmaması, onların kısa sürede özgürlüğüne kavuşmasıdır.''

Türk Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in Kırıkkale'den ortaokul arkadaşı olduğunu anlatan Özyürek, Özbek'in Atatürk ilkelerine bağlı, ulusal çizgide sendikacılık ve yayıncılık yapan biri olduğunu söyledi. Özbek'e ''reva görülen muameleyi'' kınadığını dile getiren Özyürek, Özbek'in kısa sürede özgürlüğüne kavuşmasını dilediklerini ifade etti.

 

"Bir sivil 12 Eylül"

CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, ''Bugünkü yapılan hareket, bir sivil 12 Eylül türü baskı unsurudur. Bu hoş bir hareket değildir'' dedi.

''Halkın, çalışanların sorunlarını dile getiren, ülkenin sıkıntılarını açık bir şekilde ortaya koyan ART kanalını baskı altına almaya ve susturmaya çalışmak, doğru bir hareket değildir'' diyen Meral, bunu yapanların hiçbir zaman özgürlükten bahsetme hakkına sahip bulunmadığını, bu durumun çok üzücü olduğunu söyledi.

 

"Türkiye iyiye gitmiyor"

DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, yaptığı açıklamada, televizyon çalışanlarıyla görüştüklerini, çalışanların şu anda bir ihtiyacı olmadığını söylediklerini aktardı. Erçelebi, içeride emniyet birimlerinin çalışmasının devam ettiğini ifade etti.

Erçelebi, bir gazetecinin, ''Şu anki durumla ilgili değerlendirmeniz nedir?'' sorusuna da şu yanıtı verdi:

''Gerçekten ilgiyle izliyoruz. Biz bu Ergenekon denilen olayın artık dalgalarının bittiğini düşünüyorduk. Ama devam ediyor. Yine erken saatlerde insanlar alınıyor. İleride Türkiye'de, bu davranışlardan dolayı belki insan haklarının ihlali olduğu konusu da gündeme gelecek. Hukuk çerçevesinde her şeyin çözüleceğine inanıyoruz. Ama Türkiye'de bir korku dalgasının da yayılmakta olduğunu görüyoruz. Ergenekon dalgasından çok, bir korku dalgası haline geldi. Hepimiz sabırla ama uyanık olarak olayları izlemek zorundayız. Türkiye iyiye gitmiyor.''

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit ise ''Bu süreçte at izinin it izine karıştığını'' öne sürerek, ''Bu operasyonu yapanlar umarım haksız duruma düşmezler'' dedi.

 

"Örgütlenmemenin sonucu"

Avrasya televizyonuna gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi de uzun süreden beri hukuk dışı, yasalara aykırı iktidar olmanın ve 6 yıldır örgütlenmenin sonucunda yaşanan bu olayların Türkiye'ye yakışmadığını, demokrasiden, özgürlüklerden, insan haklarından her gün bahsedildiği halde insanların baskı altına alınarak, arzu ettikleri yola zorla sevk etmeye çalıştıklarını belirtti.

Tüm yurttaşların hayal kırıklığına uğradığını ileri süren Selvi, bu dalganın da diğer dalgalar gibi kavram kargaşası ve toplumsal kaos yaratılarak, çelişkiler içerisinde gerçekleştirildiğini vurguladı.

Kendilerinin hukukun üstünlüğüne her zaman saygı duyduklarını dile getiren Selvi, herkesin hukukun üstünlüğüne saygı duymasını, kuvvetler ayrılığı ilkesine dikkat etmesini istedi.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, ''Ülkede ne kadar Kemalist, Atatürk devrimi ilkelerine bağlı, siyasal iktidara muhalefet eden insan varsa bu ister basın kuruluşu, ister sendika olsun, susturulmaya çalışılıyor'' dedi.

 

Kumlu, Özbek'in yanında

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ''Adalet Bakanı'nı da İçişleri Bakanı'nı da arayacağım. Bir bilgi alırsam kamuoyuyla basınla paylaşacağım'' dedi.

Kumlu, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in evini ziyaretinin ardından sendika genel merkezine geldi.

Basın mensuplarına bir açıklama yapan Kumlu, sabah saat 06.00'dan bu yana gelişmeleri izlediklerini belirterek, ''Biz yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün her şeyden önemli olduğuna inanıyoruz. Türk Metal Sendikası'nın değerli Genel Başkanı Sayın Özbek, Türk-İş'e bağlı en büyük sendikalardan birinin genel başkanı. Yıllardır sendikal faaliyet içerisinde mücadele eden bir arkadaşımız. Onun için şuna inanıyoruz; gerçekler tespit edildikten sonra bunun neticesini hep birlikte alacağımızı düşünüyorum'' diye konuştu.

Özbek'le evinde görüştüğünü ifade eden Kumlu, ''Kendisi iyi. Gelişmeleri hep birlikte takip ediyoruz. Neticesini sizlerle tekrar paylaşacağız'' dedi.

Kumlu bir gazetecinin ''Neden Türk Metal sizce?'' sorusuna ''Tabii neticeyi bilmediğimiz için şimdi yorum yapmak yanlış olur diye düşünüyorum'' yanıtını verdi. Mustafa Kumlu, bağımsız yargının ve hukukun üstünlüğünün kendileri için çok önemli olduğunu yineleyerek gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Bir başka gazetecinin ''Adalet Bakanı'nı aradınız mı?'' sorusuna da Kumlu, ''Şimdi döndükten sonra Adalet Bakanı'nı da İçişleri Bakanı'nı da arayacağım. Bir bilgi alırsam kamuoyuyla basınla paylaşacağım'' karşılığını verdi.

Kumlu'nun açıklamasının ardından bir grup sendika üyesi ''Yaşasın sendikal hareketimiz'' şeklinde slogan attı.

 

Olağanüstü toplantı

Bu arada, Türk-İş Yönetim Kurulu, Ergenekon soruşturması kapsamında Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Özbek'in de gözaltına alınmasının ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere Türk-İş Başkanlar Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırma kararı aldı.

Buna göre, 26 Ocak Pazartesi günü saat 10.00'da Türk-İş Genel Merkezi'nde toplanacak Başkanlar Kurulu'nda, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili gelişmeler değerlendirilecek.

ÇGD'den tepki

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, Ergenekon soruşturması kapsamında Avrasya TV'de arama yapılmasına tepki göstererek, "Ergenekon davası süreci, basın üzerinde, kitle örgütleri ve genel olarak da halkın üzerinde baskı, yıldırma ve korkutma hareketine dönüşmüştür" dedi.

Abakay, yaptığı açıklamada, Ergenekon Davası gerekçesiyle Avrasya Televizyonu'nun yayının engellendiğini ve baskı altına alındığını belirterek, yapılan baskını şiddetle kınadığını belirtti. "Avrasya TV'nin hükümet karşıtı yayın yapması, iktidara sert eleştiriler yöneltmesi bu baskının altındaki gerçek neden olarak karşımıza çıkıyor" diyen Abakay, açıklamasında şu görüşleri ifade etti:

"Ergenekon davası süreci, basın üzerinde, kitle örgütleri ve genel olarak da halkın üzerinde baskı, yıldırma ve korkutma hareketine dönüşmüştür. ÇGD Devlet içindeki olası çetelerin, (adı ister Gladio, ister Kontgerilla olsun) ortadan kaldırılmasını arzu etmektedir. Ancak yapılan uygulamalar gösteriyor ki, iktidar bu yapıyı dağıtmak, yok etmek yerine, bu yapıyı koruyarak kendi siyasal çıkarları için kullanacak şekle sokmakta, kendisi için kullanacak bir yapı olarak yedeğinde tutma çabası, arzusu içindedir."


Diğer tepkiler

Türkiye Tütün, Müskirat, Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (Tekgıda-İş) Genel Başkanı Mustafa Türkel, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili, ''Dalga dalga yaşanan gelişmeler en fazla adalet duygusunu rencide etmiş ve faşizmin koşar adım geldiği endişelerini pekiştirmiştir''' görüşünü öne sürdü.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in gözaltına alınmasını endişe verici bulduklarını bildirdi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, sendika olarak, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında yürütülen operasyonları, yapılan aramaları, gözaltıları, sendika olarak kaygı, üzüntü ve endişeyle izledikleri belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler