Filistin'e BM'den statü
BM, Filistin'e 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü verdi. Kararın ardından BM salonundan alkış sesleni yükseldi. Oylamada 138 ülke 'evet' oyu kullanırken 9 ülke 'hayır' oyu verdi.
Filistin'in BM'deki gözlemci statüsünü, BM üyesi olmayan gözlemci ülke statüsüne yükseltme talebi hakkında BM Genel Kurulu'nda oylama yapıldı. Oylamada 138 ülke 'evet' oyu kullanırken 9 ülke 'hayır' oyu verdi.
Hayır oyu kullanan ülkeler arasında Pasifik ada ülkeleri de var
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'e BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü verilmesi için yapılan oylamada 9 ülke hayır oyu kullandı. Hayır oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada'nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Panama ve dört Pasifik ada ülkesi bulunuyor. Oylamada hayır oyu kullanan Pasifik ada ülkeleri, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau. Pasifik ülkeleri, BM'de genellikle ABD ve İsrail'i destekliyor.
İsrail'in 64 yıl evvel Birleşmiş Milletlerde kurulma kararının alındığı 29 Kasım günü bu defa Filistinliler, BM Genel Kurul salonuna ''gözlemci devlet'' olabilmek için girdi. Bundan tam 64 yıl önce Kasım ayının 29'unda Birleşmiş Milletler Genel Kurul salonunda İngiliz mandası altında Filistin toprakları üzerinde İsrail ve Filistin'den oluşan iki devletin kurulmasının onaylandığı gündü.
BM'nin 181 no'lu kararının oylandığı 64 yıl önce bugün, 33 ülkenin evet, 13'ünün karşı oy kullandığı ve 10'unun da çekimser görüş bildirdiği oylamada BM dünyaya İsrail devletinin resmen kurulması kararını ilan etmişti. Filistinliler, bu bölünme sonrasındaki 64 yıl içinde topraklarının üçte ikisini daha kaybederek, 4,5 milyonu da Gazze, Lübnan, Suriye, Ürdün topraklarında mülteci oldu.
Filistin Devlet Başkanı Abbas:
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü kurtarmak için önünde son şansı olduğunu belirtti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'in BM'deki statüsünün ''gözlemci kuruluş''tan ''üye olmayan gözlemci devlet''e yükseltilmesinin oylanacağı BM Genel Kurulu toplantısında konuştu.
Abbas, ''Hala İsrail'in saldırılarında aldığı yaralarını saran, çocuk, kadın ve erkeklerden oluşan şehitlerini defneden, İsrail'in Gazze'de yıktığı evlerin enkazı altında kalan hayatları arayan Filistin, bugün BM Genel Kurulu'na geldi. İsrail, Gazze'deki aileleri katletti, barış ve özgürlük içerisinde yaşama hayallerini ve özlemlerini katletti'' dedi.
Geçen günlerin barışa ne kadar ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Abbas, Filistin'in Genel Kurul'a barışı temin etmek için geldiğini belirterek, ''Kanaatimiz, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü kurtarmak için önünde son şansı olduğu yönündedir'' diye konuştu.
Abbas, İsrail'in Gazze saldırılarına dikkati çekerek, Filistin'in bölgesel ve uluslararası anlamda dönüm noktası olacak bir anda BM'ye geldiğini, işgalin sona ermesi, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlığına ulaşması gerektiğini belirtti.
İsrail'in saldırılarının, bu ülke hükümetinin tutumunu ortaya koyduğunu ve uluslararası toplumun Filistin halkı ile barışa yönelik sorumluluklar almasını engellediğini vurgulayan Abbas, ''Dünyada kimse İsrail'in düşmanca tutumu konusundaki ısrarı için onlarca Filistinli çocuğun hayatını kaybetmesine ve Gazze üzerine tonlarca bomba yağdırmaya ihtiyaç duyuyor değil. Burada özgürlüğünü isteyen bir halk var'' ifadesini kullandı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkının İsrail'in 1948'de kurulduğu Nakba (Büyük Felaket) gününden bu yana tüm felaketlere rağmen insanlığını kaybetmemede ısrarlı, yüce ahlaklı, dayanıklı, yaratıcı ve umutlu olduğunu dile getirerek, Filistinlilerin, BM Genel Kurulu'nda ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü kazanmak için barışçıl ve diplomatik çabalarına cevap olarak İsrail'in tehditlerini dinlediğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı kutladı
Cumhurbaşkanlığı'ndan alınan bilgiye göre Gül, BM Genel Kurulu'ndaki oylamanın ardından Abbas'ı telefonla aradı. Cumhurbaşkanı Gül, oylamanın sonucundan dolayı Abbas'ı tebrik etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Filistin'in BM'de 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü kazanması vesilesiyle Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas;ı telefonla arayarak tebrik etti. Erdoğan: ''Sizin şahsınızda tüm Filistin halkını tebrik ediyorum. Hayırlı olsun'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!