Feyzioğlu, TBB Başkanlığı'na aday oldu

Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanlığı'na aday oldu.

Feyzioğlu, TBB Başkanlığı'na aday oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.12.2012 - 11:41

Dün akşam toplanan Ankara Barosu Üst Kurul Delasyonu'nun 40 üyesinin tamamı, Prof. Metin Feyzioğlu'nun TBB Başkanlığı adaylığına oy birliğiyle karar verdi. Ankara Barosu, önümüzdeki saatlerde yayınlayacağı bir bildiri ile Feyzioğlu'nun adaylığını kamuoyuna duyuracak. Yeni başkanının belirleneceği TBB Genel Kurul'u ise, 25-26 Mayıs 2013 tarihlerinde yapılacak.

Ankara Barosu TBB delegelernden ortak açıklama 

Ankara Barosu TBB delegeleri Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun adaylığı konusunda ortak bir açıklama yaptılar. Delegelerin yaptığı açıklama şöyle: 

Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlığı, insan haklarını, özgürlükleri temsil eden bütün değerleri büyük bir saldırı altındadır. Bu saldırıdan en ağır şekilde etkilenen meslek, çağlar boyunca hak ve özgürlük mücadelesinin öncü kuvveti olmuş avukatlıktır. Uzun yıllardır birçok davada yaşanmakta olan, ancak Silivri ve KCK davaları gibi davalar yoluyla kamuoyunun dikkatini çekmeye başlayan adil yargılanma hakkına aykırı uygulamalar, her gün artarak devam etmektedir. Adalet mülkün temeli ise, mülk temelsiz kalmak üzeredir.

Savunma hakkı artık yalnızca siyasi davalarda değil, bütün davalarda sıklıkla askıya alınmakta; avukat, yargının kurucu unsuru olmasına rağmen, sistemin içindeki bir engel olarak görülmektedir. Yurttaşların düşüncelerini ifade etmeleri, siyasi iktidarı eleştirmeleri, demokrasinin vazgeçilmezi olan toplantı ve gösteriler, yargı tarafından yasa dışı örgüt kuruculuğu ve üyeliği olarak değerlendirilmekte; tutuklama tedbiri keyfi bir cezalandırma ve caydırma yöntemi olarak uygulanmaktadır. bile düşünülemeyecek “kuvvetler birliği” hevesi, en üst seviyede dile getirilmeye başlanmıştır.

Sıkıyönetim mahkemelerinin ve DGM’lerin devamı olan özel görevli mahkemeler hukuk devletinde bulunmaması gereken mahkemeler olarak nitelendirilerek tasfiye sürecine sokulmuş, ancak görülmemiş bir hukuk garabeti yaratılarak bu mahkemelerin ellerindeki davaları sonuçlandırmasına izin verilmiştir. Öte yandan iki farklı ceza yargısı düzeninden vazgeçilmemiş, siyasi iktidarın keyfi gücünü toplumun kılcal damarlarına kadar dayatmaya devam edebilmesi amacıyla, özel görevli mahkemelerin yerine daha geniş yetkilerle donatılmış terörle mücadele mahkemeleri kurulmuştur. Geldiğimiz noktada, Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş sayıda avukat, gazeteci, sendikacı, öğretim üyesi, subay, milletvekili, yerel yönetici, her kesimden muhalif duruş sergileyen aydın, gerekçesiz olarak tutuklu bulunmaktadır. Adil yargılanma hakkının ortadan kalktığını mahkemelerde haykıran sanık avukatları, yaptıkları savunmalar nedeniyle soruşturulmakta ve yargılanmaktadır. Özel hayatın gizliliğinin ihlali olağanlaşmış, dinlendiği düşüncesine sevk edilmiştir. Sendikal özgürlükler kısıtlanmış ve örgütlenme hakkı işçi ve memurların elinden alınmıştır. Çoğulcu ve katılımcı bir demokraside tartışılması milyonlarca insan telefonlarının Çocuklarımızın dolayısı ile toplumun geleceğini şekillendirecek eğitim kanunu bile alelacele çıkarılmış ve bütün bir eğitim sistemi temelden çökertilmiştir. Toplum, yargı yoluyla dayatılan baskı ve korkularla suskunlaştırılmıştır. Buna bağlı olarak, iç işlerinde ve dış ilişkilerde Türkiye Cumhuriyeti bütün fren mekanizmaları boşalmış bir şekilde içinden çıkılması zor bir kaosa doğru sürüklenmektedir.

Avukatın sindirilmeye çalışıldığı, ekonomik yönden bağımlı, hukuki yönden güçsüz, fiilen etkisiz kılınmak istendiği, yabancı avukatlık ortaklıklarının serbestçe faaliyet göstermesine izin verilmesine gayret gösterildiği, uslu avukat, uyumlu baro modelinin yaratılmak istendiği, baroların Türkiye Barolar Birliği’nin şubelerine dönüştürülmesinin hedeflendiği bu süreçte hukuk devleti ve demokrasinin barolara ve Türkiye Barolar Birliğine duyduğu ihtiyaç, yadsınamayacak kadar büyüktür. Ne yazık ki yukarıda kısaca değinilen süreçte mevcut Türkiye Barolar Birliği yönetiminin kendine düşün görev ve sorumluluğu yerine getirdiğini söylemek mümkün değildir. Bu nedenle biz Ankara Barosu TBB Delegeleri, üstlendiğimiz sorumluluğun gereği olarak 2013 Mayıs ayında yapılacak Türkiye Barolar Birliği seçimlerinde yukarıda kısaca özetlediğimiz tesbit ve değerlendirmeleri paylaşan diğer barolar ve delegeleriyle birlikte hareket etme kararlılığı içerisinde olduğumuzu;

Bu amaçla, Ankara Barosu Başkanı olarak hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm  meslektaşlarımızı ve insan hakları mücadelesinde kendisini kanıtlamış bulunan Ankara Barosu Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu'nu konusundaki ortak kararımızı ve önerimizi meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgisine sunarız. layıkıyla temsil eden ve kucaklayan, hukuk devleti, demokrasi Türkiye Barolar Birliği Başkanı adayı olması konusundaki ortak kararımızı ve önerimizi meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgisine sunarız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler