Filistinli şaire Türkiye kalkanı

Suudi Arabistan’da ölüm cezasına çarptırılan Filistinli şair Ashraf Fayadh için dün sanatçı ve yazarların meslek örgütleri adeta bir ‘canlı kalkan’ oluşturdu. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da Fayadh için imza verdi.

Yayınlanma: 08.12.2015 - 07:23
Abone Ol google-news

Toplantıya (soldan sağa) Ataol Behramoğlu, Âba Müslim Çelik, Bedri Baykam, Halil İbrahim Özcan, Erhan Yazıcıoğlu ve İnan Dağdelen konuşmacı olarak katıldı.

Filistinli şaire Türkiye kalkanı Türkiye’den sanat örgütleri, sanatçılar, yazarlar, gazeteciler, Suudi Arabistan tarafından Filistinli şair Ashraf Fayadh’a yönelik ölüm cezasının durdurulması için buluştu.

UNESCO’ya bağlı IAA/AIAP Uluslararası Sanat Dernekleri Dünya Başkanlığı’nın çağrısı ile dün İstanbul Talimhane’deki Piramid Sanat’ta, IAA/ AIAP Dünya Başkanı Bedri Baykam öncülüğüyle düzenlenen buluşmaya, gazeteci yazar Hayati Asilyazıcı başta gelmek üzere, Bilgesu Erenus, Denizhan Özer, Orhan Aydın ve pek çok sivil toplum temsilcisi de destek verdi.

Toplantıya, AICA - Türkiye Başkanı Evrim Altuğ, PEN Türkiye adına Halil İbrahim Özcan, Türkiye Yazarlar Sendikası adına Âba Müslim Çelik, SODEV adına İnan Dağdelen, Sanatçılar Girişimi sözcüleri Ataol Behramoğlu ve Orhan Aydın ile, tiyatrocuları temsilen Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu katıldı.

Cumhuriyet’e baskılar

Baykam, “Gün yok ki demokratik haklar ve özgürlük için toplanmayalım. Toplantımız, Cumhuriyet’e yönelik tüm baskılar ve Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmış olmalarının gölgesinde yapılıyor” diyerek açtığı etkinlikte, şair için yapılan uluslararası destek kampanyasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da imza vermiş bulunduğunun altını çizdi. Baykam, şairin canını kurtarabilmek adına Suudi Kralı ile yakın ilişkisi bulunan Abdullah Gül ile de temas kurduklarına değindi.

Etkinliğe özel mesaj gönderen Uluslararası PEN Başkanı Jennifer Clement ise şunları vurguladı: “Şair Ashraf Fayadh bir kriminal değildir. Onun sözleri kimseyi öldürmedi, kimseye işkence yapmadı, kimseden bir şey çalmadı. Sözlerinde taş, bomba, kılıç ve silah yoktu. Fayadh, şiirlerinde düşünce ve inanç özgürlüğüne inandığı için bu ceza ile karşı karşıya.”

Bu nasıl mümkün olur?

Toplantıda oyuncular adına söz alan Yazıcıoğlu da, “Bizim geçtiğimiz süreçte kendi içimiz yanarken, tabii ki tüm duyarlılığımız ve desteğimizi göstereceğiz. Şairin, yazarın kalemi durdurulamaz. Bu nasıl mümkün olabilir? Bu şekilde bir gencin özgür ifadesi durdurulamaz, canı alınamaz” dedi.

AICA Türkiye Başkanı Evrim Altuğ ise bu gibi krizlerde özellikle ulusal ve uluslararası demokratik örgütlenmenin önemini ve başarısını vurgulayarak, dünyada birçok örgütün aynı anda tepki göstermesinin, durumun haklılığını bir kez daha ortaya çıkardığını ve bu olayın Türkiye adına da önemli bir emsal olduğunu, ilerde benzer olayların Türkiye’de yaşanmamasını dilediğini aktardı.

‘İrkildik fakat şaşırmadık’

TYS adına konuşan Çelik ise “İrkildik fakat şaşırmadık” diyerek sözlerine başladı. Çelik, “Geçen sene İran’da şair ve çevirmen olan Haşim Şabani idam edildi. Yani bu olaylar ciddi olarak yaşanıyor. Ülkemizde de Nâzım Hikmet de, Ataol Behramoğlu da yazdıkları yüzünden yargılandı ama biz demokrasiyle bunları aştık. Fayadh’ı kurtarabiliriz. Sendika olarak Suudi Arabistan Konsolosluğu’na açık mektup götüreceğiz. Sokaklara çıkıp, canlı kalkan olmalıyız” dedi.

Sivas hatırlatması

Sanatçılar Girişimi sözcüsü, gazetemiz yazarı Ataol Behramoğlu ise “Biz Fransa gibi uzakta değil, işin içindeyiz” derken, Orhan Aydın, Arap coğrafyasında yaşanan bu olayın korkunç olduğunu belirterek, 1993 yılında Sivas’ta olanları hatırlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler