‘Fiş’le gelen mahkûmiyet
Özel hastanelere mahkûm edilen doktorların dosyalarında, ‘Babası Bank Asya’ya para yatırmış, kardeşi gözaltına alınmış’ gibi gerekçeler yer alıyor.
Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra devlet hastanesinde kadro gösterilerek atama hakkı kazanan yüzlerce hekim, “güvenlik soruşturması”na takıldı. Cumhuriyet, AKP’nin özel hastanelere mahkûm ettiği doktorların mesleklerini yapamama gerekçelerine ulaştı. Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne tepkiler devam ederken, gerekçelerde, suçun şahsiliği ilkesi hiçe sayıldı. Aile bireylerinin faaliyetleri, “fişleme” niteliğinde sıralandı. “Ağabeyin ihraç edilmesi”, “Babasının Bank Asya’da hesabının bulunması”, “terör örgütü uzantısı siyasi parti üyeliğinin olması” gerekçe olarak sunuldu.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte çıkarılan 676 sayılı KHK’deki “Kamu Personeline İlişkin Bazı Düzenlemeler” başlıklı “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” şartı, yüzlerce genç doktoru mağdur etti. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra devlet hastanesinde kadro gösterilerek atama hakkı kazanan yüzlerce hekim, “güvenlik soruşturması”na takıldı. Devlet Hizmet Yükümlülüğü Kurası sonucu devlet hastanesine yerleştirilen yüzlerce doktorun “atama şartlarını taşımadığı” gerekçesiyle mesleğini yapması engellendi. Birçok hekimin dosyasında, “mevcut veri kaynaklarında yapılan çalışmalarda şahıs hakkında talebe esas teşkil edilecek güncel örgütsel bir bilgiye rastlanmadı” ifadesinin yer alması dikkat çekti. Aile bireylerinin “faaliyetleri”nin sıralandığı dosyalarda, suçun şahsiliği ilkesi hiçe sayıldı. Gerekçelerin; şahıslar ve aileleri hakkında verilen ifadeler, öne sürülen iddialar ve istihbari mahiyette elde edilen bilgiler doğrultusunda oluşturulması ise hukuki zemin bakımından tartışma yarattı.
‘İstihbarat yok ama...’
“Kardeşinin 15 Temmuz’un ardından kapatılan özel bir lisede eğitim görmüş olması”, “erkek kardeşinin gözaltına alınmış olması”, “ablasının kapatılan yayıncı şirketinde ölçme ve değerlendirme uzmanı olarak çalışması”, “şahsın hiç istihbarat bilgisinin bulunmamasına rağmen babasının Bank Asya’da 2014 yılında yeni hesap açtırmış olması”, “şahsın hiç istihbarat bilgisinin bulunmamasına rağmen babasının KHK ile kapatılan sağlık şirketinde çalışması,” şahsın hiç istihbarat bilgisinin bulunmamasına rağmen erkek kardeşinin kapatılan özel bir ortaokulda eğitim görmesi” ayrı ayrı gerekçeler olarak sunuldu.
Hükümet ile Gülen cemaatinin ortak hareket ettiği 2011 yılında; cemaatin arka çıktığı bir lisede, şahsın eğitim kaydının bulunması da atanamama gerekçesi olarak sunuldu. 15 Temmuz ardından kapatılan üniversitede stajyer öğrenci olarak SGK kaydının bulunması da atanmama gerekçesi oldu.
Dosyalarda legal bir siyasi parti olan Emek Partisi de (EMEP) terör örgütü olarak görüldü. “Parti doğrultusunda faaliyet gösteren kulübün yönetim kurulunda yer almak” doktorun atanması için sakıncalı bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!