Filler yok olma tehlikesi altında

Yasadışı fil avcılığının yayılması nedeniyle Afrika'da fillerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olabileceği belirtildi.

Yayınlanma: 03.12.2013 - 15:35
Abone Ol google-news

Açıklanan rapora göre; Afrika kıtasında yasak avlanma durdurulamazsa gelecek on yılda fil sayısının beşte birini kaybedecek. 20. yüzyıla girildiğinde Afrika fillerinin sayısının 10 milyon olduğu ama yasak avlanma ve yaşam alanlarının kaybı nedeniyle bu sayının yarım milyona düştüğü ve yeni açıklanan rakamlara göre 2012 yılında 25 bin filin öldürüldüğü belirtildi.

Nesli Tehlikede Olan Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme Genel Sekreteri John E. Scanlon "Afrika'da fillerin mevcut yasak avlanması bu hızda giderse ve şimdiki öldürmeler bu hızla devam ederse yakın zamanda yerel yokoluşlar yaşanabilir. Orta Afrika'daki özellikle bu keskin durum kıtada ortalamasının iki katı düzeyinde" dedi. Geçen hafta Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden sekiz kişi yasadışı doğal yaşam kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Sekiz kişinden biri 32 yaşındaki Çin uyruklu kişi Etiyopya Havayolları ile fildişi kaçırıken yakalandı. Çin'de fildişitalebi çok fazla çünkü yükselen orta sınıf için bir statü sembolü.

Yasadışı doğal yaşam ticaretini gözlemleyen Traffic'ten lildişi ticareti uzmanı Tom Milliken "2000'den 2013'e kadar fildişi hareketinin büyük ölçekli sayısı sürekli şekilde nakliyat sayısı ve fildişi ticareti miktarı olarak arttı. 2013 yılında halihazırda bundan önce doruk noktasına çıktığı 2011 yılına göre yüzde 20 artış olduğu gözlemleniyor" dedi. Botswana'nın Gaborone kentinde Afrika liderleri ve bakanlarının bir araya geldiği Uluslararası Doğa Koruma Birliği toplantısında yasadışı avlanmaya önlemler tartışılacak. Doğal Hayatı Koruma Vakfı Afrika filleri programı yöneticisi Lamine Sebogo "Vahşi yaşam suçu ciddi küresel bir konudur ve bunu durdurmak için tüm ülkelerin katılması gerekir. Bazı yerlerdeki gelişmeler düzenleme, uygulama, şeffaflık, kaynaklandırma ve uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyuyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler