Fransız toplumu İslam'ı tartışıyor

Fransa'da iktidar partisinin, cumhurbaşkanı seçiminden önce ''Fransız toplumunda İslam'' konusunu tartışmaya açma girişimiyle ilgili tartışmalar büyürken, Batı dünyasının en çok tartışılan İslam uzmanı Tarık Ramazan, iktidar ve muhalefetin yeni bir kavgasına neden oldu.

Yayınlanma: 25.03.2011 - 13:51
Abone Ol google-news

İktidar partisinin ''Fransız toplumunda İslam'' tartışmasına karşı çıkmak için başlatılan kampanyaya destek veren Sosyalist Parti yöneticileri, Mısırlı Müslüman Kardeşler örgütünün kurucusunun torunu olan akademisyen yazar Tarık Ramazan'ın da bu kampanyada yer aldığını öğrenince, verdikleri imzayı geri çekti. İktidar partisi yöneticileri, Tarık Ramazan'la aynı kampanyada yer aldıkları için Sosyalist Parti temsilcilerini sert bir şekilde eleştirmişti.

İktidar partisi yöneticileri, ''kadın haysiyet ve gururuna saygı göstermemekle'' suçladıkları Ramazan'la aynı kampanyada olduğu gerekçesiyle muhalefeti, ''ruhunu kaybetmekle'' suçlamıştı. Tarık Ramazan, Fransız aydın çevrelerinde, bazı Müslüman ülkelerde zina yaptıkları için kadınların taşlanarak öldürülmesi karşısında açıkça tavır almamakla eleştiriliyor. Sosyalist Parti yöneticileri de yaptıkları savunmada, Tarık Ramazan'ın da aynı kampanyada yer aldığını bilmediklerini söylediler.

Fransa'da insan hakları dernekleri ve sol partilerin tepkisini çeken iktidar partisinin kampanyası, ''toplumda İslam ve laikliğin rolü'' konularının ayrıntılı bir şekilde tartışılmasını öngörüyor. İnsan hakları dernekleri, bu tartışmanın ülkedeki Müslümanları ''inciteceği ve yaralayacağı'' görüşünde. Siyasi uzmanlarsa aşırı sağın oylarını artırmasından çekinen iktidar partisinin bu konuyu ''siyasi malzeme'' olarak kullanmak isteyeceği inancında.

İktidar partisin girişimine karşı açılan imza kampanyasına, Fransız çevrecilerin önemli isimleri Daniel Cohen-Bendit, Jose Bove, sanatçı Jane Birkin ve eski milli futbolcu Lilian Thuram da imza atmıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler