Firmalara yapılacak işsizlik yardımı

Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, işten çıkarmaların önlenmesi için hayata geçirilmesi düşünülen işsizlik yardımının olumlu bir adım olacağını bildirdi.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 10:47
Abone Ol google-news

Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, kriz ortamında yeni işsizlerin oluşmaması için hükümetin atacağı somut adımların bir an önce uygulamaya geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ip uçlarını verdiği, bu ay içinde kamuoyuna açıklanması beklenen paketteki firmalara yapılacak işsizlik yardımının olumlu bir adım olacağını ifade eden Başkan Üzülmez, şunları kaydetti: ''Durgunluğun en çok yaşandığı otomotiv sektörüne yönelik düzenleme yapılacak olması, bu sektörün temsilcilerini umutlandırmıştır. Yine işçi çıkarmaları önlemek için firmalara nakit para verileceği ifade edilmiş, birleşen firmaların destekleneceği kamuoyuna yansımıştır. Konya Ticaret Odası olarak uzun zamandır özellikle bazı sektörlerde satın almaların birleştirilmesinin firmaların rekabet gücünü artıracağı mesajını veriyor ve bu konuya dikkat çekiyoruz. Günümüz dünyasında küçük işletmelerden daha çok, güçlerini birleştiren firmaların ayaklarının yere daha sağlam basacağı gerçeğinden hareketle, hükümetin birleşen firmaları desteklemesi son derece yerinde olacaktır''

 

İşten çıkarmaların önlenmesi için

Üzülmez, küresel krizin ülkemizde etkilerini azaltmaya yönelik olarak hükümetin atacağı somut adımların, sektörlere sağlayacağı maddi katkının yanında, psikolojik olarak da önemli olacağını beklediklerini bildirdi.

Somut adımlar arasında firmalara işçi çıkarmaması için ''işsizlik yardımı'' adı altında yardım yapılmasının bulunduğunu dile getiren Üzülmez, şöyle devam etti: ''Dünya piyasalarında talep düşmüştür ve bunun da bizim ihracatımızı daralttığı düşünülürse alınacak olan tedbirlerin iç pazarda tüketimi canlandırmaya yönelik olması gerekmektedir. İşten çıkarmaları frenlemek için çare üretmek durumundayız. Bazı işverenler iyi niyetlerine rağmen işçi ücreti üzerindeki yükleri taşıma imkanını kaybettiklerinden işçilerini çıkarma yoluna başvurabilmektedir. Ülkemizde işçi ücreti üzerindeki yük özellikle kriz döneminde artmaktadır. Bizim de oda olarak devamlı vurguladığımız nokta kayıt dışı işçi çalıştırılmamasıdır. Sigortalı işçi çalıştırılmasıdır. Fakat iyi niyetli bir işveren, asgari ücretle çalışan bir sigortalı işçiye ücretini öderken devlete 250 liradan fazla para ödemektedir. Fakat işveren işçiyi kayıt dışı çalıştırırsa devlete ödediği bu paradan kurtulmaktadır''

Üzülmez, firmanın işçisini işten çıkarması durumunda da bu parayı ödemekten kurtulduğunu vurgulayarak, ''Böyle bir durumda devlet de işçisini kaybetmektedir. Yani işçi de, işveren de devlet de kaybediyor. İşçi işten çıkarıldığında hem işçi aç kalıyor, hem devlet işverenden bir kuruş para alamıyor. İşten çıkarmaları seyrederek günü geçirmek yerine işten çıkarmaları frenleyecek tedbirleri tartışmak ve almak zorundayız. Devlet bindiği dalı kesmemelidir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler