Fitness&kahve

Sağlıkları ve Formları Değerli Olanlar, Tavman'ın Fit Dünyasından Merhabalar. Kahve içme kültürü tam bir çılgınlık haline geldi. Türkiyeye döndüğüm günden beri her köşe başında açılan coffee house zincirlerinde bir yığın insan ellerinde kahveleriyle takılıyor.

Yayınlanma: 12.05.2013 - 07:24
Abone Ol google-news

Günümüzde bence, 10 kişiden 9u bir çeşit kafein tüketiyor. Çoğumuz ya bir sabah kahvesi içer yada işe giderken simitin yanında çay. Benim 4N1Y kanunumu gelin şimdi kahve için uygulayalım ve göreceğizki doğru zamanda ve doğru miktarda kullanıldığında, kafein vücdunuz için sağlıklı ve kilo vermenize yardımcı bir tetikleyici olabilir.

SPOR ÖNCESİ
ABD'de yapılan bazı araştırmalar sonucunda, spor öncesi kafein tüketmek dayanıklılığı arttırabilecek bir güce sahip. Bu da daha uzun süre antrenman yapabilmek ve limitleri zorlamaya yardımcı olabilecek bir etkendir. Örnek olarak 8 tekrar sayısında yapman gereken bir egzersizde kaslarına 10 kg direnç verebiliyorsan belki bu direnci 12 kg verecek şekilde bir güç ve dayanıklılığa erişebilirsin. Kafein kasları direk olarak etkilemese de, central nervous system (merkezi sinir sistemi) ni uyararak, son setinizdeki tekrarları daha rahat tamamlamanızı sağlayabilir. Kafein midede ve ince bağırsakta sindirilir ve kanda maksimum seviyeye ulaşması yaklaşık 45-60 dakika sürebilir. Bu yüzden spora başlamadan veya sabah koşusuna çıkmadan 45 dk önce tüketilirse, tam spora başladığınız zaman kanınızdaki konsantrasyon artar.

 

DOZ

Herzaman genellemekten kaçtım çünkü her bünye herşeye olduğu gibi kafeinede farklı tepki verebilir. Kabaca konuşacak olursam, deneme amaçlı olarak (kilonuz X 3 - 6 mg). başlayabilirsiniz ve performansınızın ve yorgunluğunuzun durumuna göre bu aralıkta oynamalar yaparsınız. Ben 75 kg yim ve denemek amaçlı 75X3mg= 225mg lık bir kafeini verecek kahve veya yeşil çay tüketimi ile sportif yaşamımı destekleyebilirim. Kıyaslamak gerekirse zaten ortalama bir insanın günlük aldığı kafein miktarı zaten 300 mg yakındır. Yani aslında benim için 225mg lık bir doz belki az olacaktır. Hatta belkisi fazla bile. Evimizde yaptığımız bir kupa hazır kahve yaklaşık 135mg kafein içerir. Bir kahve zincirinde, büyük boy kahve ise yaklaşık 300mg a yakın kafein içerir.

Aşırı kahve içmek her alanda olduğu gibi zararlı olabilir. Aşırı kafein içerikli içecekler tüketmek insomnia, aşırı heyecanlanma, rahatsızlık, göz dalması ve sebep olabilir. Kafein vücuttan çekilince kaybolacak olan bu durumlar yine de çok aşırı uçlarda kendini belli edebilirler.

Herzaman dediğim gibi, 4N1Y kanunumu unutmayın! Neyi, Nezaman, Nekadar, Neden Yediğini bilirsen, fitness hedeflerine ulaşmaman için hiçbir sebeb yok. Fit yaşayın, fit kalın.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler