'Fıstığımız bol olsun' projesi

Nestle ve Tema Vakfı'nın Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman'da ortaklaşa yürüteceği 1,5 milyon TL'lik ''Fıstığımız bol olsun'' projesi Gaziantep'te düzenlenen tanıtım toplantısıyla başladı.

'Fıstığımız bol olsun' projesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.10.2010 - 09:41

Yavuzeli ilçesine bağlı Süleyman Obası Köyü'nde, Antep fıstığı bahçesinde düzenlenen projenin tanıtım toplantısına Nestle Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek ve TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan katıldı. Türkiye'nin ilk Antep fıstıklı çikolatası Nestle Damak markası için ayrı bir önem taşıyan Antep fıstığının Türkiye'deki üretim potansiyeline henüz ulaşamadığı belirtildi.

Nestle Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek, Dünyada Antep fıstığı üretim miktarının son 5 yılın rakamlarına göre ortalama 550 bin ton civarına ulaştığını, Türkiye'nin ise bu miktardan 102 bin tonunu karşıladığını söyledi. İran'ın yıllık 222 bin tonla birinci, ABD'nin 130 bin tonla ikinci Türkiye'de 102 bin tonla dünyada üçüncü üretici ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Cöbek, Türkiye'nin üretim potansiyelinin 4-5 katı büyüklüğünde olduğunu ifade etti.

''Dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi olarak, bir şirketin sorumluluğunun diğer zincirinin her aşamasında katma değer oluşturmak olduğuna inanmaktayız'' diyen Cöbek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Paylaşılan değer oluşturmak' olarak adlandırdığımız bu yaklaşım çerçevesinde, Türkiye de dahil olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde beslenme, su ve kırsal kalkınma alanlarında topluma değer katan projeler gerçekleştiriyoruz. 'Fıstığımız Bol Olsun' projesi de bu yaklaşım doğrultusunda TEMA Vakfı ile işbirliği içerisinde geliştirdiğimiz bir proje. Bu projeyle bölgede sürdürülebilir tarım yapılmasını ve Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmayı hedefliyoruz. Böylelikle bölgede yaşayan 100 bin insanın yaşam seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunarak, hem ekonomik, hem de sosyal anlamda bir katma değer sağlayacağımıza inanıyoruz.''

TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan da, Nestle ile hayata geçirdikleri projenin bölgede bir sinerji oluşturacağına ve benzeri örnek proje ve üretimin önünü açacağına inandığını ifade etti. Antep fıstığı üretiminin ilk kez Anadolu'da Hititler tarafından yapıldığını, bu nedenle Antep fıstığında Türkiye'nin bir dünya markası olması en büyük arzuları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğan, ''Doğru modern yöntemlerle üretim yapıldığında bu ürünün ekonomik değeri yükselecek ve bölge halkının gelir düzeyi artacak, bu sayede doğduğu yerde karnı doyan köylümüzün, üreticimizin köyden kente göçü önlenecektir'' diye konuştu.

Prof. Dr. Doğan, projenin uygulama alanı olarak Orta Fırat Havzası'nda yer alan Gaziantep'in Yavuzeli ve Araban, Şanlıurfa'nın Birecik ve Adıyaman'ın Besni ilçelerinin bulunduğu bölgenin belirlendiğini kaydetti. Projeyle çiftçilere uygulama tabanlı eğitim verileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Doğan, bugün bir ağaçtan 3 kilo üretim elde edilirken projeyle bu miktarın 5 yıl sonra 3 katına çıkarılmasını hedeflendiklerini belirtti.
Doğan, şunları kaydetti:

''Projenin uygulama alanı olarak, Antep fıstığının en uygun yetiştirme havzası özelliklerine sahip olan Orta Fırat Havzası'nda yer alan Gaziantep'te Yavuzeli ve Araban ilçeleri, Şanlıurfa'da Birecik ilçesi, Adıyaman'da ise Besni ilçesi'nin bulunduğu bölge belirlendi. Proje kapsamında uygulama alanında ikamet eden Antep fıstığı yetiştiriciliğiyle uğraşan çiftçilere verilecek olan uygulama tabanlı eğitim programıyla Antep fıstığı yetiştiriciliğinde doğru ve uygun tarım teknikleri bölgede yaygınlaştırılacak. Böylelikle bölgesel anlamda istihdam sağlanması da mümkün olabilecek. Belirlenen proje uygulama alınında yaklaşık 10 bin meyve veren Antep fıstığı ağacından bugün yılda ağaç başına ortalama 3 kilogram üretim elde edilirken, 'Fıstığımız Bol Olsun' projesiyle, bu miktar 5 yıl sonra yaklaşık 3 katına çıkartılması hedefleniyor.'' Toplantıya, Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İzzet Açar ve TEMA Vakfından çok sayıda teknik personel katıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon