Fransız ve Mali ordusu Hombori'ye girdi
Mali'de El Kaide bağlantılı silahlı grupların güçlü kalesi konumundaki Gao kentine ilerleyen Fransız ve Mali ordusu askerleri Hombori kasabasına girdi.
Hombori'yi ele geçiren Mali hükümet güçleri ve Fransız askerleri, şimdiye kadar gelebildikleri en doğu noktaya ulaşarak denetim altına aldıkları bölgeyi 150 kilometre genişletti.
Güvenlik yetkilileri ve görgü tanıkları, silahlı grupların denetiminde bulunan Gao kentini geri almak amacıyla 2 hafta önce operasyon başlatan askerlerin, doğuya doğru başlattıkları saldırıyı sürdürdüklerini bildirdi.
Doğuya doğru ilerleyişlerini sürdüren askerlerin Hombori'de görüldüklerini belirten görgü tanıkları, 5-6 saat kadar kentte kalan askerlerin daha sonra tekrar batıya yöneldiklerini kaydetti.
Basına bilgi veren Hombori kasabası sakini Mevlud Dov, askerlerin her türlü arazide gidebilen 8 araç ve 2 zırhlı araçla kente girdiklerini belirtti.
Dov, "Bize kasabada militan bulunup bulunmadığını sordular, biz de kendilerine militanların kasabayı terk ettiklerini söyledik. Halk Malili ve Fransız askerleri gördükleri için çok mutluydu" dedi.
Bir güvenlik yetkilisi de askerlerin ilerleyişini doğruladı.
Hombori, bu hafta içinde Douentza kasabasını ele geçiren hükümet askerlerinin halen denetimi altında bulunan bölgenin 150 kilometre ilerisinde yer alıyor.
Hombori'ye ele geçiren hükümet güçleri şu an, Gao'ya 250 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Gao, ülkenin kuzeyindeki diğer 2 büyük kentle birlikte, Mali'deki darbenin yarattığı karmaşadan yararlanan militanlarca Nisan ayında ele geçirilmişti.
Ülkenin kuzeyindeki militanların denetimi altında bulunan kentler arasında Gao'nun yanı sıra Kidal ve Timbuktu da bulunuyor.
Fransız ve diğer Afrika ülkelerine mensup askerlerden yardım alan Mali ordusu, silahlı grupların ülkenin kuzeyindeki denetimini sona erdirmeyi amaçlıyor.
MALİ'DE OLAYLAR DURULMUYOR/HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ
9 BİN MALİLİ KOMŞU ÜLKELERE SIĞINDI/HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Çad ve Nijer askeri iç kısımlara doğru ilerliyor
Çatışmalardan kaçarak Gao şehrine sığınan bölge halkı, Mali'nin sınır bölgelerinde konuşlanan 200'den fazla tankla destekli yüzlerce Çad ve Nijer askerinin, Azavad bölgesindeki çölün iç kısımlarına doğru ilerlediğini belirtti.
Bulabildikleri her araçla muhtemel çatışma bölgelerinden kaçmaya çalışan bölge halkı, farklı Afrika ülkelerinden gelen askerlerin ülkenin iç kesimlerine ilerlemesiyle, Afrika güçleri ve Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar meydana gelmesinin muhtemel göründüğünü dile getirdi. Halk, çıkacak savaşta bedeli, daha önce silahlı gruplar ve Tuareglere destek veren sivillerin ödemesinden endişe ettiklerini kaydetti.
Mali'de geçen yıl Ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, Mart ayındaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti. BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki vermişti.
Ancak Eylül ayında yapılması beklenen müdahaleden önce Mali hükümetinin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak'ta müdahaleyi başlatmıştı. Fransa'ya ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok Batı ülkesi de lojistik, haberleşme ve ulaştırma gibi konularda destek veriyor. Mali'nin kuzeyinde hakimiyet kuran en büyük 3 silahlı grup Ensaruddin, Tevhid ve Cihad Hareketi, Mağrib El Kaidesi, ülkede dini inançlara dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.
Şu ana kadar Mali'de Fransız askeri konuşlanırken, Nijerya başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinden de askeri birliklerin sevkıyatı devam ediyor.
Hükümet askerlerini uyardı
Hükümetten yapılan açıklamada, ordunun hatasız olması gerektiği belirtildi.
Ordu sözcüsü ise haberlerin kesinlikle yanlış olduğunu kaydetti.
Görgü tanıkları, iki hafta önce Konna kentinde askerlerin en az üç sivili öldürdüğünü ileri sürüyor.
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), Mali'de askerleri, radikallere misilleme yaparken onlarca kişiyi ''seri bir şekilde infaz etmekle'' ve diğer suistimallerde bulunmakla suçlamıştı.
Mısır, Mali sorunun çözümü için 5 maddelik çözüm önerisi sundu
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Yardımcısı İsam El-Haddad tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkesinin Mali sorununun barışçıl şekilde çözümü için 5 maddelik öneride bulunduğu bildirildi.
Açıklamada, öneriler, ''Mali krizinin çözümü için ülkedeki bütün taraflar ile bölgesel güçlerin de içinde yer alacağı kapsamlı müzakerelerin başlatılması, Mali'de ekonomik kalkınmanın sağlanması için girişimlerde bulunulması, siyasi çözüm çabalarının hükümet ile uluslararası toplum ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde yürütülmesi, radikal fikirlerle diyalog yoluyla mücadele edilmesi, sınır denetiminin sağlanmasında Afrika Birliği güçlerinden faydalanılması ve komşu ülkelerin krizden uzak tutulması'' şeklinde ifade edildi.
Mali'ye yapılan askeri müdahalenin dünyanın diğer bölgelerinde daha önce sahneye konan ''başarısız'' senaryoların gündeme gelmesine kapı açacağına işaret edilen açıklamada, Mısır'ın herhangi bir anlaşmazlığın çözümünde kuvvet kullanılmasını son seçenek olarak gördüğünün altı çizildi.
Açıklamada ayrıca, Afrika kıtasının en büyük sorununun gelişme ve demokrasiden yoksunluk olduğu belirtilerek, Afrika'nın gelişmesi ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi için için kaynak tahsis edilmesi ve sorunların bölgedeki mekanizmalar ile birlikte çözülmesi gerektiği kaydedildi.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Mali krizine ilişkin olarak daha önce yaptığı açıklamada, sorunun askeri yolla çözümünün mümkün olmadığını vurgulamıştı.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Akaryakıt tankeri patladı!
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!
- 'Daha sert adımlar atacağız'
- İşte 500 bin liranın aylık getirisi!